Miten varautua ennalta valtakunnalle elintärkeisiin asioihin ?
Joka päivä meillä ja muualla uutisissa esillä oleva globaali koronapandemia on esimerkki asiasta, jonka seurauksiin meillä ja muualla oli vähemmän tai enemmän etukäteen varauduttu.
Mutta miten ylipäänsä varautua ennalta arvaamattomiin valtakunnalle elintärkeisiin asioihin ?
Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa nostan Suomen kannalta keskiöön, että Suomen valtakunnan ylijohto toimi kaukonäköisesti johtaessaan maamme EU-jäsenmaaksi (mikä olisi Suomen asema yksin , jos emme olisi EU:ssa)
Maanpuolustuksen nostan listalla myös keskiöön ml. kyberturvallisuus
****
On asioita, joista olisi nykyistä paremmin huolehdittava (muutama esimerkki):
→ elintarvikeomavaraisuus, joka on myös stategista maanpuolustusta, kaipaa eräiltä osin kohennusta nykyiseen tilanteeseen
→energiaomavaraisuus on yhteiskunnan strateginen toiminto, joka ei ole nyt Suomessa riittävällä tasolla ja, joka kaipaa määrätietoisia toimia (liittyy myös keskeisesti edelliseen)
→maamme julkisen talouden nykyinen epätasapaino ja rahoituskriisi kaipaa viipymättä tiekarttaa kehityksen korjaamiseksi (vrt. tuore talouspolitiikan arviointineuvoston raportin huomautukset )
→Yhteiskunnan taloudellisia ja teknisiä perustoimintoja erilaisissa häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa pyritään ylläpitämään huoltovarmuudella (ml kansainvälinen yhteistyö). Koronapandemia on nostanut esille meillä ja muualla monilla talouden ja kaupan aloilla, että on ollut lyhytnäköistä siirtää teollisuuden ja kaupan tuotantoa sekä toimintoja kauaksi maamme rajojen ulkopuolelle
→on paljon globaalitason asioita, jotka tulevaisuudessa on keskiössä; ilmasto- ja ympäristöasiat, maapallon väestökehitys ja sen uhkakuvat, uudenlaiset pandemiat jne. Pintapopulismi maahanmuutosta ja kehitysyhteistyöstä ei ratkaise näitä.
→tästä listasta saisi paljon pitemmän, jos alkaisi käydä läpi yksityiskohtaisemmin kaikkia yhteiskunnan tärkeitä perustoimintoja (yhteiskunnan perusinfra) ja niiden turvaaminen poikkeusoloissa
****
Että tällaista asiaa !
Rokotteiden ja tärkeiden lääkkeiden tuotannon omavaraisuus. Jos jostain on pulaa globaalisti, Suomi ei sitä ensimmäisenä saa, jos ei itse valmista.
Ilmoita asiaton viesti
Terveydenhuollon huoltovarmuuskysymystä tulisi tarkastella vieläkin laajempana ja asia olisi pitänyt ottaa esille myös sote-uudistuksessa. Hallitusta kuitenkin kiinnostavat lähinnä vain puoluepoliittiset tavoitteet.
Lääkkeiden varmuusvarastojen koko pitäisi nostaa niiden kulutuksen ja säilyvyyden sallimalle maksimitasolle. Tämä voitaisiin toteuttaa sujuvimmin sijoittamalla varastot terveyskeskusten ja sairaaloiden yhdennettyihin jakelu- ja varmuusvarastoihin. Normaali lääkkeiden kulutus ylläpitäisi tarpeellisen kierron ja lääkkeet olisivat valmiiksi mahdollisimman lähellä loppukäyttöä. Näin jakelu ei voisi romahtaa, vaikka jopa liikenne- ja tietoliikenne sen tekisivät. Samalla päästäisiin eroon päivittäisestä pientoimitusvirrasta. Maksimaaliset varastot antaisivat aikaa myös sellaisen välttämättömän lääketuotannon käynnistämiseen, jota normaalioloissa ei kannattaisi ylläpitää. Esimerkiksi rokotetuotanto kannattaisi pitää ainakin jossain mitassa käynnissä ja laajentamisvalmiudessa.
Kun reseptilääkkeiden suorajakelu terveyskeskuksista säästäisi sote-uudistukseen kytkettynä kaikkine etuineen noin miljardi euroa joka vuosi, on outoa, ettei ajatus ole saanut poliitikoilta pienintäkään vastakaikua.
Ilmoita asiaton viesti
Juu kyllä tuosta aiheesta tulee esiintymään keskustelua ja bloggaamista vielä lisää.
Ilmoita asiaton viesti
Kalevi Salonen
”Kun reseptilääkkeiden suorajakelu terveyskeskuksista säästäisi sote-uudistukseen kytkettynä kaikkine etuineen noin miljardi euroa ..”
——-
En ole kyllä tuosta ihan noin varma
Kannattaa hahmottaa itselleen vaikka prosessikaavion avulla sähköinen resptitoiminto ml, kuka hoitaa mitäkin toimintoa nyt ja ehdottomassasi mallissa reseptilääkkeiden jakelussa. Terveyskeskuksen työmäärä kasvaisi, jos se alkaisi jakaa reseptilääkkeitä (entäs reseptiuusinta, varastointi, laskutus, vai kuka lääkkeet maksaa jne)..Tulisiko monopoli terveyskeskukselle määrätä reseptilääkkeitä.. huh..huh !
Ilmoita asiaton viesti
Asiaa pitkään selvitelleenä olen 200-300 miljoonan marginaalilla vakuuttunut, että lääkkeiden suorajakelu todellakin säästäisi noin miljardin vuodessa.
Yksi merkittävistä tekijöistä on, että laskutus voitaisiin poistaa kokonaan, jolloin työmäärä pienenisi selvästi eikä tarvittaisi laskutuksen tietojärjestelmiäkään. Ne ovat todella mittavia, sillä laskutukseen liittyy paljon erilaista korvaus- ja sääntelybyrokratiaa. Siis homma olisi niin yksinkertaista, että kun tulet lääkäriltä, hänen kirjoittamansa resepti olisi jo välittynyt lääkerobotille, joka olisi kerännyt määrätyt lääkkeet valmiiksi. Sitten vain kuittaisit ne pois lähtiessäsi farmaseutilta. Uusitut reseptit voisit saada pääsääntöisesti postissa tai sitten tietenkin myös hakemalla. Siis homma sujuvoituisi kaikille osapuolille.
Monopolia ei tulisi, sillä apteekit voisivat edelleen palvella valinnanvapausasiakkaitaan itse määräämillään hinnoilla, joista asiakas saisi suorakorvauksena julkisen puolen omakustannushinnan.
Varastointi olisi ihan oma etunsa. Valtio hankkisi lääkkeet isoina erinä, jotka jaettaisiin suoraan terveyskeskusten ja sairaaloiden yhdennettyihin jakelu- ja varmuusvarastoihin. Näin lääkkeet olisivat valmiiksi lähellä loppukäyttöä ja kun varastojen koko olisi suhteutettu niiden käyttöön, kiero pitäisi huolen uusiutumisesta. Tällä tavoin varmuusvarastojen koko voitaisiin kasvattaa nykyisestä 2-3-kertaiseksi, jolloin toimitusvarmuus olisi täydellinen ja kriisivalmiuskin erinomainen.
Tarkempia yksityiskohtia löytyy osoitteesta https://sites.google.com/view/pelkistetty-sote/etusivu/p%C3%A4ivitetty-aloite
Ilmoita asiaton viesti
…kun tulet lääkäriltä, hänen kirjoittamansa resepti olisi jo välittynyt lääkerobotille, joka olisi kerännyt määrätyt lääkkeet valmiiksi. Sitten vain kuittaisit ne pois lähtiessäsi farmaseutilta…
——
Jokaisen tervreyskeskukseen pitäisi rakentaa uusi tila lääkevarastolle
ja robottitekniikalle
Palkataanko terveyskeskuksiin uutta henkilökunta apteekkiasioita
hoitamaan, ei kaikki houdu robotilla, ei alkuunkaan
Kuka maksaa lääkelaskun, kun asiakas kuittaa lähteissä lääkkeet,
jos tässä käytän miljardisäästölukuasia. Terveyskeskushan on kai maksanut jo varastossa olevat lääkkeet kai jollekkin taholle ja
..
Olisko tässä ideassasi vielä jatkokehitettävää..
Ilmoita asiaton viesti
Ymmärrän hyvin, että saattaa tuntua uskomattomalta, että olemme aikojen kuluessa päätyneet nykyisenlaiseen kankeaan ja kalliiseen lääkkeiden jakeluun. Koska et tunnu vakuuttuneelta, yritän vielä selventää asiaa.
Jokaiseen terveyskeskukseen pitäisi kyllä järjestää tila lääkevarastolle. Se olisi kuitenkin kertatoimenpide ja sen vastineeksi saataisiin ylivertainen kriisivalmius niin varastojen määrän kuin käytettävyydenkin suhteen. Vaikka sähköt menisivät koko maasta kuukaudeksi lääkkeet olisivat edelleen jaettavissa potilaille käsivaraisesti. Näin tehokasta varmuusvarastointia ei ole vielä missään, mutta ideaa tuskin voidaan kyseenalaistaa.
Robottitekniikassa ei ole mitään erityistä. Laitteistoja on ostettavissa eivätkä ne ole edes poikkeuksellisen kalliita. Tarvitaan vain niiden ohjelmallinen kytkentä reseptijärjestelmään.
Ainakin sairaaloissa ja kenties isommissa terveyskeskuksissakin on jo nyt lääkealan henkilökuntaa. Farmaseutteja toki tarvittaisiin lisää , mutta se ei olisi mikään lisäkustannus, koska tiettyä lääkemäärää varten tarvitaan joka tapauksessa henkilökuntaa toimitettiinpa lääkkeet mistä tahansa. Terveyskeskusten automatisoitu lääkkeiden toimitus kuitenkin pienentäisi jakelun työmäärää niin, että se painottuisi enemmän neuvontaan.
Lääkelaskun maksajat olisivat samoja kuin ennenkin, mutta byrokratia olisi välistä poistettu niin, että kaikki kustannettaisiin verotuksen kautta, jolloin ei tarvitsisi maksaa turhasta byrokratiasta. Terveyskeskuskaan ei maksaisi lääkkeistä mitään vaan ne liikkuisivat järjestelmässä vain automaattisina kirjauksina.
Laitan tähän perään vielä täydellisen listauksen oikaistun lääkejakeluketjun ja maksuttomuuden tuomista eduista:
1. Kun valtion lääkelaitos hoitaisi julkisen puolen lääkkeiden hankinnan, ja jakelun, tarvittaisiin nykyistä monin verroin yksinkertaisempi lääkehuollon viranomaishallinto
2. Valtio voisi kilpailuttaa lääketehtaita ja hankkia lääkkeet entistä isompina erinä.
3. Mahdollisuudet keskittyä systemaattisesti edullisimpiin lääkkeisiin olisivat entistä paremmat.
4. Jakeluketjun lyhentyminen säästäisi kustannuksia välikäsien toimintakulujen ja voittojen jäädessä pois.
5. Välivarastoja ei tarvittaisi, sillä isot lääke-erät jaettaisiin suoraan terveyskeskusten ja sairaaloiden varastoihin ennakoidun tarpeen mukaisesti.
6. Jakelukustannukset laskisivat suurtoimitusten ansiosta nykyiseen lääkkeiden jatkuvaan pientoimitusvirtaan verrattuna kertaluokalla.
7. Suurista lääke-eristä laadun varmistukset ovat helpoiten tehtävissä
8. Kun lääkkeiden ensijakelu tapahtuisi potilaiden terveyskeskus- ja sairaalakäyntien yhteydessä, niiden erillisestä hakemisesta ei syntyisi matka- ja työajanmenetyskustannuksia.
9. Julkisen puolen reseptilääkkeiden maksuttomuus poistaisi laskutuksen ja siihen liittyvät monikanavaiset korvausbyrokratiat.
10. Tarve lääkkeiden hintojen, korvaustasojen, ym. sääntelyyn ja valvontaan poistuisi.
11. Keskitetty jakelu avaisi uusia mahdollisuuksia automaation ja tietotekniikan mahdollisimman tehokkaaseen sekä käyttäjäystävälliseen soveltamiseen.
12. Keskitetty ja muuhun terveydenhuoltoon yhdennetty jakelu mahdollistaisi pitkälle automatisoidut lääkkeiden tehojen vertailut
13. Lääkepäivystys olisi kustannustehokkaimmin järjestettävissä.
14. Mainontakulut ja korruptiiviset lääketehdas-lääkäri-kytkennät poistuisivat.
15. Verotuksen kautta maksettuina reseptilääkkeiden hinnat todennäköisesti ainakin puolittuvat; kaikkien edellä mainittujen etujen tuottama vuosittainen kokonaissäästö olisi varmuudella miljardiluokkaa.
Ilmoita asiaton viesti
”Julkisen puolen reseptilääkkeiden maksuttomuus poistaisi laskutuksen ja siihen liittyvät monikanavaiset korvausbyrokratiat.”
..Kyllä kai joku taho nämä maksaa.. veronmaksajat tietysti
…Jos julkisen hallinnon mopopolista saisi ilmaiseksi
lääkkeet yksityisen ja kolmannen sektorin palvelutarjojajien
sijasta sijasta, jonot ja lääkääriin pääsy kasvaisi entisestään
terveyskeskuksista
Ihan vaan tässä yksi kommentti jatko pohdintaan
Ilmoita asiaton viesti
Bravo!
Ilmoita asiaton viesti
Tuota, näin Perussuomalaisena pidän tuota listaa ihan kelvollisena.
Ilmoita asiaton viesti