Kumpiko ensin, oikeus työhön vai oikeus sosiaaliturvaan

 

Perustuslaissa säädetään 18 §:ssä  oikeus työhön ja elinkeinovapaus  sekä   19 §:ssä oikeus sosiaaliturvaan. Julkisuudessa ei ole käyty arvokeskustelua, kumpiko perusoikeus on ensin.

Tuo arvokeskustelu jakaa helposti puoluekentään oikeistoon (työ)  ja vasemmistoon (sosiaaliturva).

Harva suomalainen politiikko ei rohkene nykyään sanoa samaa, mitä  USA:n presidentti John F. Kennedy  sanoi vuonna  1961 virkaanastujaispuheessaan (puheen alku sopii muutoinkin  erinomaisesti  myös tähän  aikaan maailman politiikassa). 

my fellow Americans: ask not what your country can do for you — ask what you can do for your country”

(”Yhdysvaltalaiset kollegani: älkää kysykö mitä maanne voi tehdä hyväksenne – kysy mitä voit tehdä maasi hyväksi.”)

***

Pääministeri Orpon hallitus päättää ensi viikolla budjettiriihessä vuoden 2024 valtion talousarvion sisällöstä (Valtiovarainministeriön ehdotus (28.8.2023) . Perintö edelliseltä hallitukselta on taloudellisesti ehkä itsenäisyytemme ajan  yksi vaikeimmista. Suomen koko julkisen talouden korjausliikkeen teko on pakko aloittaa. Otan tähän valtiovarainministeriön sivulta, mitä julkisella taloudella tatrkoitetaan: Julkisen talouden muodostavat julkisyhteisöt, joihin kuuluvat mm. valtio, hyvinvointialueet, kunnat ja kuntayhtymät, Ahvenanmaan maakunta sekä lakisääteiset työeläkeyhtiöt ja -laitokset ja muut sosiaaliturvarahastot. Valtio, monet kunnat ja kaikki hyvinvointialueet ovat rahoituskriisissä. Suomi elää nyt yli varojensa.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu