Miksi hallituksen koronastrategiasta ei saada selvyyttä ?

Tänään pääministeri Sanna Marin pitää ylimääräisen  (!)  tiedotustilaisuuden Suomen koronastrategiasta. Jos moni vielä muistaa,  eduskunta sai  vasta pari viikkoa sitten 29.04.2020 pääministerin ilmoituksen  koronakriisin hoidosta.

Hallituksen koronastrategiasta kyseltiin myös eilen   eduskunnan kyselytunnilla, mutta selviä vastauksia ei oikein saatu.  Valtakunnan suurin lehti  HS oli jo aiemmin uutisoinut “kiusallisen kysymyksen”, ettei Suomen hallituksella ole antaa vastausta yksinkertaiseen kysymykseen.

Eilen uutisoitiin, että oikeuskansleri Tuomas Pöysti ja apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen pyytävät sosiaali- ja terveysministeriöltä (STM) sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) selvitystä koronavirustietojen julkaisematta jättämisestä.

****

THL:n  päivittäiset tilastotiedot Suomen koronavirustilanteesta antavat käsityksen, että Suomi on onnistunut monia maita paremmin koronaviruksen torjunnassa.

Mutta ulkomailla  Suomen koronastrategiasta saa toisenlaisen kuvan.  Tämän   tiedemiesryhmän  mukaan Suomi kuuluu huonoimpaan eli kolmanteen ryhmään koronaepidemian hallinnassa. Jo aiemmin tämä  ajatushautomo  sijoitti Suomen koronapandemian  hallinnassa huonoimpaan  ryhmään. 

****

Pääministeri Marinin hallituksella on sattunut monia “vastoinkäymisiä” koronaviruksen hallintaan ja torjuntaan liittyvien asioiden johtamisessa. (Valvonta lentoasemalla suojavarusteiden riittävyysHVK:n hankinnatEU-hankinnatyritysten tukeminen –  avustajien runsauseduskunnan tiedonsaanti ).  Tuo lista on saanut viime aikoina jatkoa, esim. huonosti valmkistellusta lakiesityksestä (Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ravitsemisyritysten uudelleentyöllistämisen tukemisesta ja toiminnan rajoitusten hyvittämisestä – HE 67/2020), jota eduskunnnan on pyydettu jo etkäteen korjaamaan.

Vastoinkäymisistä huolimatta pääministeri Marinin hallituksen koronaviruksen hallintaan liittyvät  rajoitukset ja suositukset  ovat saaneet myös eduskunnan opposition tuen.

Kansalaisille alkaa vähitellen hahmottua, että Suomen  julkistalouden rahoituksen  romahtaminen vaarantaa  jatkossa myös koronaviruksen terveydellisen hallinnan.

Pääministeri Marinin hallituksella edelleen kanttia lykätä hallitusohjelman  (PM Rinne/kesäkuu 2019   ja PM Marin/joulukuu 2019) uusiminen puhtaalta pöydältä. Hallitusohjelman uusimisen lykkääminen on tietoista politikointia, ettei  uusittua hallitusohjelmaa tarvitsisi käsitellä yhtä aikaa elokuun budjettriihessä.  Suomi tarvitsee tilalle kokonaan uuden kriisihallitusohjelman.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu