Loppuuko USA:n liittovaltion  rahat, kun velkakatto tulee  vastaan

USA:ssa presidentti  Joe Bidenin vaikeudet eivät ota loppuakseen – ei sisä- eikä   ulkopolitiikassa

Nyt edessä haasteena  liittovaltion  hallinnon rahojen riittävyys. Velkakaton  nostamiseen  (lue myös Forbes  –  CNBCCNN) tarvitaan USA:n  senaatissa myös  republikaaneilta tukea. Senaatissa, jonka puheenjohtajana on varapresidentti Kamala Harris, voimasuhteet ovat  50-50.

Kongressin edustajainhuone hyväksyi  tällä viikolla  lakiesityksen, joka turvaisi keskushallinnon rahoituksen joulukuuhun asti. USA:n  liittovaltion toiminta  tyrehtyy laaja-alaisesti, jos rahoitus loppuu. Näin tapahtui Donald Trumpin presidenttikaudella vv. 2018-2019 .

USA:n  keskuspankki  FED  on varoittanut  senaattia vakavista seurauksista maan taloudelle, jos liittovaltion velkakattoa ei kasvateta.

***

USA:n liittovaltion velkaisessa historiassa velkakaton  nostaminen ei mikään uutinen ole. Sitä on tehty ja otettu velkaa, olipa presidentti jommasta kummasta valtapuolueesta. Viime aikoina on kehitys mennyt, että seuraava  presidentti ylittää edellisen presidentin  velanoton.

Vuoden kuluttua ovat jälleen USA:ssa välivaalit ( midterm elections). Demokraattien nykyinen enemmistö edustajainhuoneessa ja tasatilanne  senaaatissa on silloin äänestäjien puntaroitavana.  Istuvan presidentin puolueella on ollut yleensä vaikeuksia välivaaleissa.  Äänestäjien mielialoja seurataan USA:ssa melkein tunti tunnilta.

***

P.s.  Tämä rahanluonti tyhjästä jopa miinuskorolla on korkeampaa finanssitalouden tiedettä, joka ei loputtomiin jatkuessaan  ymmärrykseen mahdu. Täällä kotomaassa EU:n  ja euron vastustajat ovat vaatineet markkaan paluuta. Silloin kuulemma  meillä rahat  riittävät ja talous kukoistaa sekä vienti vetää. Hupsista heijjaa. Kuinka paljon Suomen Pankin tase olisi tyhjän päällä, kun julkinen velka  jatkaa nykyisen hallituksen toimesta loputonta  ennätyskasvua. Olin opiskeluaikoina kesäisin töissä maaseutupankissa ja joskus  yksin pankin kyläkonttorissa. Vanhan pankinjohtajan rautainen ohje oli, että ota sisään rahaa halvemmalla korolla mitä annat ulos ja muista velanannossa  aina vakuudet. Yksinkertainen ja selvä ohje pankin johtamiseen. Milloin palaamme vanhaan hyvään aikaan meillä ja muualla , kysyn vaan ?

+1
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu