Milloin tyhjästä luotavan  rahan kupla puhkeaa ?

Eilen jäi vähemmän huomiolle, mitä pm Marin sanoi ((TV1 klo 10,05) )  talouspohjansa menettäneen  hallitussohjelman  uusimisesta. PM Marin sanoi jotenkin tähän tyyliin, että kun muut hallituskumppanit eivät vaadi hallitusohjelman uusimista, ei sitten myöskään SDP.

Jo VM -ministeri Vanhanen infossa tukeutui hallitusohjelman menojen lisäyksiin. Eli mieli oli muuttunut, mitä Vanhanen sanoi tultuaan VM-ministeriksi.  Eli VM-ministeri Vanhanen asettui tukemaan ilman rahoitusta olevia hallitusohjelman miljarluokan menojen lisäyksiä. Milloin Suomessa on viimeksi ollut näin “löysä” VM -ministeri ?

****

Suomi velkaantuu nyt EM-MM-vauhtia, muttei maailmanmenon toisenlaiseen skenaarioon (=maailmanlaajuinen pankki- ja rahoituskriisi) nykyinen  hallitus näytä  varautuvan. Eihän kukaan vuosi sitten  puhunut koronapandemiasta, joka on “ruhjonut” taloutta  enemmän tai vähemmän kaikissa maissa.

Valtion korkomenojen kehitys ei ole terveellä pohjalla, vaikka menot ovat vain alle ¼ ensi vuonna ( n. 0,9 mrd) verrattuna mitä ne olivat esim. vuonna 2003 (n.  4,3 mrd). Valtiolla oli vuonna 2002  velkaa alle 60 mrd, nyt kaksi kertaa enemmän-

Tämä EKP:n  tilasto  on “sairas” ja milloin tyhjästä luotavan rahan ”kupla” puhkeaa tuhoisin seurauksin.

Velkakello käy, muttei korvaavan hallitusohjelman valmistelua vielä näy. Velkakellon juokseva lukema  voi huonoimma skenaarion mukaan olla vuonna 2023 jopa 200 mrd:n tasolla. → Bruttolainanotto on jo tänä vuonna n. 40 mrd:n tasolla.

****

USA:ssa pidetään 03.11.2020 presidentinvaalit eli parin  kuukauden kuluttua. Viimeisten vuosikymmenten aikana seuraava presidentti on ottanut liittovaltiolle enemmän velkaa kuin edellinen presidentti.  Seurasin tiiviisti v. 2007, mitä  presidentiksi sittemmin valittu Barack Obama lupasi puheissaan: otan vähemmän velkaa kuin presidentti George  W. Bush. Mutta eipä mennyt ihan silleen. Mutta presidentti Donald Trump on pistänyt edeltäjäänsä paljon vieläkin  paremmaksi. Mitenkä tuo  tilasto jatkuu ?

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu