Nato -jäsenyyden ratkeaminen menossa yli Suomen eduskuntavaalien

Valtioneuvosto  antoi eduskunnalle toukokuussa selonteon Suomen Nato -jäsenyydestä. Eduskunta äänesti selonteosta  ulkoasianvaliokunnan mietinnön ( UaVM 5/2022 ) perusteella. Eduskunnan  täysistunto päätti äänin 188–8​ ulkoasiainvaliokunnan mietinnön mukaisesti, että  Suomi hakee Pohjois-Atlantin liiton (North Atlantic Treaty Organisation, Nato) jäsenyyttä. 

****

Toukokuun ja joulukuun välisenä aikana on  Unkaria ja Turkkia lukuun ottamatta   28/30 jäsenmaata  jo ratifioinut  (katso myös  lisää tästä)  Suomen ja Ruotsin  liittymissopimuksen

Näillä näkymin noiden kahden maan ratifiointi  tuskin  enää ehtii  tapahtua  ennen  Suomen huhtikuun  (02.04.2023) eduskuntavaaleja. Tämä merkitsee sitä, että on kaksi johtavaa vaaliteemaa eduskuntavaalikeskustelussa 1) Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka 2) Suomen julkisen talouden tila

Eduskunnan ulkoasianvaliokunnassa on mietinnön valmistelua varten  odottamassa hallituksen esitys Suomen liittymistä (perustuslain  93-94 § vaatimus)  Naton jäsenmaaksi. Uutta hallituksen esitystä ei tarvita, vaan vaalien jälkeinen uusi eduskunta voi jatkaa mietinnön valmistelun loppuun.

Huomenna on jo tammikuu 2023  ja vuoden kuluttua tammikuu 2024, jolloin on Suomessa  presidentinvaalit.

Kansan keskuudessa Nato -jäsenyyden kannatus on edelleen kasvanut.

Mitä sitten merkitsee Unkarin ja Turkin ratifiointiin, että Suomen puolustusministerinä toimii tammi-helmikuussa uusi ministeri. Ja kenties Suomen eduskuntavaalien jälkeen taas uusi puolustusministeri. Ja ollaan kohta jo vuodessa 2024. Vaativatko Unkari ja Turkki uusia neuvotteluja/tapaamisia.  Antaako se noille kahdelle   maalle tekosyyn pitkittää    ratifiointia edelleen ? 

Median omia pohdintoja ei ole juuri ollut julkisuudessa puolustusministerin vaihtumisesta.  Näinä yhden oikean ajatuksen aikoina on osattava pitää suu supussa, kirjoittaa  osuvasti  Annamari Sipilä  tuossa  linkin kolumnissa. Onko puoluejohtajien tehtävä etukäteen   kannanottonsa riskikartoitus siitä, vaarantaako kannanotto tai oikeassa oleminen puolueen vaalimenestystä (vrt. vuosi 2019 ja hoitajamitoituksen desimaalikeskustelu- 01.04.2023 aikautaulu ei pidäkkään).  Mielenkiintoista  kuulla, mitä huomenna uudenvuodenpuheessa presidentti Sauli Niinistö sanoo  tai jättää sanomatta tämänhetkisestä Nato -jäsenyysprosessista. 

 

Finland Turvallista Uutta Vuotta !

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu