Miksi pääministeriltä ja eräiltä ministereiltä  meni eilen “ herne nenään” ?

Eilen eduskunnan kyselytunnilla huomasi, että pääministeri Marinilta ja eräitä muilta hallituspuolueitten edustajilta meni ”herne nenään” poliittisten valtiosihteereitten ja avustajien määrästä keskusteltaessa. Julkisuudessa on asia  herättänyt suurta ihmetystä. Entinen työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Erkki Virtanen toteaa “paisuneen avustajajoukon taustalla olevan poliittinen  vedätys” .

Pääministeri Marinin eilisiltä avustajamääräselityksiltä putosi monessa kohdin pohja pois. Tämä valtaisa poliittinen avustajajoukko ei toimi   virkavastuulla, kuten eduskunnanalle annettavat valtioneuvoston esitykset valmisteleva ministeriön virkavastuinen henkilöstö. 

Pääministeri Marin ym. hallituspuolueitten edustajat yrittivät   kääntää huomiota hallituksen aikaansaannoksiin, joksi lueteltiin  asioita, joita ei ole käytännössä konkreettisesti edes tapahtunut (perhevapaauudistus, uudet työllisyystoimet, oppivelvollisuusiän nostaminen, sote -uudistus jne, jne).

En esim.  vielä kehuisi hoitajamitoitusta koskevaa eduskunnalle annettua lakiesitystä. Matti Muukkonen  on täällä kirjoittanut ansiokkaan blogin eduskunnan annetusta lakiesityksestä ja sen siirtymäaikamallista. Minusta lakiesitykseen sisältyy kaikkinensa vakava perustuslaillinen ongelma kansalaisten yhdenvertaisuudesta. Vajaa vuosi sitten  ennen eduskuntavaaleja monien mielestä hoitajamitoitus oli SDP:n suuri bluffi  lakialoitteineen. 

****

Eduskunnassa keskusteltiin eilen myös hallituksen nimityspolitiikasta. Kaikilla hallituksilla on ollut poliittisia virkanimityksiä. Virkanimityskeskustelun yhdeksi  erotuomariksi ja ylipapiksi ryhtyi edustaja Paavo Arhinmäki, joka syytti toista oppositiopuoluetta (kok) nykyisen hallituksen nimityspolitiikasta. Paavo Arhinmäki (vas)  – Sotshin talviolympialaisissa vuonna 2014 mainetta niittänyt -valittiin valtion liikuntaneuvoston  puheenjohtajaksi (22.08.2019). Esittelijänä valtioneuvostossa  toimi – opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Esko Ranto (mm. ent. TUL:n pääsihteeri). 

****

P.s. Suomella on edessä haastavat ajat, eikä niistä tulla selviämään nykyisen hallituksen politiikalla. Sote -uudistuksen sijasta hallituksen tulisi käynnistää viipymättä kuntarakenneuudistus ja uusista työllistämiskeinoista päättää jo nyt keväällä, eikä odottaa syksyyn.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu