Mitkä hyvinvointialueet ovat heti kättelyssä kriisihyvinvointialueita ?
Kuntalain mukaan kunnan ja valtion tulee yhdessä selvittää kunnan mahdollisuudet turvata asukkailleen lainsäädännössä edellytetyt palvelut sekä ryhtyä toimenpiteisiin palvelujen edellytysten turvaamiseksi (118 §).
Kriisikunnan kriteerejä uudistettiin ja niitä sovelletaan ensimmäisen kerran vuonna 2022 vuosien 2020 ja 2021 tilinpäätösten tunnuslukujen perusteella.
YLE uutisoi toukokuussa, että Suomessa on neljä uutta kriisikuntaa (Konnevesi, Pertunmaa, Rääkkylä ja Haapajärvi). Aiemmat kriisikunnat .
***
Kysymys kuuluu, että mitkä hyvinvointialueet ovat heti kättelyssä kriisihyvinvointialueita (Luettelo hyvinvointialueista).
Valppaat lukijat voivat tunnistaa tuosta em. linkin luettelosta heti niitä.Hyvinvointialueen tehtävät. Pohdi samalla (lain 2 §) hyvinvointialueen asemaa, kun tuossa sanotaan: hyvinvointialue on julkisoikeudellinen yhteisö, jolla on alueellaan itsehallinto siten kuin siitä laissa säädetään.
Vasta tammikuun aluevaalien jälkeen tulee realimaailma eteen – valitettavasti. Seuraava hallitus joutuu korjaamaan sote –lakipakettia ja muutenkin ottamaan julkistaloudessa terveemmän kompanssin suunnan.
Toistan taas tämän mantrani sote -uudistuksesta:
- Hyvinvointialueet (joksi lakipaketissa 21+1 alueita nimitetään) ovat heti valmiuksiltaan eriarvoisessa asemassa kykeneviä hoitamaan kunnilta siirtyviä sosiaali- ja terveyspalveluja sekä pelastustointa. Tältä osin lakipaketti on kättelyssä perustuslain vastainen monelta osin.
- Vuosisatainen kunnallisen itsehallinto ollaan ajamassa alas ja päätöksentekoa viedään monissa asioissa kauemmaksi kuntalaisia, vaikka kehityksen pitäisi olla päinvastainen (vrt. esim. Ruotsi ja Tanska ). Esim. Tanskassa kunnat hoitavat ihmisiä lähellä olevat palvelut. Molemmat maat ovat antaneeet “kyytiä” maakuntahallinnolle, johon Suomea nykyisen hallituksen pakkosyötöllä yritetään ajaa.
- Kuntatalous monissa kunnissa heikkenee, vastoin lakipaketin perusteluja. – ei parane. Totuus tulee heti eteen, kun koronapandemian väliaikaiset ylimääräiset valtionavut jäävät kunnilta pois. Laskennallinen kustannusten ja tulojen siirto kunnista tulee varmuudella romuttamaan käyttötalouden monissa kunnissa. Tämä käytännössä testaamaton verotuksen siirto kunnilta valtiolle on pelkkä teoreettinen paperiesitys. ” Kuntien menot muka puolittuu, mutta kaikki velat jäävät”
- Henkilöstön massakippaus kunnilta ja kuntaliitoilta valtiolle on valtava riski turvata henkilöstön riittävyys sosiaali- ja terveyspalveluissa tilanteessa, jossa alalta henkilökuntaa jo muutenkin pyrkii pois.
- Rahoituksen ryöstö taloudellista toimeliaisuutta ylläpitäviltä suurilta kaupungeilta ja HUS:n resurssien kaventaminen on järjen köyhyyttä.
> kriisihyvinvointialueita
Minulla on ollut elämässäni monta kriisihyvinvointia. Joskus olen ollut jopa melkein masennushyvinvoiva. Tai sitten urheiluvamman takia loukkaantumishyvinvoiva.
Ilmoita asiaton viesti
HUS:n alueen tulevaa tilannetta kauhistelen. Nythän sitä ollaan jakamassa neljään osaan ns. hyvinvointialueiksi.
Tällä hetkellä HUS:n erikoissairaanhoito on vielä erikoistunut eri paikkoihin ja potilaita määrätään esim. leikkauksiin tämän erikoistumisen mukaan. Mitä sitten tapahtuu, kun nämä alueet on perustettu? Pitääkö hoito saada kunkin alueen sisältä? Ei järjen hiventäkään, jos tuohon suuntaan mennään.
Ilmoita asiaton viesti
Jokaisella hyvinvointialueella tulee kaikissa luottamiselimissä käydä läpi etukäteen jääviys-/esteellisyyssäännökset ja ottaa luottamiselinten sihteereiden/ virkahenkilöstön yhdeksi vastuualueeksi valvonta.
https://www.kuntaliitto.fi/laki/kunnan-paatoksenteko/esteellisyys
Ilmoita asiaton viesti