Luottoluokittaja laski Suomen talouden näkymiä  hallituksen politiikan johdosta

Luottoluokitusyhtiö  Fitch on muuttanut   Suomen talouden näkymiä  hallituksen julkisen talouden menoja lisäävän politiikan johdosta.

Suomen varsinaisen luottoluokituksen Fitch pitää ennallaan toiseksi parhaana (AA+).

****

Suomi tarvitsee eduskunnan tietopalvelun laskelman mukaan 120 000 työpaikkaa lisää, jotta valtion budjetti olisi vuonna 2023 tasapainossa. Eduskunnan tietopalvelun laskelman mukaan vuonna 2023  valtion budjetin alijäämä on 3,6 miljardia, kaukana hallitusohjelman budjetin tasapainopuheista. Minä sanon ja toistan aikaisemman täällä sanomani, että valtion budjetin alijäämä vuonna 2023 on 5-6 miljardia vuonna 2023 ja kuntien alijäämät päälle.

→ Kukaan kotimainen ennustelaitos ja/tai  yksittäinen asiantuntija ei ole samaa mieltä em. tavoitteiden saavuttamista vuonna 2023  hallitusohjelmalla.

****

Suomen talouden kriisivalmius on nyt paljon heikompi kuin vuonna 2008. Vuoden 2009 valtion budjetti oli syyskuussa 2008 eduskunnalle annettaessa tasapainossa, mutta ei ollut vuoden päästä  → vuoden 2009 valtion budjettia jouduttiin lisäbudjetteilla tasapainottamaan yhteensä  n. 10,4 miljardin lainanotolla.

Maailmanpankki varoittaa  uudesta finanssikriisistä tuoreessa raportissaan  (Global Economic Prospect) maailmantalouden velkaantumisaallosta ja seurauksista.

***

Suomessa viime vuoden eduskuntavaalien jälkeen on ollut jo kaksi hallitusta (Pääministeri Antti Rinteen hallituksen ohjelma   ja   edellisestä kloonattu  pääministeri Sanna Marinin hallituksen ohjelma), jotka  “viis veisasivat”   valtiovarainministeriön asiantuntijoiden   helmikuussa 2019 julkaiseman virkamiespuheenvuoron  (s. 27) varoituksista , että 

  1. “Julkinen talous on aiempaa heikommassa kunnossa kohtaamaan ikäviä yllätyksiä
  2. “Julkisen talouden kestävyysongelmaa ei ole ratkaistu.”

****

Annetaanko asioiden valua Suomen nykyisen hallituksen toimesta  käsistä, vaikka aivan varmaa on koko Suomen julkistaloutta uhkaava  rahoituskriisi.

Naapurimaan Ruotsin talousnäkymät eivät   näytä Suomen tavoin enää yhtä valoisilta.  Ruotsin valtion budjetti sen sijaan on tasapainossa  päinvastoin kuin Suomessa.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu