Muiden maiden vaalit ja kotimaan puoluekannatukset puhuttavat

 YLE  on julkaissut uuden puolueiden kannatusmittauksen (%) liittyen eduskuntaavaleihin   

1. Kokoomus  21,1  %   2. SDP   20,1  % 3.  PS    15,3  %  4. Keskusta  12,2   %  
 5.VAS  11,6  %  6.  Vihreät  8,3 %  7 . RKP  3,9  %   %8.   KD  3,7   %   9. LiikeN   1,9    % 
 ja  Muut  1,8     %.

Kokoomus nousi ykköstilalle takaisin ohi SDP:n. Tämä on merkittävä muutos. Eikö  SDP:n politiikka ole uskottavaa ja onko puolueen johtamisessa  epäselvyyttä.

 

****

  Suomi

Suomen sisäpolitiikassa viime päivien kuumin kysymys on, saako  käännytyslaki (HE 53/2024 vp )) tarvittavan ⅚ enemmistön  lain kiireelliseksi julistamiseksi. Eduskunnan perustuslakivaliokunnan toiminta ja asema on samassa yhteydessä nostettu keskusteluun. On melkoinen ero hallituksen ja opposition välillä  löytää yhteistä linjaa kansallisesti tärkeissä asioissa, kun vertaa edelliseen vaalikauteen.   Korona -pandemian aikana oppositio kokoomuksen johdolla tuki hallitusta.

Nykyinen hallitus ei näytä – edellisiltä hallituspuolueilta –  eli  nykyiseltä oppositiolta  saavan samanlaista tukea.  Julkisen talouden sopeuttamiseksi hallituksen tekemät lisäsopeutukset ovat olleet sote -uudistuksen toimeenpanon ohella hallituksen ja opposition välillä selvästi erottavia asioita.

*****

Katso tästä eräiden  Euroopan ja eräiden muiden maiden puoluekannatuksia.

Ruotsi  – Norja  – TanskaSaksa   –  Itävalta  –  Hollanti   – Britannia  – Italia  – Kreikka  –  EspanjaRanska  – Belgia –  Portugali –  Viro  – Suomi –  Sveitsi  –  Puola  – KanadaUSA  – JapaniIntia

Vuonna 2024 eri maissa pidettäviä vaaleja  

 Britannia

Britannian pääministeri Rishi Sunak     määräsi uudet parlamenttivaalit pidettäväksi tänään 04.07.2024 (General Election 2024 timetable) .

Edelliset parlamenttivaalit pidettiin  vuonna 2019, jotka päättyivät konservatiivien  selvään voittoon (365/650). 

Pääministeri vaihtuu   kannatusmittausten mukaan. Uusi pääministeri tulee työväenpuolueen johtaja Keir Starmerista. Vuonna 2010  alkanut konservatiivien pääministerikausi päättyy. Konservatiivit ovat  brittimedian  mukaan kärsimässä ehkä historiansa suurimman vaalitappion. 

Pääministerin vaihtuminen tuskin tulee muuttamaan maan ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa. Moni EU-erosta johtunut  ongelma on edelleen  ratkaisematta. Moni äänestäjä pitää vääränä  maan EU-eroa

Britanniassa maa on jaettu 650 vaalipiiriin, joista jokaisesta valitaan vain yksi edustaja eli hän, joka saa eniten ääniä.

History of UK:s general elections

****

Ranska

Ranskan presidentti Emmanuel Macron päätti hajottaa kansalliskokouksen ja määrätä uudet vaalit järjestettäväksi .

Vaalien 1. kierros pidettiin viime sunnuntaina 30.06.2024. Ratkaiseva toinen kierros pidetään ensi sunnuntaina 07.07.2024. (Les dates des élections législatives) .

Vaalien ensimmäisen kierros ja tulokset eivät  vielä ratkaisseet , mikä on kansalliskokouksen kokoonpano ensi sunnuntain vaalien  2. kierroksen jälkeen.

Kahden vaalikierroksen järjestelmässä edustaja tulee valituksi ensimmäisellä äänestyskierroksella, jos hän saa enemmistön eli yli 50 % annetuista äänistä ja yli 25 % kaikkien äänioikeutettujen äänimäärästä. Toiselle kierrokselle pääsevät vain ehdokkaat, jotka ovat saaneet vähintään 12,5 % kaikkien äänioikeutettujen äänistä.  Toisella kierroksella tulee valituksi ehdokas, joka on saanut eniten ääniä, vaikka hän ei saisikaan enemmistöä annetuista äänistä. Jokaisella ehdokkaalla on myös sijaisehdokas, joka tarvittaessa tulee varsinaisen ehdokkaan tilalle. Näin käy jos valitusta edustajasta tulee esimerkiksi ministeri.

Toisella kierroksella kuvaan tulee taktinen äänestäminen . Paikkajakoennusteet ovat suuntaa-antavia. Suurin mielenkiinto on, saako Kansallinen liittoutuma (RN)  yksin enemmistön kansalliskokoukseen. Mikä on sitten  NFP:n  (= Uusi kansanrintama, vasemmistokoalitio)  ja  ENS:n   (=Keskusta-oikeistolainen Ensemble, Yhdessä) yhteenlaskettu kannatus.Yltääkö kannatus  Kansallista liittoutumaa suuremmaksi,  Voi olla, ettei  enemmistöä kansalliskokoukseen  tule ilman uutta yhteistyötä.   Presidentti Macronilla on edessä  hänen taustaryhmänsä kannatuksen romahtaminen  vuoden 2022 vaaleista..

Toimintakykyisen hallituksen aikaansaaminen näyttää  tulevan   vaikeaksi.  Ranskassa  presidentti nimittää pääministerin . Presidentti   johtaa ylintä toimeenpanovaltaa  ja on asevoimien ylipäällikkö. Budjettivaltaa  käyttää parlamentti , joka koostuu alahuoneesta eli kansalliskokouksesta ja ylähuoneesta eli senaatista. 

Mikään poikkeus ei sinänsä ole se, että Ranskassa on  presidentti ja pääministeri eri puolueista (ks. linkki pääministeristä) . 

Ranskan pääministerit 1959 –  

****

USA

Marraskuussa pidettävät USA:n  presidentinvaalit (ks.  linkin ennuste)  ovat koko ajan meillä ja muualla  seurannassa enemmän tai vähemmän  sekavissa tunnelmissa. Täyttä varmuutta ei  vielä ole, ketkä ovat kahden valtapuolueen (RepublicanDemocratic) presidentti- ja varapresidenttiehdokkaat.  Ovatko kahden valtapuolueen  nykyinen  ja edellinen  presidentti  ehdokkaina. 

Demokraatteja presidentinvaaleissa yleensä tukenut  News York Times kehottaa Joe Bidenia luopumaan ehdokkuudesta.   Ajoiko Joe Bidenin  esiintyminen viime viikolla vaaliväittelyssä Donald Trumppia vastaan  Demokraatit kriisitunnelmiiin. Koko ajan  kasvaa  todennäköisyys, että demokraaatit elokuun puoluekokouksessa joutuvat päättämään  ja vaihtamaan   presidenttiehdokkaansa.  Joe Bidenin vaalikampanjan luonne muuttui  viime viikolla epäonnistuneen tv-väittelyn jälkeen  puolustuskampanjaksi   ehdokkaan jaksamisesta.  

Mutta ei mene ihan oppikirjan mukaan republikaaneillakaan. Oikeusvaltion kannalta on   kauskantoinen  USA:n korkeimman oikeuden päätös Donald Trumpin syytesuojasta.  Korkein oikeus päätti , että entisellä presidentillä Donald Trumpilla on syytesuoja (mm. 06.01.2021 tapahtumista) presidenttiaikanaan tekemistään virkatehtävistä. Korkeimman oikeuden mukaan immuniteettia epävirallisista toimista ei ole.  Alempien oikeusasteiden on siis  ratkaistava,  mitkä nämä  Trumpin  tekemiset katsotaan  virkatehtäviksi ja mitkä yksityishenkilön tekemiksi . Näiden käsittely venyy yli presidentinvaalien. Jos Trump valitaan presidentiksi, hän pystyy lopettamaan em. asioiden käsittelyn. Mutta jos ei valita, Donald Trumpilla on edessä kymmenittäin oikeusjuttuja.

En tässä pitempään  puntaroi tulevia USA:n presidentinvaaleja (Deadline to run for president, 2024).

Demokraatit valitsevat presidenttiehdokkaansa virallisesti  elokuussa Chicagossa. Republikaanien valintakokous on heinäkuussa Milwaukeessa.

Historical U.S. Presidential Elections 1789-2020

****

Ystävykset autoilemassa vuoronperää kuljettajaa vaihtaen

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu