Miksi maakunta-soten  valmistelua jatketaan  suljetuin ovin ?

Tiedotteen  mukaan lausunnolla olleesta hallituksen esitysluonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon ja pelastustoimen järjestämiseksi jätettiin  määräajassa (25.10.2020) yhteensä  773 lausuntoa. 

Ministeri Krista Kiurun johdolla on valmistelua jatkettu suljetuin ovin. Miksi ? Ministeri Kiurun toiminnan muistamme eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajana, josta keskustalaiset valiokunnan jäsenet tekivät kantelun  puhemiesneuvostolle.

***

Valtiollinen  YLE  uutisoi aiemmin, että tänään jatketaan suljetuin ovin sote -valmistelua ministeri Kiurun mukaan  siihen asti kunnes joko savua nousee tai sitten ei.

Yksityistä sote-yhtiöitä ja järjestöjä edustava HALI ry julkaisi  tiedotteen, jonka mukaan hallitus istuu lausuntojen päällä. HALi ry:n mukaan  poliittinen ratkaisu on neuvoteltu suljetuin ovin, eikä uudistuksen kannalta keskeisiä tahoja ei ole kuultu. HALI ry on sivuillaan julkaissut  oman   kosteen lausunnoista.

Julkisuudessa on uutisoitu mm. HUS:n ja monien kaupunkien erittäin kriittisistä  lausunnoista. Etelän kaupunkien valtuustoissa olevien SDP:n ja vihreitten  valtuutettujen jalkapohjia on alkanut polttaa, kun heille on selvinnyt suoranainen rahojen ryöstö nykyisestä terveydenhuollosta. Erikoinen on Helsingissä SDP:n valtuustoryhmän puheenjohtajan Eveliina Heinäluoman   toiminta. Ensin hän erehtyy kehumaan ratkaisua, mutta jätti eduskunnassa  kirjallisen kirjallisen kysymyksen “ministeritoverilleen” Uudenmaan rahoituksesta.

****

Tänään olemme kuulleet uutisista, ettei suunniteltu henkilötunnusuudistus  toteudu ehdotetussa laajuudessa. Uudistusta vastustanut kansalaisaloite jätettiin pari viikkoa sitten eduskunnalle. Henkilötunnusuudistus olisi aiheuttanut miljardiluokan lisäkustannukset yksityiselle ja julkiselle sektorille. 

Tässä maakunta-sotessa on vielä kalliimmasta – monien miljardien – hankkeesta kysymys. Nykyisen hallituksen kuvaan sopii, että myös tältä  uudistukselta puuttu suuressa määrin  rahoitus. Ennustan, että ennen ensi huhtikuun kuntavaaleja hallituspuolueitten rivit tulevat repeilemään . Eduskunnan perustuslakivaliokunta joutuu toimimaan viimeisenä ladon lukkona, kun maakunta-sote todetaan monissa kohdin perustuslain  vastaiseksi.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu