Naapurukset hakevat Nato -jäsenyyttä perin erilaisesta valtion budjetin tilasta

Suomi ja Ruotsi ovat toimittaneet yhtä aikaa viime  keskiviikkona  Nato -jäsenhakemuksen 

Suomi oli asiassa aktiivisempi ja vaikutti suuressa määrin myös Ruotsin jäsenhakemuksen jättämiseen.

Naapurukset Suomi ja Ruotsi hakevat Nato -jäsenyyttä perin erilaisesta valtion budjetin tilasta.

Ruotsin valtion budjetti on tasapainossaSuomessa valtion ja koko julkinen talous ml kunnat on ajautunut velkakierteeseen.

Hallitus sopi  tällä viikolla vuoden 2022 toisesta lisätalousarvioesityksestä.  Esitys lisää valtion nettolainanoton tarvetta noin 1,3 miljardilla eurolla. Ensimmäisen lisätalousarvion jälkeen velanottovaltuus oli n. 7,6 mrd euroa ja toisen lisätalousarvion jälkeen  8,9 mrd euroa.

****

Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2023–2026   (VNS 2/2022 vp ) on eduskunnassa käsiteltävänänä. 

Sivulta  46  em. julkisen talouden suunnitelmasta . Taulukko 9. Valtiovarainministeriön arvio budjettitalouden tasapainosta vuosina 2022—2026, mrd. euroa, käyvin hinnoin

Arvio budjettitalouden tasapainosta (mrd euroa)

2022   2023   2024   2025   2026

 -7,6 –    7,5     -7,6 –    7,1     -6,7

Onko tuo lukusarja kohdallaan. Ei ole.  On miljarditolkussa alakantissa.

Toivottavasti valtiovarainvaliokunnan laatimassa julkisen talouden suunnitelmaa koskevassa mietinnössä asia korjataan.

Nykyiseltä hallitukselta jää  seuraavalle hallitukselle syvästi velkakierteeseen ajettu valtion budjetti.  Hallitus kehuu tekemiään  uudistuksia, mutta kaikissa uudistuksissa on rahoitus auki (sote -uudistus,  hoitotakuu, hoitajamitoitus , oppivelvollisuusiän nostaminen ym) .  Velkojen nykyiset  korkomenot tulevat valtion budjetissa selvästi  kasvamaan lähivuosina huomattavasti.

Suomen lähiajan talousnäkymät nykyisessä epävarmassa maailmanpolitiikan ja  -talouden tilanteessa ovat epävarmat.  Talouskasvun hiipuminen 1 %:n pintaan ja vieläkin alemmaksi,  kasvattaa alijäämää  entisestään nykyisellä menorakenteella.

****

“Talouspolitiikan arviointineuvosto ehdotti raportisssaan tammikuussa, että  tulisi  laatia uskottava keskipitkän aikavälin suunnitelma julkisen talouden alijäämän korjaamiseksi. Suunnitelman laadinta tulisi laatia ja toteuttaa  parlamentaarisella neuvotteluilla, joiden päätökset toimisivat ankkurina paitsi nykyiselle myös tuleville hallituksille”.

Mitä tekee nykyinen VM-ministeri samaan aikaan. Ei ole puheissaan ja teossaan paljon välittänyt  talouspolitiikan arviointineuvoston kehotuksesta. Sitä vastoin hän kehottaa kansalaisia varautumaan  mahdolliseeen lämmön ja leivän loppumiseen. Oppositio on puoltanut menojen lisäyksiä koronapandemian haitallisten vaikutusten hillitsemisessä ja nyt puolustusmenojen lisäämisessä. Hallitus ei ole samaan aikaan  ryhtynyt toimiin menojen priorisoinnissa, vaan kaikki on hoidettu lisävelanotolla. Sitä vastoin nykyinen VM-ministeri on vaatinut eduskunnassa oppositiolta menojen säästölistaa.

*****

EUR 1 = SEK 10.4915   (20.05.2022)

Suomen valtion tämänvuotinen velanotto tähän mennessä vastaisi Ruotsin valtion budjetissa  93,4 miljardia kruunua. Kansankoti olisi sekaisin. Ruotsin sosialidemokraattien johtama  hallitus olisi aikoja sitten ryhtynyt vakauttamaan maansa valtion budjettia, Suomessa  ei.

+1
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu