Kumman kanssa kokoomus → SDP vai PS  ?

Aluksi. Tämä  blogi ei ole yksityiskohtainen inventaari, vaan yleissilmäys oikeiston ja vasemmiston osallistumiseen  yhtä aikaa maansa hallitukseen.

Kokoomus ja SDP

Näissä  hallituksissa kokoomus ja SDP ovat olleet samassa  hallituksessa runsaan 60-vuoden aikana. Sotavuosina oli myös puolueet samassa hallituksessa.  

 

  1. Fagerholm III → nk.   yöpakkashallitus (1958-1959) – 64. Holkeri 1987-1991)

 

  1. Lipponen (1995-1999) –  67. Lipponen II (1999- 2003) 


    72. Katainen  73.  Stubb – (2011-2015)

 

Kokoomus ja  SMP-PS-Sin

  1.  Holkerin hallituksessa ( 1987-1991) oli mukana myös silloinen SMP.  74. Sipilän hallituksessa (vv. 2015-2019)  oli mukana PS ja loppuajan Sininen tulevaisuus .

****

Suomen hallitukset (1917  – 2023)

***

Miten muissa maissa  oikeisto ja vasemmisto ovat olleet samassa hallituksessa. Saksassa  viimeksi liittokansleri  Merkelin hallituksessa  olivat molemmat pääpuolueet  (CDU/CSU ja SPD) mukana.  Ruotsissa eivät maltillinen kokoomus ja sosialidemokraatit ole olleet  nopealla silmäyksellä  yhtä aikaa samassa hallituksessa . Norjassa ei myöskään  nopealla silmäyksellä  katsottuna Høyre   ja työväenpuolue ole olleet samassa hallituksessa. Parlamentarismin  emämaassa Britanniassa eivät konservatiivit ja työväenpuolue ole olleet samassa hallituksessa sitten Winston Churchillin  sotavuosien hallitusten (1940-1945) .

***

Tässä blogissa ei anneta vastausta otsikon kysymykseen “Kumman kanssa kokoomus → SDP vai PS”.  Olipa seuraava hallitus millä  pohjalla tahansa, eteen tulee hallitusohjelman lisäksi ennalta arvaamattomia asioita, jossa hallitukseen osallistuvien  puolueiden   sisäistä yhtenäisyyttä tullaan enemmän tai vähemmän koettelemaan. Kummalla puolueella SDP:llä vai  PS:lla   on tässä suhteessa  koeteltua kansalaiskuntoa, jääköön se lukijoiden arvioitavaksi. 

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu