Millainen   pysäytys  tulee  velaksi elämiselle  ?

Runsas puoli vuotta  sitten valtiollinen  YLE  uutisoi  valtion  saavan  nyt lainaa halvemmalla kuin ikinä aikaisemmin. Tuossa Ylen uutisessa viitataan uutisen, että puolen vuoden ja puolen miljardin euron laina saatiin markkinoilta -0,76 prosentin korolla.

Selvemmän käsityksen korkojen nopeasta muutoksesta viime kuukausina saa tästä  EKP:n sivulta löytyvästä tilastosta..

*****

Tänään on eduskunnan valtiovaranvaliokunnassa  käsittelyssä mietintöluonnos  valtioneuvoston selonteosta  julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2023—2026. Tuossa selonteossa    (VNS 2/2022 vp)  sivulla  46   taulukko 9  on monta miljardia alakantissa tulevasta alijäämästä (sote -uudistuksen rahoitus, hoitajamitoitus, hoitotakuu, oppivelvollisuusiän nostaminen, korkomenojen kasvu, kuntien rahoitusasema jatkossa, inflaation kehitys, Suomen heikkenevät   talousnäkymät  jne).

****

Maan hallitus ei ole -ainakaan julkisuudessa –  ottanut vakavasti talouspolitiikan arviointineuvoston ehdotusta, että  tulisi  laatia uskottava keskipitkän aikavälin suunnitelma julkisen talouden alijäämän korjaamiseksi. Suunnitelman laadinta tulisi laatia ja toteuttaa  parlamentaarisella neuvotteluilla, joiden päätökset toimisivat ankkurina paitsi nykyiselle myös tuleville hallituksille.  Mielenkiinnolla odotan, mitä tuossa valtiovarainvaliokunnan mietinnössä sanotaan kehityksestä Suomen velkaantumisesta.

Kysymys kuuluu, millainen  pysäytys  tulee  julkiselle     sektorille ja kotitalouksien   nykyiselle velaksi elämiselle  ?

***

Mäntyniemen  isäntä lähetti tv:n   kautta eilen Kultarannasta  terveisiä  turvallisuuspoliittisen keskustelun yhteydessä Suomen  ja   julkisen  talouden perustasta. Presidentti Niinistö on usein eduskunnassa taloudesta sanonut, ettei tekemättä voi jättää ( esim. valtiopäivien avajaisissa 2.2.2017).

Presidentti Sauli Niinistö vastaa tänään kello 11-12   Yle Radio Suomen suorassa radiolähetyksessä kuuntelijoiden lähettämiin kysymyksiin ja keskustelee kuuntelijoiden kanssa.

+4
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu