Kumman kanssa kokoomus → SDP vai PS ?
Aluksi. Tämä blogi ei ole yksityiskohtainen inventaari, vaan yleissilmäys oikeiston ja vasemmiston osallistumiseen yhtä aikaa maansa hallitukseen.
Kokoomus ja SDP
Näissä hallituksissa kokoomus ja SDP ovat olleet samassa hallituksessa runsaan 60-vuoden aikana. Sotavuosina oli myös puolueet samassa hallituksessa.
- Fagerholm III → nk. yöpakkashallitus (1958-1959) – 64. Holkeri 1987-1991)
- Lipponen (1995-1999) – 67. Lipponen II (1999- 2003)
72. Katainen 73. Stubb – (2011-2015)
Kokoomus ja SMP-PS-Sin
- Holkerin hallituksessa ( 1987-1991) oli mukana myös silloinen SMP. 74. Sipilän hallituksessa (vv. 2015-2019) oli mukana PS ja loppuajan Sininen tulevaisuus .
****
Suomen hallitukset (1917 – 2023)
***
Miten muissa maissa oikeisto ja vasemmisto ovat olleet samassa hallituksessa. Saksassa viimeksi liittokansleri Merkelin hallituksessa olivat molemmat pääpuolueet (CDU/CSU ja SPD) mukana. Ruotsissa eivät maltillinen kokoomus ja sosialidemokraatit ole olleet nopealla silmäyksellä yhtä aikaa samassa hallituksessa . Norjassa ei myöskään nopealla silmäyksellä katsottuna Høyre ja työväenpuolue ole olleet samassa hallituksessa. Parlamentarismin emämaassa Britanniassa eivät konservatiivit ja työväenpuolue ole olleet samassa hallituksessa sitten Winston Churchillin sotavuosien hallitusten (1940-1945) .
***
Tässä blogissa ei anneta vastausta otsikon kysymykseen “Kumman kanssa kokoomus → SDP vai PS”. Olipa seuraava hallitus millä pohjalla tahansa, eteen tulee hallitusohjelman lisäksi ennalta arvaamattomia asioita, jossa hallitukseen osallistuvien puolueiden sisäistä yhtenäisyyttä tullaan enemmän tai vähemmän koettelemaan. Kummalla puolueella SDP:llä vai PS:lla on tässä suhteessa koeteltua kansalaiskuntoa, jääköön se lukijoiden arvioitavaksi.
SDP:n kanssa. Molemmilla puolueilla on pitkä historia maamme kehittämisessä. Tosin kokoomus joutui olemaan paitsiossa vuosia mutta se johtui vain presidentti Kekkosen politiikasta. Sisäpolitiikan käyttämisestä ulkopolitiikan jatkona idän suuntaan.
PS on liian suuri riski koko valtakunnalle. Emme halua identifioitua eurooppalaisiin oikeistodiktatuureihin Unkarissa ja Turkissa. Sinnehän Suomi automaattisesti asemoitaisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Entäs Ruotsin nykyinen hallitus, jota Ruotsidemokraatit pitää pystyssä? Onko kansankoti nyt muuttumassa oikeistodiktatuuriksi?
Ilmoita asiaton viesti
Suomi on aika aito monipuoluemaa, joten sekin kuuluu peruskuvioihin, että hallituksessa voi olla puolueita sekä oikealta että vasemmalta. Vaihtoehto tuolle vetää jo kaksipuoluejärjestelmän suuntaan. Ruotsissakin sikäläisten demareiden suuri koko pitää asetelman vähän kaksijakoisena. Saksassakin on ollut kaksi suurta, mutta en osaa analysoida, miksi maa on pysynyt noinkin kaksijakoisena. Suomessa on pitkään ollut ainakin kolme suureksi koettua puoluetta.
Ilmoita asiaton viesti
Paras vastaukseni otsikon kysymykseen on se, taipuuko kokoomus hyväksymään perussuomalaisten kynnyskysymykset.
Jos tuosta päästään ohi, kai suurimpien puolueiden pohjalle rakentuva, vakavasti säästötalkoisiin suhtautuva hallitus on kokoomuksellekin mukavimmalta, ja vaalituloksen perusteella oikeutetuimmalta tuntuva vaihtoehto.
Jos kynnyskysymykset osoittautuvat liian korkeiksi, kokoomuksen pitää yrittää (talousasioiden vuoksi yhtä kivuliaita) neuvotteluita SDP:n kanssa.
Perussuomalaiten kynnyskysymyksistä:
> 1) Perussuomalaiset ei lähde hallitukseen, joka ei rajoita tuntuvasti Euroopan ulkopuolelta tulevaa sellaista maahanmuuttoa, joka on Suomelle taloudellisesti ja turvallisuuden kannalta haitallista. Perussuomalaiset tunnistaa Suomessa voimakkaana saman kehityksen, joka on syynä Ruotsin sisäisen turvallisuuden ja yhteiskuntarauhan monenlaiselle rikkoontumiselle vuosikymmeniä harjoitetun vääränlaisen maahanmuuttopolitiikan seurauksena.
Kokoomus on korostanut työperäisen maahanmuuton tärkeyttä, ja perussuomalaiset ovat sanoneet etteivät vastusta. Ehkä sopu voisi syntyä niin, että keskitytään EU:sta tuleviin työntekijöihin, ja vältellään jollain kikalla ”Ruotsin tielle vieviä” työperäisiä maahanmuutaajia. Humanitaariseen maahanmuuttoonkin tulisi joitain vastaavia rajoja, lähinnä ”Ruotsin taudin” ehkäisyyn. Perussuomalaiset voisivat haluta itselleen näistä asioista vastaavan ministerin salkun.
> 2) Perussuomalaiset edellyttää sellaisen talouspolitiikan harjoittamista, joka varmistaa julkisen talouden kestävyyden ja vahvistaa kansalaisten ostovoimaa.
Aika ongelmatonta, paitsi että en tiedä, mitä tuohon ostovoiman vahvistamiseen pitäisi sisältyä. Ehkä joku epämääräinen toteamus hallitusohjelmassa riittää.
> 3) Perussuomalaiset edellyttää hallituksen noudattavan eduskunnan yhteisesti sopimaa kantaa siitä, että Suomi ei hyväksy eikä edistä EU:n uutta yhteisvelkaa ja tulonsiirtopaketteja.
Oletan että kokoomukselle ei olisi mikään ongelma lipsua noista eduskunnan päätöksistä. Muodollisesti kokoomus voi silti sanoa, että päätöksiä kunnioitetaan. Kokoomuksen julkikuvalle olisi noloa kaataa jokin EU:n ehdottama uusi tukipaketti (tai sääntömuutos yhteisvelan oikeuttamisen suuntaan). Viisainta olisi ehkä ilmoittaa EU:lle jo ennakkoon, että ei kannata yrittää painostaa Suomea tällä kertaa mukaan. Tukipakettien kohdalla Suomi voisi ehkä käyttää tekosyynä sitä, että sen omakin talous on juuri nyt saneerauksen kohteena. Kunnolla politikoiva poliitikko hakeutuisi tukipaketin saamapuolelle, mutta perussuomalaisten ehto näyttäisi estävän myös tuollaisen plussamerkkisenkin tulonsiiron 🙂 .
Kokoomuksen kynnyskysymys on PS:lle ongelmaton. KD:llä kynnyskysymyksiä ei ole. RKP:n kynnysksysymyksissä vuoden 2035 ilmastotavoite on pieni ongelma, mutta ehkä perussuomalaiset keksivät sopivan, molempia tyydyttävän muotoilun.
Ilmoita asiaton viesti
Tällä hetkellä näyttää siltä, että ps:n hirttäytyminen maahanmuuttoon ja EU-politiikkaan johtaa puolueen jäämiseen oppositioon. Jos näin käy, niin puoluetta äänestäneet joutuvat vetämään johtopäätökset siitä että kannattiko.
Demareilla on monipuolisempi paletti josta neuvotella.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla, että perussuomalaisille heidän esittämänsä kynnyskysymykset ovat niin tärkeitä, että jos kokoomus ei riittävästi niiden suuntaan taivu, perussuomalaiset viettävätkin mieluummin aikka oppositiossa. Perussuomalaiset muistavat hyvin aiemmat karvaat kokemukset hallitusvierailusta. Nyt ajatellaan, että tuolloin Timo Soinin johtamat perussuomalaiset taipuivat liikaa toisten hallituskumppanien linjoille, esimerkiksi juuri nyt kynnyskysymykseksi nostetussa apupakettiasiassa.
Perussuomalaiset voivat siis katsoa, että heillä ei ole varaa tinkiä noista perusvaatimuksista. Ja jos siis kokoomus ei niiden suuntaan taivu, kokoomus voisikin perussuomalaisten mielestä seuraavaksi yriittää vääntää hallitusohjelmaa kasaan SDP:n kanssa. Oletuksena kai se, että tuossa väännössä joko kokoomus joutuisi luopumaan tiukasta talouden korjaamisesta, tai sitten SDP joutuisi antautumaan kokoomuksen linjoille (ja tavallaan tunnustamaan, että SDP:n johdolla harjoitettu talouspolitiikka oli huonoa).
Ilmoita asiaton viesti
Talouspolitiikassa SDP kannattaa kolmen miljardin sopeutusta, kokoomus kuuden. Lienee sovittavissa. Demarien vaatimus sosiaalietuuksien jättämisestä leikkausten ulkopuolelle vaatii taas kokoomukselta taipumista jos demarit pitävät sitä kynnyskysymyksenä.
Perussuomalaisia sosiaaliturva ei näytä juuri kiinnostavan, joten heidän kanssaan kokoomus pääsisi leikkaamaan sieltä ilman suurempaa kalabaliikkia.
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomus varmaankin haluaisi ainakin muokata ansiosidonnaista. Ehkä sen porrastaminen kävisi SDP:lle, mutta ei sen lyhentäminen.
Jos SDP haluaa perustaa talouskuurinsa osin talouskasvun toiveille, ehkä kokoomus voisi vaatia sellaisen ehdon, että jos riittävää talouskasvua ei tule, pitää vastaavasti säästää muualta.
Järkevää olisi eliminoida kaikki kannustinloukut, mutta tuohon saattaa sisältyä monia SDP:lle kipeitä kohtia, kun joitain aiheutettuja etuuksien laskua ei voi korvata velkarahalla, vaan pitäisi hyväksyä joihinkin ”saavutettuihin etuuksiin” kajoaminen.
Perussuomalaisia se, miltä leikkaukset näyttävät köyhän näkökulmasta, kiinnostaa ehkä pykälän enemmän kuin kokoomusta. Molemmat uskovat varmaankin (oikeistolaisittain) siihen, että kun talous saadaan kuntoon, rahaa tulee lisää, ja koko operaatio kääntyy kaikkien, sekä rikkaiden että köyhien eduksi.
Ilmoita asiaton viesti
Eikös se ollut SDP, joka ennen vaaleja sanoi luottavansa talouskasvun tuomaan onneen, jolla velkamäärä rapisee bkt:seen nähden?
Ilmoita asiaton viesti
Luokittelisin nuo tuon tyyliset demareiden lausunnot lähinnä talouspopulismiksi. On helppo luvata rahaa taikaseinästä tai toivotusta talouskasvusta. Oletan että useimpien muiden puolueiden listat sisälsivät myös toimia, joilla tuohon demareiden toivomaan talouskasvuun päästäisiin.
Ilmoita asiaton viesti
Entäs jos SDP jää oppositioon, joutuuko puoluetta äänestäneet vetämään johtopäätöksen siitä että kannattiko? Vai koskeeko tuo vain PS:n äänestäjiä?
Ilmoita asiaton viesti
Vaalien voittajien odotetaan ottavan hallitusvastuu. On kokoomuksesta ja perussuomalaisista kiinni tarvitaanko demareita muuhun kuin muodolliseksi osanottajaksi neuvotteluihin että kaikki näyttäisi siistiltä.
Jos demarit joutuvat kokoomusvetoiseen hallitukseen, voi kyllä kysyä kannattavuuden perään.
Ilmoita asiaton viesti
Minkään puolueen ei kannata lähteä hallitukseen, joka ajaa täysin ko. puolueen ohjelman ja arvojen vastaista politiikkaa – kuten lähti Soinin poppoo Sipilän hallitukseen, tunnetuin seurauksin.
Ilmoita asiaton viesti
PS
Ilmoita asiaton viesti
Jos Kokoomus ja PS eivät saa toimivaa hallituspohjaa aikaiseksi, kannattaa siirtää hallituksen muodostajaksi Purra. Ehkä saamme uudelleen punavihreän hallituksen, vaikka vähemmistösellaisen, niinkuin Marin ennen vaaleja unelmoi.
Marinin syvänpunaisten demarien kanssa ei Kokoomuksen kannata edes neuvotella.
Ilmoita asiaton viesti
Jos demarit ovat hallituksessa, hukataan taas neljä vuotta mahdollisuuksia tehdä välttämättömiä uudistuksia taloudessa ja eletään yhä lisääntyvän velan varassa.
Suuria odotuksia minulla ei ole kokoomukseen, saatikka persuihin, rakenteiden uudistamisessa mutta olisi edes mahdollisuus.
Ilmoita asiaton viesti
Samapa tuo nyt on mikä puolue esittää edes jotain leikkauksia. Nyt jo on alkanut parku siellä ja täällä että vähintään taivas tippuu niskaan jos meiltä leikataan.
Ilmoita asiaton viesti
Ehdottomasti Kok+PS. Demukoita ei saa enää päästää sotkemaan taloutta ym.
Ilmoita asiaton viesti
Oikeistolaiseen Suomeen pitää saada oikeistolainen hallitus – ilman punaisia tai vihreitä, jotka ovat vihreiksi naamioituneita punaisia.
On syytä unohtaa kynnyskysymykset ja tehdä kompromisseja Suomen hyväksi.
Suomi ei nouse tästä suosta veroja kiristämällä, eikä lisää velkaa ottamalla.
Ilmoita asiaton viesti
Todellisuudessa Suomella ei enää ole muuta mahdollisuutta talousromahduksen välttämiseksi kun Kokoomus – PS johtoinen hallitus.
Rinteen – Marinin velka-veronkorotus punaviherhallituksen tapaista Keskustoineen Saarikon johdolla ei voida enää koskaan toistaa täysin puhtaan oppurtinistisena velkaspedeilynä.
Hyvä yritys Marinilta vedättää muita vasemmiston äänestäjiä, mutta reisille meni.
Ilmoita asiaton viesti
No more socialism said 2/3 of voters
Ilmoita asiaton viesti
”No more socialism said 2/3 of voters.”
Enkä äkkiseltään keksi syitä, miksi valtaan ja sen säilyttämiseen pyrkivä puolue pyyhkisi demokratialla pöytää…
Etenkin kun on valta viedä – ja muiden ”vikistä”!
Ilmoita asiaton viesti
Itseasiassa Perusuomalaiset on hankala puolue hallituksen kannalta. Yksi puoluekokous voi muuttaa kaiken. Lisäksi pitää ottaa huomioon se, että sillä on yleispuolueena kansan tuki, kun tilanne tulee päälle. Joidenkin mielestä häirikkö. Piristävä poikkeus pikemminkin.
Tottakai olisi hienoa, että poliittinen toiminta olisi sellaista, jossa kansa voisi luottaa jatkuvuuteen ja ennenkaikkea talouskasvuun, normaaliln sellaiseen. Meidän tollojen talousmalli on parempi kuin teidän vastaavien. Mitenkähän on?
Ilmoita asiaton viesti
Orpolla ei ole varmoja kortteja kuin 3,5%:n ja yhden salkun yli-innokas KD…?
– Muuten on valittava vain kokoomuksen kannalta vähiten huonojen vaihtoehtojen valikoimasta.
PS on riskialtis kumppani neljän vuoden taipaleelle ja persuilla on vielä kovat ja ”pahat” kynnyskysymykset.
SDP:n kanssa menisi mm. ”leikkaus-ja sopeuttamismiljardit” kompromissin myötä vähiin?
RKP voisi halutessaan pelata persut edelleen oppositioon…?
Kotitarvepoliitikot elämme jännittäviä ja mielenkiintoisia aikoja politiikkapeleissä…? Mm. Tapparan osalta näyttää paljon selvemmältä?
Ilmoita asiaton viesti
Joo ja varsinkin elämme aika hektisiä aikoja täällä maailmankulmalla. Maamme talous on sidoksissa kokonaiskuvaan sillai syvemmin, jo pitkän aikaa.
Oikeasti tuosta tulevasta hallituksesta ei tarvitse sen enempää huolehtia. Toki sillä on saumat tehdä ennätys, yhtenä lyhyt aikaisemmista kokoonpanoista pitkään aikaan.
Ilmoita asiaton viesti