Maakunta-sote kriisiyttää perusterveydenhuollon

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntasta kuuluu kummia.  Eilen valiokunta  äänesti  kolme kertaa sote-lakipaketin käsittelyn  (HE 241/2020 vp ) aikatauluista ja menettelytavoista.  Hallituspuolueitten äänin valiokunta  jyrää sote-uudistusta kuulematta asiantuntijoita lakipaketin korjauksista, joita  perustuslakivaliokunta lausunnossaan  (PeVL 17/2021 vp)  esitti runsaasti. Valiokunnan puheenjohtaja  Markus Lohi  lupasi viime viikolla  sote-esitykseen ”todella paljon” muutoksia, mutta kerranko se politiikon mieli muuttuu.

****

Onneksi hallitus ei pysty kokonaan hiljentämään oppositiota, sillä tänään eduskunta käy välikysymyskeskustelun   sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta (VK 3/2021 vp).

****

Hallituksen “pakko-soteuudistukseen”  on jäämässä   runsaasti valuvikoja.

→ Puhutaan 21+1   hyvinvointialueesta , jotka eivät kaikki  ole toimintaedellytyksiltään  toimintakykyisiä . Sen voi todeta jo asukasmääristä (Huom. Uudenmaaan eriilisratkaisu).

→ massiivinen henkilöstön  kippaaminen  “pakolla” kunnista ja kuntayhtymistä valtion palvelukseen kriisiyttää entisestään akuutin  henkilöstöpulan. 

Vuosisatainen kunnallinen itsehallinto murskataan ja valta sekä palvelut keskitetään hyvinvointia-alueen  keskuskaupunkiin

Laskennallinen kustannusten ja tulojen siirto  kunnista  valtiolle tulee varmuudella romuttamaan käyttötalouden  monissa kunnissa. Testaamaton verotuksen siirto kunnilta valtiolle on enemmän teoreettinen paperiesitys, joka varmuudella johtaa verotuksen kiristymiseen jo valmiiksi  kireän verotuksen  Suomessa. Näitä laskelmia (Kuntien ja hyvinvointialueiden rahoituslaskelmat) ilmeisesti tarkennetaan jälkikäteen, eikä niitä kunnolla läpivalaista edes eduskunnassa.

→Rahoituksen ryöstö taloudellista toimeliaisuutta ylläpitäviltä suurilta kaupungeilta ja HUS:n resurssien kaventaminen on järjen köyhyyttä.

*****

Hallituksen “pakko-sote-maakuntauudistus”   kriisiyttää perusterveydenhuollon ja syventää entisestään koko Suomen  julkishallinnon rahoitusta 

P.s. Ennustan, että valinnanvapaus perusterveydenhuollon palveluissa on seuraavan hallituksen pakko tehdä julkishallinnon pitkien jonojen purkamiseksi.

+1
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu