Milloin hallitus alkaa tehdä oman politiikkansa  korjausliikkeen ?

 

Vaalien jälkeen muodostetun punavihreän hallituksen  ohjelma oli alun alkaen talous-, työllisyys- ja muilta tavoitteeltaan pohjansa menettänyt.

Melko pian –  jo ennen koronapandemiaa – viime vuonna alettiin monilla tahoilla vaatia punavihreää hallitusta tekemään politiikkansa korjausliikkeen. Näitä vaatimuksia hallituksen toimesta on jatkuvasti vähätelty ja ylen katsottu.

Suomen talous on ajautunut pitkittyvään lamaan. Jo ennestään alijäämäinen julkinen talous on ajautunut historialliseen kriisiin, jota  hallituksen toimesta  ylen katsotaan – sen vaikutelman saa.

Valtiovarainministeriö julkisti hetki sitten (ks. tiedote) tuoreimman suhdanne-ennusteen. Suomen talous taantuu tänä vuonna -4,5 % ja kasvaa ensi vuonna 2,7 % sekä vuonna 2022 1,7 %. Nuo ensi ja seuraavan vuoden ennusteluvut ovat  suuresti epävarmoja.

****

Suomen talous taantuu kuluvana vuonna välillä  -4,5 – 7 % ennustelaitosten  mukaan. Kysymys kuuluu, milloin BKT:n taso ylittää  vuoden 2019 tason. Muistamme 2008  finanssikriisistä, että Suomen talouden toipuminen kesti liki 10 vuotta   saavuttaa  vuoden 2007 taso.

Epävarmuus näissä ennusteissa on suuri ja  meneekö Suomen taloudella useita vuosia saavuttaa vuoden 2019 BKT:n  taso. Nämä ennustelaitosten ensi ja seuraavan vuoden ennusteluvut eivät vielä nosta Suomen  BKT:ta yli vuoden 2019 tason.  Koronapandemian jatkuminen maailmalla ei näytä hellittävän ja vaikutus maailmantalouteen jatkuu  ensi vuoden jälkeenkin.

Eduskunta käy ylihuomenna keskiviikkona  lähetekeskustelun vuoden 2021 talousarvioesityksestä ja siihen liittyvistä budjettilakiesityksistä. Vuoden 2021 budjettiesityksestä on käytettävissä tällä hetkellä vain budjettiriihen tiedote . Eduskunnalle annettava   budjettiesitys julkistettaneen huomenna. Vahvasti epäilen, että valtion velanotto ensi vuonna jäisi  alle 10 mrd:n. Mihin velanottossa tänä vuonna vielä päädytään, on sekin vielä epävarmaa  ( kuudennen lisätalousarvion mukaan n. 18 mrd).

****

Edit:  Talousarvioesitys (5.10.2020)

Talous toipuu alkuvuoden 2020 pysähdyksestä asteittain. Vuonna 2021 BKT:n ennakoidaan kasvavan 2,6 %. Työllisten määrä supistuu v. 2021 vielä hieman, jolloin työllisyysasteeksi ennakoidaan 71,0 %.

Tuo lause on budjettiesityksen luvusta 1. ”Yhteenveto”. Muistuu mieleen vuoden 2008 syyskuu ja ennakoinnit seuraavan vuoden 2009  taloudesta.Tuolloin ennakoitiin talouskasvuksi  1,8 % seuraavaksi vuodeksi, mutta tulikin -10,4 % . Nytkin  on maailmantaloudessa samoja merkkejä.

****

Minusta on käsittämätöntä toimintaa maamme hallitukselta  siirtää kokoajan polittiikkansa korjausliikkeen tekemistä. Koronapandemian   hallinta ja siihen liittyvät toimenpiteet eivät  yksin  riitä. Jotta pandemiaa ja sen jälkeistä aikaa voidaan paremmin hallita, hallituksen politiikalle  on tehtävä korjausliike . Pysyviä menoja lisäävät uudistukset on siirrettävä. Hallituksen toimesta keskustelu käännetään heti nykyisten menojen leikkaamiseksi, vaikka  oppositio vaatii vain julkisen talouden ja velanhallinnan suunnitelmaa.  Julkisen talouden korjausliike  tulevina  vuosina on satavarmasti edessä.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu