Minkä Ruotsi edellä, sen Suomi perässä –> uudet vaalit ?

Ruotsissa on syntynyt tai syntymässä hallituskriisi ensi viikolla. Pääministeri Stefan Löfvenin vähemmistöhallituksen luottamuksesta äänestetään ensi maanantaina Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n mukaan

Pääministeri Stefan Löfvenin  hallituksessa on  sosialidemokraatit (S) ja ympäristöpuolue vihreät (MP) . Hallitusta ovat tukeneet oppositiosta  keskustapuolue (C) ja liberaalit  (L).

Maanantaina epäluottamuksen puolesta tulevat  äänestämään maltillinen kokoomus (M), ruotsidemokraatit (SD), kristilliset (KD) ja vasemmistopuolue (V).

Vuoden 2018 valtiopäivävaaleissa  saivat epäluottamuksen  puolesta äänestävät puolueet yhteensä 182 paikkaa valtiopäivien 349:sta paikasta.  Eli pääministeri  Löfvenin hallitus on kaatumassa ja Ruotsi ajautumassa ennenaikaisiin vaaleihin.

****

Pääministeri Löfven sanoo  Svenska Dagbladetissa  hänellä olevan kaksi vaihtoehtoa maanantaina: julistaa uudet vaalit tai pyytää eroa.

Mielipidemittauksissa sosialidemokraatit johtaa, toisena maltillinen kokoomus ja kolmantena ruotsidemokraatit.  Ympäristöpuolue vihreät  ja liberaalit keikkuvat 4 %:n äänikynnysrajalla, joka tuo arvaamattomuutta koko vaalitulokseen.

Enemmistön saaminen seuraavan hallituksen taakse valtiopäivillä voi olla entistäkin  vaikeampaa.  Keskustapuolue ja liberaalit eivät tue hallitusta, jossa on mukana ruotsidemokraatit.  Maltillinen kokoomus, ruotsidemokraatit ja kristilliset saisi tällä hetkellä n. 45-46 %:n kannatuksen. Vasemmistoblokki (sosialidemokraatit, vasemmistopuolue ja vihreät saisivat tällä hetkellä 41-43 %:n kannatuksen. Porvariallianssin (maltillinen kokoomus, keskustapuolue, kristilliset ja liberaalit) kannatus liikkuu tällä hetkellä 39-41 %:n välillä.

→ Sosialidemokraattien vähemmistöhallitukset  eivät ole Ruotsissa poikkeus  säännöstä, vaan  pikemmin sääntö. Vasemmistopuoluetta eivät Ruotsin demarit ole hallitukseen kelpuuttaneet (vrt. Suomen demareihin !) . Mutta onko seuraava vähemmistöhallitus sosialidemokraattien sijasta maltillisen kokoomuksen vähemmistöhallitus, ei ole poissuljettu mahdollisuus.

—–

Jos Ruotsi ajautuu uusiin vaaleihin, Suomi seurannee hevosmiesten uutistoimiston  mukaan  perässä. Suomen nykyiselle puna-vihreälle hallitukselle eivät varoitukset mene perille koko julkistalouden rahoituskriisistä. Jossain vaiheessa SDP:n sisällä tajutaan, että  nykyinen SDP:n kaikista puolueista vasemmalle ajautunut politiikka johtaa umpikujaan.

+7
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu