Kunnallinen itsehallinto nousemassa kuntavaalien yhdeksi pääteemaksi
Kuntavaalit on määrä järjestää runsaan kolmen kuukauden kuluttua 18.04.2021. Ehdokashakemusten viimeinen jättöpäivä on 09.03.2021 (ks. vaalien aikataulu).
Kunnallinen itsehallinto nousemassa kuntavaalien yhdeksi pääteemaksi. Siitä pitää jo itsessään huolen nykyisen hallituksen eduskunnalle antama sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävien siirtämistä kunnilta ja kuntayhtymiltä perustettaville uusille hyvinvointialueille koskeva lakipaketti .
Viisi kohtaa (yksi A4 riittää perusteluksi) , joiden perusteella vastustan hallituksen maakunta-sote- puuhastelua:
- Hyvinvointialueet (joksi lakipaketissa 21+1 alueita nimitetään) ovat heti valmiuksiltaan eriarvoisessa asemassa kykeneviä hoitamaan kunnilta siirtyviä sekä sosiaali- että terveyspalveluja. Tältä osin lakipaketti on kättelyssä perustuslain vastainen monelta osin.
- Vuosisatainen kunnallisen itsehallinto ollaan ajamassa alas ja päätöksentekoa viedään monissa asioissa kauemmaksi kuntalaisia, vaikka kehityksen pitäisi olla päinvastainen (vrt. esim. Ruotsi ja Tanska ). Esim. Tanskassa kunnat hoitavat ihmisiä lähellä olevat palvelut. Molemmat maat ovat antaneeet “kyytiä” maakuntahallinnolle, johon Suomea nykyisen hallituksen pakkosyötöllä yritetään ajaa.
- Kuntatalous monissa kunnissa heikkenee, vastoin lakipaketin perusteluja. – ei parane. Totuus tulee heti eteen, kun koronapademian väliaikaiset ylimääräiset valtionavut jäävät kunnilta pois. Laskenallinen kustannusten ja tulojen siirto kunnista tulee varmuudella romuttamaan käyttötalouden monissa kunnissa. Tämä käytännössä testaamaton verotuksen siirto kunnilta valtiolle on pelkkä teoreettinen paperiesitys.
- Henkilöstön (yli 200 000 henkilön) massakippaus kunnilta ja kuntaliitoilta valtiolle on valtava riski turvata henkilöstön riittävyys sosiaali- ja terveyspalveluissa tilanteessa, jossa alalta henkilökuntaa jo muutenkin pyrkii pois.
- Rahoituksen ryöstö taloudellista toimeliaisuutta ylläpitäviltä suurilta kaupungeilta ja HUS:n resurssien kaventaminen on järjen köyhyyttä.
****
KUNTAVAALIT 9.4.2017 – KUNNALLISVAALIT 28.10.2012 – KUNNALLISVAALIT 26.10.2008
Olen samaa mieltä kuntademokratian heikentämisestä, olin sitä jo viime hallituksen esityksen aikana.
Mutta soten yhteydessä toteutettavien maakuntien, eli hyvinvointialueiden, arvostelu kokoomuksen suunnalta on falskia ja epäuskottavaa koska puolue oli viime hallituksessa itse ajamassa niitä.
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitan täällä yksityishenkilönä. Minulla ei ole poliittisia luottamustehtäviä, enkä pyri politiikassa mihinkään. On totta, että kokoomuksella on mm. EU-ja turvallisuuspolitiikassa, talous- ja työllisyyspolitiikassa ym. saman suuntaisia ajatuksia. Minua se ei lainkaan haittaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Kokoomuksen suunnalla” mielessäni oli enemmänkin Orpo ja muut eduskunnan kokoomuslaiset oppositiopoliitikot vaikka ei kai sinunkaan tukesi kokoomukselle mikään salaisuus ole?
Itse odottelen Orpon vaihtumista Lepomäkeen ennen kuin annan ääneni taas kokoomukselle missään vaaleissa.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen puolueista kokoomus on lähinnä omia ajatuksiani, ettei se
mikään salaisuus ole.
Ilmoita asiaton viesti
Kunnilla on aivan liikaa tehtäviä ja valtaa. Mitä enemmän sitä saadaan kunnilta pois, sen parempi, sillä etenkin pienissä kunnissa on vain vähän riittävää asiantuntemusta kaikkeen siihen, mihin pitäisi. Käsikopelolla, mutulla ja sullemulle-periaatteella tehdyt kuntapäätökset ovatkin usein paitsi kyseenalaisia, myös kuntalaisille vahingollisia.
Jos perustuslaki kirjoitettaisiin nyt, alle 10 000 ihmisen kuntia tuskin edes sallittaisiin, mutta vielä parempi olisi, jos tuo raja olisi jopa 50 000 ihmistä. Vain riittävän isoissa kunnissa esimerkiksi kaikenlainen sukulaisten suosiminen ja muu kähmintä voidaan pitää aisoissa edes teoriassa, koska ”vahteja” on enemmän.
Mitä pikemmin vaikkapa sote siis tulee, sen parempi, sillä maakuntatasolla asioiden nykyistä paremmalla hoitumisella on edes jonkin verran toivoa – vaikka muutamat maakunnat toki liian pieniä ovatkin.
Ilmoita asiaton viesti
Suomen julkisen hallinnon koko on suunniteltu – ei 5,5, milj.- vaan 8 milj väestömäärälle.
Ruotsissa, jossa on asukkaita n. 10,2 milj. on 290 kuntaa (Suomessa 309 kuntaa 1.1.2021). Suomi tarvitsee kuntaremontin, jota sitäkin on jahkattu vuosikymmeniä.
Suomen veroaste on maailmanennätysluokkaa ja
julkiset menotkin kärkimaita maailmassa.
https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Verotuotot/Veroaste/#75d85f4e
https://www.veronmaksajat.fi/luvut/Tilastot/Julkiset-menot/Julkisten-menojen-kansainvalinen-vertailu/#75d85f4e
——–
Kaavailtu sote -malli ei paranna julkisia terveys- ja sosiaalipalveluja, vaan heikentää niitä entisestään. Ruotsissa ja Tanskassa on annettu kyytiä täällä Suomessa kepun ja vasemmiston ajamalla ”pakkomaakunta” uudistukselle. Sosiaali- ja terveyspalvelujen pitäisi olla lähellä kuntalaista, nyt niitä ollaan pakolla viemässä kauemmaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Ainakin meillä päin pelot taitavat olla enemmän toiseen suuntaan. Pienten kuntien järjestämät palvelut ovat olleet niiden asukkaiden mielestä pääsääntöisesti hyviä. Ykkössijoja on tullut myös joissain kustannustehokkuusvertailuissa. Päätösvallan siirtyminen maakuntakeskuksiin taas pelottaa siinä mielessä, että päättäjillä ei olisi siellä intressiä pitää pienten kuntien palveluita entisen tasoisina. Myös tyhmyys voisi lisääntyä, kun päätökset tehtäisiin suurempien poliittisten intohimojen paineessa, kaukana niistä asukkaista, joita päätökset koskevat.
Voi myös pelätä, että päättämässä olisi henkilöitä, joiden mielestä pienet kunnat tulisikin ajaa alas, ja päätökset olisivat sen mukaisia.
Ainakin täällä päin nykyinen malli on toiminut varsin hyvin. Sotesta, kouluista, pururadoista ja vastaavista päättäminen ei ole rekettitiedettä, eikä vaadi mitään erityisosaamista. Lääkäreiden tulee olla hyvin koulutettuja, mutta rakennusten ylläpito ja henkilökunnan palkkaaminen ei vaadi mitään erityisosaamista. Eikä sitä vaadittaisi maakuntakeskuksissakaan. Samanlaisia poliitikoita sielläkin – tosin ehkä pykälää kovempia pelureita, pykälää kauempana äänestäjistä.
Ilmoita asiaton viesti
1 & 3 & 5:
On selvä, että kaikki kunnat ovat varpaillaan, ja valmiina puolustamaan etujaan tässä ehdotetussa rahojen uudelleenjärjestelyssä. On selvä, että taustalla on myös piilotettuja haluja ajaa pienet kunnat alas, tai rahoittaa palveluita parhaiten toimeen tulevien kuntien tuloilla.
Kun puhutaan peruspalveluista, jotka kai halutaan toteuttaa kaikille kansalaisille suunnilleen saman tasoisina, olisi luontevaa kustantaa nuo palvelut pääosin yhteisvastuullisesti, valtion rahoilla. Useimmat kunnat kykenevät tuottamaan palvelut suunnilleen samaan hintaan, joten tässä järjestelyssä voisi luopua suuresta osasta kunnille annettavia apuja, kuten esimerkiksi valtionosuuksista. Lopputulos ei olisi silti mitenkään suuria kaupunkeja suosiva, sillä niissä asuu paljon suuri- ja keskituloisia, jotka maksavat suurimman osan valtion veroista.
2:
Kannatan demokratiaa siinä mielessä, että kuntien itsehallinto tulee säilyttää (myös sote-asioissa). Kuntalaiset tietävät itse parhaiten, miten haluavat palvelunsa järjestää. Tämä ei estä yhteistyötä toisten kanssa. Tärkeintä on, että kuntalaiset saavat edelleen päättää omista asioistaan, eikä tuota päätösvaltaa siirretä maakunnille (joissa pienen kunnan omia asioitaan koskevat vaikutusmahdollisuudet hupenevat lähelle nollaa).
Ilmoita asiaton viesti
”Kun puhutaan peruspalveluista, jotka kai halutaan toteuttaa kaikille kansalaisille suunnilleen saman tasoisina”
.. Tämä halliituksen lakipaketti ei toteuta tuota vaatimusta.
Ilmoita asiaton viesti
Voi olla että lähtevät lipsumaan tuosta perusvaatimuksesta. Jos lähtevät, tuo voi olla perustuslain tasoinen syy kaataa koko paketti.
Ilmoita asiaton viesti