Kuntavaalit vaikuttivat  myös puolueiden  eduskuntavaalikannatukseen

YLE on julkaissut  aamun uutissa  runsaan puolen  vuoden jälkeen eduskuntavaaleja koskevan puolueiden kannatusmittauksen (edellinen tammikuussa).

Näyttää siltä, että kesäkuussa pidetyt kuntavaalit heijastuvat  myös eduskuntavaaleja koskevassa  kannatusmittauksessa.  Kokoomus on noussut kärkipaikalle ja PS pudonnut kolmanneksi.

1. Kokoomus  19,8 %   2. SDP 19,6 %   3. PS 17,8 %  4. Keskusta  13,5 %  5. Vihreät   10,4 %  6.  Vas  8,0 %    7.   RKP  4,5 %   8. KD  3,3  %  9. Liike Nyt  1,9 %

Lisää tästä  linkistä.

—-

Eduskunnan vaalikausi on puolivälissä.  Tuskin olen kovinkaan hakoteillä ennustuksessa, että koemme tulevassa hallituksen  budjettiriihessä ja sitä ennen valtiovarainministeriön ensi vuoden budjetin  pohjaehdotuksen osalta    jatko-osan hallituksen   puoliväliriihelle. Parhaillaan valtiovarainministeriössä kootaan vuoden 2022 valtion talousarvioesitystä hallituksen tulevaan budjettiriihen (laadinta-aikataulu).

—-

Katso tästä eräiden muiden Euroopan maiden puoluekannatuksia.

Ruotsi  – NorjaTanska –  Saksa   –  Itävalta  – Hollanti  – Britannia  –  Italia  – KreikkaEspanjaRanska  –   Suomi

Saksassa  näyttää CDU/CSU kasvattavan etumatkaa seuraaviin puolueihin (vihreät ja SPD).  Liittopäivävaaleja  26.09.2021  tullaan meillä ja muualla seuraamaan suurella kiinnostuksella. Vihreitten kannatus on ollut viime aikoina laskusuunnassa, eikä nyt voida sanoa, korvaavatko he SPD:n nykyisessä hallituksessa.

—-

Länsinaapurissa Ruotsissa Sosialidemokraattien Stefan Löfven jatkaa  vähemmistöhallituksen pääministerinä yhdessä Ympäristöpuolue vihreitten kanssa. Hallituksen koossapysyminen on kovin epävarmalla pohjalla , sillä valtiopäivien enemmistö (175)   on enää keskustapuolueen ja vasemmistopuolueen tuella yhden valtiopäiväedustajan enemmistön varassa. 

Mielipidemittauksissa sekä vihreät että liberaalit keikkuvat 4 %:n äänikynnysrajalla.  Mikä blokki saa enemmistön ensi vuoden syyskuuun  11.09.2022 valtiopäivävaaleissa, on tällä hetkellä  arvuuttelua.  Monissa kannatusmittauksissa Maltillisen kokoomuksen, Ruotsidemokraattien ja kristillisten kannatus on ollut suurempi kuin sosialidemokraattien, keskustapuolueen ja vasemmistopuolueen yhteenlaskettu kannatus.

—-

Ranskan ensi vuoden kevään presidentinvaaleissa  ei ole niinkään varmaa, ovatko toisella kierroksella  (22.04.2022) vastakkain nykyinen presidentti Emmanuel Macron ja  Marine Le Pen.  Kesäkuussa pidetyissä paikallisvaaleissa  molempien em. ehdokkaiden taustapuolueet La République En Marche  ja Rassemblement National menestyivät kehnosti.

+1
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu