Naapurukset hakevat Nato -jäsenyyttä perin erilaisesta valtion budjetin tilasta
Suomi ja Ruotsi ovat toimittaneet yhtä aikaa viime keskiviikkona Nato -jäsenhakemuksen
Suomi oli asiassa aktiivisempi ja vaikutti suuressa määrin myös Ruotsin jäsenhakemuksen jättämiseen.
Naapurukset Suomi ja Ruotsi hakevat Nato -jäsenyyttä perin erilaisesta valtion budjetin tilasta.
Ruotsin valtion budjetti on tasapainossa. Suomessa valtion ja koko julkinen talous ml kunnat on ajautunut velkakierteeseen.
Hallitus sopi tällä viikolla vuoden 2022 toisesta lisätalousarvioesityksestä. Esitys lisää valtion nettolainanoton tarvetta noin 1,3 miljardilla eurolla. Ensimmäisen lisätalousarvion jälkeen velanottovaltuus oli n. 7,6 mrd euroa ja toisen lisätalousarvion jälkeen 8,9 mrd euroa.
****
Valtioneuvoston selonteko julkisen talouden suunnitelmasta vuosille 2023–2026 (VNS 2/2022 vp ) on eduskunnassa käsiteltävänänä.
Sivulta 46 em. julkisen talouden suunnitelmasta . Taulukko 9. Valtiovarainministeriön arvio budjettitalouden tasapainosta vuosina 2022—2026, mrd. euroa, käyvin hinnoin
Arvio budjettitalouden tasapainosta (mrd euroa)
2022 2023 2024 2025 2026
-7,6 – 7,5 -7,6 – 7,1 -6,7
Onko tuo lukusarja kohdallaan. Ei ole. On miljarditolkussa alakantissa.
Toivottavasti valtiovarainvaliokunnan laatimassa julkisen talouden suunnitelmaa koskevassa mietinnössä asia korjataan.
Nykyiseltä hallitukselta jää seuraavalle hallitukselle syvästi velkakierteeseen ajettu valtion budjetti. Hallitus kehuu tekemiään uudistuksia, mutta kaikissa uudistuksissa on rahoitus auki (sote -uudistus, hoitotakuu, hoitajamitoitus , oppivelvollisuusiän nostaminen ym) . Velkojen nykyiset korkomenot tulevat valtion budjetissa selvästi kasvamaan lähivuosina huomattavasti.
Suomen lähiajan talousnäkymät nykyisessä epävarmassa maailmanpolitiikan ja -talouden tilanteessa ovat epävarmat. Talouskasvun hiipuminen 1 %:n pintaan ja vieläkin alemmaksi, kasvattaa alijäämää entisestään nykyisellä menorakenteella.
****
“Talouspolitiikan arviointineuvosto ehdotti raportisssaan tammikuussa, että tulisi laatia uskottava keskipitkän aikavälin suunnitelma julkisen talouden alijäämän korjaamiseksi. Suunnitelman laadinta tulisi laatia ja toteuttaa parlamentaarisella neuvotteluilla, joiden päätökset toimisivat ankkurina paitsi nykyiselle myös tuleville hallituksille”.
Mitä tekee nykyinen VM-ministeri samaan aikaan. Ei ole puheissaan ja teossaan paljon välittänyt talouspolitiikan arviointineuvoston kehotuksesta. Sitä vastoin hän kehottaa kansalaisia varautumaan mahdolliseeen lämmön ja leivän loppumiseen. Oppositio on puoltanut menojen lisäyksiä koronapandemian haitallisten vaikutusten hillitsemisessä ja nyt puolustusmenojen lisäämisessä. Hallitus ei ole samaan aikaan ryhtynyt toimiin menojen priorisoinnissa, vaan kaikki on hoidettu lisävelanotolla. Sitä vastoin nykyinen VM-ministeri on vaatinut eduskunnassa oppositiolta menojen säästölistaa.
*****
EUR 1 = SEK 10.4915 (20.05.2022)
Suomen valtion tämänvuotinen velanotto tähän mennessä vastaisi Ruotsin valtion budjetissa 93,4 miljardia kruunua. Kansankoti olisi sekaisin. Ruotsin sosialidemokraattien johtama hallitus olisi aikoja sitten ryhtynyt vakauttamaan maansa valtion budjettia, Suomessa ei.
Miten budjetti liittyy NATOon?
Ilmoita asiaton viesti
Hupsista heijjaa !
Vastaukset – jotka tuskin ovat tietämättömiä arvoisalle kysyjälle -löytyvät esim. Naton sivulta
https://www.forces.net/news/world/nato-which-countries-pay-their-share-defence
—–
Suomen omasta puolustusselonteosta
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/163405
Ilmoita asiaton viesti
Suomen puolustusbudjetti ei juuri nouse NATOn takia.
Varsinkin, kun hävittäjäostos tulee mukaan.
Ilmoita asiaton viesti
Hohhoijjaa
Terve julkinen talous on myös strategista maanpuolustusta ml. omavarasuusasiat , kyberturvallisuus ym.
Ilmoita asiaton viesti
Mikä ongelma Suomen julkisessa taloudessa on?
Maailman tasolla, sillä siihen verrataan, se on erittäin hyvä.
Ilmoita asiaton viesti
Kovin on laajentunut tuo vertailu. Mitä jos verrattaiisiin sitä edelleen muihin pohjoismaihin, mihin ennnekin on vertailtu. Niin, aivan roskaluokassa olemme, toki maailman vertailussa hyvässä luokassa. Muilla pohjoismailla kun ei ole tuota eurovaluuttaa rasitteena.
Ilmoita asiaton viesti
Kuinka niin roskaluokkaa?
Suomi AA+
Muut pohjoismaa AAA.
Ei tuo ero tee Suomesta roskaluokkaa.
Ilmoita asiaton viesti
Voi ei. Katso valtion velkaa, kuntien ottamaa velkaa, sekä varsinkin valtion ja kuntien omistamien yhtiöiden velkaa. Sama meno kuin Kiinassa, velat piilotetaan yhtiöihin. Mitä se on Norjassa Ruotsissa, Tanskassa ja Islannissa. Viimeksi mainittu teki ainoan oikean ratkaisun, heitti kriisin aiheuttajat putkaan ja antoi markkinoiden korjata itsensä. Seuraavissa ek vaaleissa tulen taatusti äänestämään jotain nykyisistä hallituspuolueista, saavat ihan itse miettiä miten korjata nykyinen taloustilanne. Kokoomus ei hallitusta tule saamaan kasaan leikkauslistoillaan, persut saattaisi olla ainoa vaihtoehto, tosin sekin loppuu eu:lle maksettavien tukien kohtaan.
Ilmoita asiaton viesti
Sanna Marin on äärivasemmistolaisena päättänyt, että otetaan porvareilta rahat ja omaisuus pois. Koska se ei väkivalloin vuonna 1918 onnistunut, niin nyt ajetaan valtion talous järjettömällä velan otolla kriisiin ja sitten laitetaan porvarit maksamaan velat pois, eiväthän siihen muut pysty, koska jo nyt joudutaan pieni-ja jopa keskituloisia auttamaan ja avustamaan milloin milläkin nimikkeellä.
On se vaan ihme, jos Suomeen ei saada porvarienemmistöistä hallitusta, vaikka suomalaisista enemmistö on porvareita.
Ilmoita asiaton viesti
–> valtio ei kuulemma maksa velkoja Arhinmäen mukaan
https://www.verkkouutiset.fi/a/paavo-arhinmaki-kulle-valtion-ei-tarvitse-maksaa-lainojaan-pois/#34999cf5
Ilmoita asiaton viesti
EU:ssa kun ollaan, niin näyttäisi olevan niin, että mitä köyhemmäksi saa valtiontalouden, sen parempi. Välimerellisillä maillakin valtio on enempi tai vähempi kuralla ja kansalaiset keskimäärin varakkaampia. Samalla sitten sitä EU-rahaa ohjautuu enempi näihin maihin, koska ovat ”köyhiä”.
Natoon liittymisen jälkeen olisin kannustamassas tekemään uudet arviota EU-jäsenyyden eduista ja haitoista ja mikseipä jonkun EU-parlamentaarikkovaalien yhteyteen vielä äänestys, että erotaanko EU:sta vai jatketaanko vielä. Näin saisivat nekin äänestää, joilta ei edes kysytty liityttäessä.
Ilmoita asiaton viesti
Missä olisi Suomi, jollei 1990-luvulla silloinen valtiollinen johto
ohjannut Suomen EU:n jäsenmaaksi ja nyt Naton jäsenmaaksi.
Ilmoita asiaton viesti
Veikkaisin että melko hyvällä mallilla, mikäli politiikkoja olisi jo ajat sitten kielletty myymästä valtion omaisuutta ja jokaisessa asiassa olisi ministerin lupausten mukaan toimittu vain Suomen kansalaisten eduksi, eikä tehty ikinä yhtä yhtään ’Tuppuraista’. Seppo-Juha varmasti tietää, että meillä oli jo ennen eu:n liittymistä voimassa EEC ja EFTA sopimukset. Samoin varmasti ymmärrät että euroon liittyminen aivan liian vahvalla markan kurssilla oli viimeinen niitti nykyiseen taloustilanteeseen.
Ilmoita asiaton viesti
Maailmassa ei nyt mietitä mitään säästöhommia, koska hommat ovat edelleen kesken. Korona, sota, energiakriisi. Sinusta siis on parempi laittaa kaikki pienet yritykset lakoon ja pystyttää jättimäinen työttömien armeija?
Katso esimerkiksi tästä konttihintojen kehitystä, jolle ei vielä näy mitään loppua, kun logistiikka yskii ja moni muukin asia:
https://fbx.freightos.com
Kaikki vaikuttaa kaikkeen ja ongelma ei ratkea, että ruvetaan säästämään vaan siihen tarvitaan koko EU ja muu maailma ratkomaan, että kuinka ongelma saadaan korjattua? EU:kin katselee mieluummin 2023, jos silloinkaan ryhdytä meno- ja budjettikuriin menemään.
Ilmoita asiaton viesti
Valtiovarainministeriön budjettipäällikkönä ja valtiosihteerinä toimineen
edesmenneen Raimo Sailaksen ennustus vuonna 2015
https://www.is.fi/kotimaa/art-2000000926891.html
Ilmoita asiaton viesti
Ja mitä ehdottaa Orpo ja Kokoomus, miljardinluokan verohelpotusta joka ohjautuisi kuten -08 hyvätuloisille Jyrki Kataisen ollessa VV-ministerinä ja velkaantuminen lähti laukalle. Vastuutonta puhetta Orpolta.
Ilmoita asiaton viesti
Sama vasemmistoideologinen demagogia/liturgia toistuu.
——–
Kriisinkestävä Suomi – Suomen varautuminen muuttuneessa maailmantilanteessa ks. luku 7
https://www.kokoomus.fi/kriisinkestava-suomi-suomen-varautuminen-muuttuneessa-maailmantilanteessa%ef%bf%bc/
Ilmoita asiaton viesti
Kokoomuksen ideologian mukaan nuo verohelpotukset -08 tehtiin ja samaa yritetään nyt Kokoomuksen taholta uudestaan. Et kai SJP yritä väittää, etteikö nuo velkarahalla tehdyt verohelpotukset hyvätuloisille ollut suuri, erittäin suuri talouspoliittinen virhe laman ollessa jo Suomi-neidon porstuessa.
Ilmoita asiaton viesti