Mitäs jos syystä tai toisesta Suomi ei saisi uutta velkaa ?

Valtiokonttorin  laskelman  mukaan   valtion budjettitalouden lainanottotarve vuonna 2023  on  36,3 miljardia, josta  budjetoitu  momentille 15.03.01   (Nettolainanotto ja velanhallinta ) 8,3 miljardia.

Tuo  laskelma menee uusiksi, kun hallitus antaa vuoden ensimmäisen lisätalousarvion. Lisätalousarviossa eduskunnan päättämään  kuluvan vuoden varsinaiseen talousarvioon  tulee menoihin lisäystä 1,5 -2 miljardia. Lainanottotarve noussee liki 10 miljardin tasolle.

Muutama päivä sitten luimme  valtiovarainministeriön budjettipäällikkö  Mika Niemelän  KL:n  haastattelusta, että  korkomenot  ( Valtionvelan korko)  kasvavat aiemmin budjetoidusta 900 miljoonalla 2,4 miljardiin euroon.  Tulevat muuten nousemaan vuoden 2025 jälkeen jo yli 4 miljardin tasolle. Mistä rahat, vai maksetaanko lisävelanotolla.

Mitäs jos syystä tai toisesta Suomi ei saisi uutta velkaa ? Mikä summa pitäisi varata velan lyhennyksiin. Olisiko se tuossa em. valtiokonttorin laskelmassa kohdassa kuoletukset 28 miljardia ? Varmaan on olemassa riskilaskelmia sen varalle, jos lainahanat maailmanpolitiikan seurauksena menisivät kiinni ? Paljonko olisi alijäämä silloin ?

Eilen eduskunnan kyselytunnilla ei saatu vastausta pääministeriltä  saatikka valtiovarainministerilta, mikä on suunnitelma valtion budjetin vakauttamisesta. 

Nykyinen valtiovarainministeri on koko ajan välttänyt tietoisesti kommentoimasta  hallituksen itse asettaman talouspolitiikan arviointineuvoston  jo viime  tammikuussa  ja  valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuorossa  nyt joulukuussa esittämiä näkemyksiä  valtion budjetin edessä olevista  vakauttamistoimista. 

Pääministeri eilen kyselytunnilla eduskuntaryhmän puheenjohtajan taustatuella antoi katsojille käsityksen, ettei tässä ole huolta huomisesta, onhan velan BKT-osuus laskenut viime vuonna.

Minusta on enemmän kuin paikallaan , että hallitus saa  vastattavakseen välikysymyksen  valtion velkaantumisesta.  On ollut  havaittavissa, etteivät päähallituspuolueet halua keskustella ennen vaaleja minkälaiseen velkakierteeseen ajetun valtion budjetin seuraava hallitus saa nykyiseltä hallitukselta .

Toistan. Mitäs jos syystä tai toisesta Suomi ei saisi uutta velkaa ? Vastako silloin olisi  nykyiselle hallitukselle seinä vastassa ?

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu