Nato -jäsenyys etenee  tavallaan ja päätös tulee ajallaan

Suomen  (ml. Ruotsin) Nato –  jäsenyyshakemuksen käsittelyyn liittyvä keskustelu (jos sitä kaikkea edes keskusteluksi voi kutsua )  on välillä mennyt alle asteikon. Wikipediassa  on sentään asiallinen yhteenveto Nato -jäsenyyteen liittyvistä näkökohdista. Suomen valtiollinen YLE  on tehnyt Nato -laskurin paremman tekemisen puutteessa.

Turkin nykyinen johto on valjastanut Suomen ja Ruotsin Nato jäsenyyshakemyksen käsitelyyn omat poliittiset tarkoitusperänsä. Näistä vähäisimpänä  ei ole vuoden kuluttua pidettävät   parlamenttivaalit (Opinion polling for the 2023 Turkish parliamentary election).

***

Moni näyttää unohtaneen, että alunperinkin oli tiedossa, että ratkaisu kestää noin 4-12 kuukautta ml.  sopimusluonnoksen käsittely  nykyisten jäsenmaiden parlamentaeissa ja sitten lopuksi Suomen  perustuslain   (94 – 95 §) vaatima  eduskunnan käsittely. Ulkoministeriön  sivulla on jäsenyyshakemuksen käsittelyvaiheet selvitetty, mutta kaikille se ei näytä riittävän.  

Täytyy lainata  ja muotoilla tässä erään ylipitkän  kauden  presidenttinä olleen  sanontaa:  talo elää tavallaan – vieraat käy ajallaan →Nato -jäsenyys etenee  tavallaan ja päätös tulee ajallaan. 

****

Suomen  nykyistä puolustusvoimien kansainvälistä  toimintaa on tuossa linkissä kuvattu. Suomi ei ole enää yksin, vaikkemme ole vielä Naton jäsenmaa.

***

P.s. Pääministerinä vv. 1995-2003 toiminut  Paavo Lipponen  on hänkin osallistunut keskusteluun. En ole vakuuttunut, että  onko tuo sitten valtiomiessarjaan  (2012 vaalitulokset- 6,7 %) kuuluva kirjoitus

+3
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu