Mitäs jos syystä tai toisesta Suomi ei saisi uutta velkaa ?
Valtiokonttorin laskelman mukaan valtion budjettitalouden lainanottotarve vuonna 2023 on 36,3 miljardia, josta budjetoitu momentille 15.03.01 (Nettolainanotto ja velanhallinta ) 8,3 miljardia.
Tuo laskelma menee uusiksi, kun hallitus antaa vuoden ensimmäisen lisätalousarvion. Lisätalousarviossa eduskunnan päättämään kuluvan vuoden varsinaiseen talousarvioon tulee menoihin lisäystä 1,5 -2 miljardia. Lainanottotarve noussee liki 10 miljardin tasolle.
Muutama päivä sitten luimme valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelän KL:n haastattelusta, että korkomenot ( Valtionvelan korko) kasvavat aiemmin budjetoidusta 900 miljoonalla 2,4 miljardiin euroon. Tulevat muuten nousemaan vuoden 2025 jälkeen jo yli 4 miljardin tasolle. Mistä rahat, vai maksetaanko lisävelanotolla.
Mitäs jos syystä tai toisesta Suomi ei saisi uutta velkaa ? Mikä summa pitäisi varata velan lyhennyksiin. Olisiko se tuossa em. valtiokonttorin laskelmassa kohdassa kuoletukset 28 miljardia ? Varmaan on olemassa riskilaskelmia sen varalle, jos lainahanat maailmanpolitiikan seurauksena menisivät kiinni ? Paljonko olisi alijäämä silloin ?
Eilen eduskunnan kyselytunnilla ei saatu vastausta pääministeriltä saatikka valtiovarainministerilta, mikä on suunnitelma valtion budjetin vakauttamisesta.
Nykyinen valtiovarainministeri on koko ajan välttänyt tietoisesti kommentoimasta hallituksen itse asettaman talouspolitiikan arviointineuvoston jo viime tammikuussa ja valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuorossa nyt joulukuussa esittämiä näkemyksiä valtion budjetin edessä olevista vakauttamistoimista.
Pääministeri eilen kyselytunnilla eduskuntaryhmän puheenjohtajan taustatuella antoi katsojille käsityksen, ettei tässä ole huolta huomisesta, onhan velan BKT-osuus laskenut viime vuonna.
Minusta on enemmän kuin paikallaan , että hallitus saa vastattavakseen välikysymyksen valtion velkaantumisesta. On ollut havaittavissa, etteivät päähallituspuolueet halua keskustella ennen vaaleja minkälaiseen velkakierteeseen ajetun valtion budjetin seuraava hallitus saa nykyiseltä hallitukselta .
Toistan. Mitäs jos syystä tai toisesta Suomi ei saisi uutta velkaa ? Vastako silloin olisi nykyiselle hallitukselle seinä vastassa ?
Tänä vuonna erääntyvät kuoletukset ovat tuo mainitsemasi 28 miljardia.
Kysymys on tietysti teoreettinen, mutta mikäli Suomi ei saisi uutta lainaa vanhan poismaksuun, yritettäisiin varmaan ensin vapaaehtoista velkajärjestelyä. Mikäli oikeasti olisi epäilystä, että suoritusta ei tule, velkakirjan markkina-arvo olisi jo tuossa vaiheessa pudonnut ehkä 40% arvostustasolle.
Tuolloin sijoittajille ehdotettaisiin, että nyt erääntyvä velkakirja korvataan uudella, joka takaa vaikkapa 60% arvoisen suorituksen viiden vuoden kuluttua. Useimmat suostuisivat, koska se tarkoittaisi markkina-arvoa suurempaa suoritusta. Joku voisi myydä velkakirjansa markkinahinnalla ns. korppikotkarahastolle, joka yrittäisi oikeustoimin saada paremman suorituksen.
Valtioiden kohdalla tämä on harvinaista, mutta yritysten velkakirjojen suhteen jokapäiväisiä menettelyitä.
Tällaisen operaation jälkeen oltaisiinkin sitten Kreikan tapaan vuosikymmen ulkona normaaleilta velkamarkkinoilta.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä, kyllä. Kysymys on teoreeettinen, sillä Suomella on hyvä maine maailmalla vastuunsa hoitamisesta. Mutta jos koko ajan hallitus välttää keskustelua tulevasta valtion budjetin vakautuksesta, on keskustelua herätettävä eri näkökulmista.
Ilmoita asiaton viesti
Tuskin lainan saaminen vaikeutuu, mutta korkotaso (korkoero Saksaan verrattuna) voi nousta. Italia maksaa nyt noin 1,5 prosenttiyksikkö korkeampaa korkoa ja korkoero olisi tätä suurempi ilman EKP:n lupauksia.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi saa kyllä lainaa, mutta mikä on tulevien lainojen korko? Lisääntyvät valtionlainojen hoitokustanukset palauttavat toivottavasti järjen Suomen päätäjille joskus tulevaisuudessa. Luulisin kuitenkin, että seuraava hallitus (kok+SDP) jatkaa samaan malliin kuin nykyinen halltus.
Ilmoita asiaton viesti
Samaa mieltä. Mitään todellisia leikkauksia ei tule, yritystukiin ei varmasti kosketa mikäli Orpo on joukossa mukana. Jotain kustannusten siirtoa taskusta toiseen varmaan tulee, eipä muuta. Siellä täällä on jo alkanut parku, jos meiltä leikataan niin taivas tippuu niskaan…
Ilmoita asiaton viesti
Jos kokoomus on seuraavassa hallituksessa, hallitusohjelmaan sisältyy budjetin vakautusohjelma. Onko se sitten riittävä, vaikea arvioida, kun puhutaan jo 2030-luvulle ulottuvista toimenpiteistä.
Ilmoita asiaton viesti
Olet oikeassa, mahdotonta arvella mitä vuoteen 2030 mennessä tapahtuu. Hallitusohjelmaan taas voidaan kirjoitella mitä tahansa, noudattaminen on ihan eri asia. Muistuu mieleen 2017, Halla-aho olisi suostunut jatkamaan hallituksessa, mikäli sitä noudatetaan kaikilta osin, sehän ei muille käynyt ja lopputuloksen kaikki tiedämme.
Ilmoita asiaton viesti
”Halla-aho olisi suostunut jatkamaan hallituksessa, mikäli sitä noudatetaan kaikilta osin, sehän ei muille käynyt ja lopputuloksen kaikki tiedämme.”
Riippumatta siitä mitä kukin osapuoli on asiasta ilmoittanut, kyse ei varmaankaan ole ollut hallitusohjelmasta, tai sen tulkinnoista, vaan itse Halla-ahosta.
Halla-aho ei siis kelvannut, hallitusohjelmahan oli jo sovittu, eikä sen muuttaminen olisi ollut myöskään mitenkään mahdotonta, pikemminkin helppoa, ellei vastenmielisyys Halla-ahoa kohtaan olisi ollut niin suuri.
Nyt tämä este, Halla-aho, on raivattu pois tieltä ja nyt voi hallitusyhteistyö niinsanottujen porvaripuolueiden välillä jatkua.
Demareiden onkin viisasta pysyä erossa sellaisista hallituskoalitioista missä persut on mukana.
Porvarihallitusta siis pukkaa taas, ehkäpä samalta pohjalta kun edellisenä hallituskautena, persuministerit toki on ihan toisia ja ihan toisenlaisia kuin edelliset persuministerit.
Nyt voivat persut saada jopa fiksumpaa porukkaa ministereiksi kuin mitä edellisessä hallituksessa oli, kunhan ymmärtäisivät pitää Hakkaraisen, Huhtasaaren ja Halla-ahon pois hallituskuvioista.
Mitä Riikka Purraan tulee, en ollenkaan usko että hän on Halla-ahon tapainen kova rasisti, vaikka yrittää esittää sellaista ja vaikka hänen äänestäjänsä sitä ovat. Se tullaan näkemään sitten kun Purrasta tulee ministeri.
Ilmoita asiaton viesti
”Toistan. Mitäs jos syystä tai toisesta Suomi ei saisi uutta velkaa ? Vastako silloin olisi nykyiselle hallitukselle seinä vastassa ?”
Se on sama kohtalo kuin kaikilla jotka eivät saa velkaa. Pitää selvitä ilman velkaa.
Valtion budjettia pitäisi sitten leikata sen verran. Niinhän pitäisi tehdä muutenkin, vaikka velkaa saataisiinkin.
Jos Suomi ei saisi velkaa siinä ei sitten auttaisi mikä hallitus on vallassa.
Jos kokoomus leikkaisi budjetista neljä miljardia, se silloin tarvitsisi edelleen velkaa neljä miljardia. Neljän miljardin leikkaukset pitäisi silloin paisuttaa kahdeksan miljardin leikkauksiksi.
Ei enää riittäis että karsitaan asuntotuista, työttömyystuista, sairaanhoitokuluista ja koulutuksesta, myös rikkaiden verohelpotuksista piäisi silloin luopua.
Joo, se olisi ihan oikein se.
Mutta kun ne pirut edelleen antaa Suomelle sitä velkaa. Minkäs sille sitten mahtaa. Jos kokoomuksesta tulee pääministeripuolue ja Orposta pääministeri, niin kaikki toteutuu juuri niinkuin kokoomus on kaavaillut.
Köyhiltä siis otetaan ja rikkaille annetaan, mutta velkaa otetaan silti neljä miljardia lieää.
Ilmoita asiaton viesti