Minkälaisin seurauksin Ranska ja Britannia käyvät ennenaikaisiin vaaleihin ?

Ranskan presidentti Emmanuel Macron päätti hajottaa kansalliskokouksen ja määrätä uudet vaalit järjestettäväksi  30.06  ja 07.07.2024 (Les dates des élections législatives) .

Britannian pääministeri Rishi Sunak   puolestaan  määräsi uudet parlamenttivaalit pidettäväksi 04.07.2024 (General Election 2024 timetable) .

Politiikan tilastopenkkiurheilijana keskityn tässä blogissa  enemmänkin  vaalituloksen ennakoitiin, en niinkään poliittiseen analyysin ja seurauksiin  Euroopassa.

United Kingdom Britannia

Edelliset parlamenttivaalit pidettiin  vuonna 2019, jotka päättyivät konservatiivien  selvään voittoon (365/650). 

Kirjoitin täällä  aikoinaan  silloisen pääministerin ja nykyisen ulkoministerin David Cameronin onnettomasta vuoden 2013 puheesta . Tuossa puheessa David Cameron lupasi järjestää kansanäänestyksen maan EU-jäsenyydestä. Pidetyssä kansanäänestyksessä pääministeri  Cameronille kävi köpelösti, sillä  enemmistö (51,9 % – 48,1 % ) kannatti maan EU-eroa.  Pääministeri Cameron erosi luonnollisesti heti. Cameronin jälkeen saarivaltakunnassa pääministerin tuoli on heilunut monta kertaa huolimatta vuoden 2019 voitollisesta vaalituloksesta  →Theresa MayBoris JohnsonLiz Truss  ja →  Rishi Sunak.

Pääministeri vaihtuu  nyt vaaleissa melkoisella varmuudella kannatusmittausten mukaan. Uusi pääministeri tulee työväenpuolueen johtaja Keir Starmerista. Vuonna 2010  alkanut konservatiivien pääministerikausi päättyy. Britannian media puhuu jo, että  konservatiivit on kärsimässä ehkä historiansa suurimman vaalitappion. 

Ennustan työväenpuolueelle tulevassa hallitusvastuussa vaativia haasteita, joka syö aikanaan kannatusta.  Moni EU-erosta johtunut  ongelma on edelleen  ratkaisematta, Moni äänestäjä pitää vääränä  maan EU-eroa

Kukas siellä Britannian sisäpolitiikassa on taas sekoittamassa poliittisia  valtakuvioita – no Timo Soinin aikoinaan suuresti kehuma Brexitin puolestapuhuja Nigel Farage. Farage onnistuu taas sekoittamaan   maan   puoluekentän valtakuviot  ja syö  etupäässä pääministeri Sunakin kannatusta alas. . Farage  toimi aiemmin mm. Brexit puolueen (The Brexit Party)  puheenjohtajana ja  nyt hän johtaa uutta   perustamaansa  Reformi -puoluetta.  Ja tietysti Ukrainan sodasta Faragella on oma näkemyksensä, joka on herättänyt voimakkaita vastareaktioita. Kysyä sopii, kuin pitkä muisti saarivaltakunnan äänestäjillä nykyisin on. 

Britanniassa maa on jaettu 650 vaalipiiriin, joista jokaisesta valitaan vain yksi edustaja eli hän, joka saa eniten ääniä.

History of UK:s general elections

****

France Ranska

Ranskan kansalliskokouksen edelliset vaalit pidettiin vuonna  2022. Eniten paikkoja sai kansalliskokoukseen vaalitappiosta huolimatta keskusta-oikeistolainen yhteenliittymä Ensemble (245/577). 

Samana vuonna 2022  pidetyissä  presidentinvaaleissa nykyinen presidentti Emmanuel Macron valittiin toiselle  vuoteen 2027 kestävälle   virkakaudelle.  Tuolloin presidentinvaalien toisen kierroksen vastaehdokas  Marine Le Pen  hävisi Macronille vaalit .     

Mielipidetiedustelujen  mukaan Marine Le Penin edustamalla  RN  (  National Rally) -puolueella on tällä hetkellä  selvästi suurin kannatus. Mutta  kansalliskokousvaalien  ratkaisu syntynee vasta vaalien  toisella kierroksella, joka tulee olemaan jännittävä näytelmä  ( → Seat projections   By second round configuration) 

Kahden vaalikierroksen järjestelmässä edustaja tulee valituksi ensimmäisellä äänestyskierroksella, jos hän saa enemmistön eli yli 50 % annetuista äänistä ja yli 25 % kaikkien äänioikeutettujen äänimäärästä. Toiselle kierrokselle pääsevät vain ehdokkaat, jotka ovat saaneet vähintään 12,5 % kaikkien äänioikeutettujen äänistä.  Toisella kierroksella tulee valituksi ehdokas, joka on saanut eniten ääniä, vaikka hän ei saisikaan enemmistöä annetuista äänistä. Jokaisella ehdokkaalla on myös sijaisehdokas, joka tarvittaessa tulee varsinaisen ehdokkaan tilalle. Näin käy jos valitusta edustajasta tulee esimerkiksi ministeri.

Ranskassa  presidentti nimittää pääministerin . Presidentti   johtaa ylintä toimeenpanovaltaa  ja on asevoimien ylipäällikkö. Lainsäädäntövaltaa käyttää parlamentti , joka koostuu alahuoneesta eli kansalliskokouksesta ja ylähuoneesta eli senaatista. 

Mikään poikkeus ei ole se, että Ranskassa on  presidentti ja pääministeri eri puolueista (ks. linkki pääministeristä) .  Maailmalla on vähän tätä  nyt  ennakoitu. Tuskin presidentti Macron nimittää Marine  Le  Penia pääministeriksi. Mutta onko Le Penin puolue uudessa hallituksessa, on sitten asia erikseen. Vasemmiston ja vihreitten kannatus  ei näytä riittävän hallituksen muodostamiseen .  Édouard Philippe – presidentti Macronin alkukauden suosittu pääministeri  –  onko hän mahdollinen pääministeri ?

Ranskan pääministerit 1959-

****

Britannian parlamenttivaalien vaalitulosta on mielipidetiedustelun perusteella helpompi ennakoida, mutta Ranskan kansalliskokousvaalien lopputulos on sitäkin vaikeampi.  Liikkeellä tulee olemaan toisella kierroksella  paljon myös äänestäjiä, jotka äänestävät epätoivottua ehdokasta vastaan.  Kutsutaanko tätä sitten taktiseksi äänestämiseksi.  Onko presidentti Macronilla   edessä   Waterloo ?  , jos presidentin hajotusvaalit johtavatkin hänelle epätoivottuun tulokseen.  Ja kuka pitää  esillä  Moskovan korttia varoitukseksi äänestäjille.

****

P.s. Pariisin kesäolympiakisojen  avajaisiin  (26.07-11.08.2024)  on enää aikaa runsas  kuukausi. Vuoden 1924 Pariisin olympiakisat ovat vahvasti esillä:  Finland  Paavo Nurmi’s Golden Olympic History  1924.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu