Muuttuvatko Euroopan parlamentin voimasuhteet ensi vuoden vaaleissa ?

Politiikan tilastopenkkiurheilijalle on luvassa myös ensi vuonna  2024 monia jännittäviä ja seurattavia vaaleja.

Päällimmäiseksi nostan kotomaamme presidentinvaalit tammi-helmikuussa. Toiseksi  nostan Euroopan parlamenttivaalit  kesäkuussa ja kolmanneksi USA:n presidentin-  ja edustajainhuoneen vaalit  marraskuussa.

Maailmanpolitiikassa   painoarvoltaan  Suomen presidentinvaalit eivät nyt ole ihan kolmen tärkeimpien vaalien joukossa, mutta Pohjoismaiden kannalta tärkeät.

***

Mutta sitten blogiotsikkoon. Muuttuuko Euroopan parlamentin voimasuhteet ensi vuoden vaaleissa. 

Viimeisten  kannatusmittausten   mukaan  Euroopan kansanpuolue (EPP)  säilyttäisi suurimman ryhmän asemansa. Samoin  Sosialistien ja demokraattien ryhmä (S&D) säilyisi toiseksi suurimpana ryhmänä. Kolmanneksi suurimman ryhmän asemasta käyvät kilpaa  Uusi Eurooppa -ryhmä (Renew )  ja Euroopan konservatiivien ja reformistien -ryhmä (ECR)  sekä  Identiteetti ja demokratia -ryhmä (ID).

Edellisten vuoden 2019  vaalien tulokset.

****

Kysymys kuuluu, miten vaalien jälkeen  jaetaan tärkeimpien  toimielinten johtotehtävät.  Yksin mikään  ryhmä   eivät pysty päättämään johtopaikkojen jaosta.

Edellä mainittujen toimielinten työtä täydentävät 

  • Euroopan unionin tuomioistuin (CJEU– Luxemburg)
  • Euroopan keskuspankki (ECB – Frankfurt)
  • Euroopan tilintarkastustuomioistuin (ECA – Luxemburg)

****

Sen voi ennustaa, että tähän  komission nimiluetteloon tulee paljon muutoksia – myös Suomen edustajan nimi vaihtuu.

***

Tilastopenkkiurheilujännitys kasvaa, sillä viikon sisällä julkistattaneen  seuraaavat  kotomaamme presidenttigallupit. Ainakin vedonlyöntitoimistojen tuoreet kertoimet ennakoivat gallupeihin muutoksia.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu