Nato -jäsenyys etenee tavallaan ja päätös tulee ajallaan
Suomen (ml. Ruotsin) Nato – jäsenyyshakemuksen käsittelyyn liittyvä keskustelu (jos sitä kaikkea edes keskusteluksi voi kutsua ) on välillä mennyt alle asteikon. Wikipediassa on sentään asiallinen yhteenveto Nato -jäsenyyteen liittyvistä näkökohdista. Suomen valtiollinen YLE on tehnyt Nato -laskurin paremman tekemisen puutteessa.
Turkin nykyinen johto on valjastanut Suomen ja Ruotsin Nato jäsenyyshakemyksen käsitelyyn omat poliittiset tarkoitusperänsä. Näistä vähäisimpänä ei ole vuoden kuluttua pidettävät parlamenttivaalit (Opinion polling for the 2023 Turkish parliamentary election).
***
Moni näyttää unohtaneen, että alunperinkin oli tiedossa, että ratkaisu kestää noin 4-12 kuukautta ml. sopimusluonnoksen käsittely nykyisten jäsenmaiden parlamentaeissa ja sitten lopuksi Suomen perustuslain (94 – 95 §) vaatima eduskunnan käsittely. Ulkoministeriön sivulla on jäsenyyshakemuksen käsittelyvaiheet selvitetty, mutta kaikille se ei näytä riittävän.
Täytyy lainata ja muotoilla tässä erään ylipitkän kauden presidenttinä olleen sanontaa: talo elää tavallaan – vieraat käy ajallaan →Nato -jäsenyys etenee tavallaan ja päätös tulee ajallaan.
****
Suomen nykyistä puolustusvoimien kansainvälistä toimintaa on tuossa linkissä kuvattu. Suomi ei ole enää yksin, vaikkemme ole vielä Naton jäsenmaa.
***
P.s. Pääministerinä vv. 1995-2003 toiminut Paavo Lipponen on hänkin osallistunut keskusteluun. En ole vakuuttunut, että onko tuo sitten valtiomiessarjaan (2012 vaalitulokset- 6,7 %) kuuluva kirjoitus.
Yhdysvaltain senaatin ulkoasiainvaliokunta alkaa käsitellä Suomen ja Ruotsin jäsenyyshakemuksia 22.06.2022.
https://www.foreign.senate.gov/hearings/nato-expansion-examining-the-proposed-accession-of-sweden-and-finland
Ilmoita asiaton viesti
Pietikäinen kirjoittaa asiaa, asiat hoituvat ajallaan. Ei meidän kannata jonkun Erdoganin kynnysmatoksi heittäytyä, jäsenyyshakemuksemme käsittely etenee Yhdysvalloissa. Nato-kriitikot valittivat ennen, että Nato on USA:n johtama järjestö, mutta nyt se onkin sitten Turkin johtama, vai?
Ilmoita asiaton viesti
USA ja Norja ainakin ottavat jäsenyydet jo nyt käsittelyyn, eiköhän muitakin tule ja nyt kun Kreikkaakin uhittelevat ja kiristelevät joka suuntaan, eiköhän kohta tule puhuttelu. Toivottavasti yhtenäisesti Nato-mailta jo Madridissa.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä vain ja eiköhän Madridissa tämän kuun lopussa
puhuta asiat oikealle tolalle. Suomen ja Ruotsin kaltaisten demokratioiten jäsenyyteen liittyvä eräiden tahojen temppuilu osoittaa, ettei näillä tahoilla oikeusvaltio ja demokratia ole oikein parhaalla tolalla.
https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_196144.htm
Ilmoita asiaton viesti
Itselläkin toiveikkuutta tuohon loppukuun kokoukseen, mutta en ole silti ”maata myynyt” jos ei siellä sopua Turkin kanssa saada. Väsytystaistelu sitten.
Ilmoita asiaton viesti
Jotta tulisi täysin selväksi missä vaiheessa prosessia Turkki pystyy teknisesti polkaisemaan jarrun pohjaan NATO-jäsenyys keskusteluissa, niin: STEP 3 (alkaen videon kohdasta 1:16) vaatimalla Ruotsia tai Suomea jopa muuttamaan lainsäädäntöään suhteessa ’terroristeihin’ sekä ’terroristijärjestöihin’ ennen kuin sallisi prosessin päästä etenemään STEP 4 kohtaan jolloin NATO:n omien sääntöjen mukaan NATO-jäsenmaista kukin voisi ryhtyä ratifioimaan hakijamaan täysjäseneksi hyväksymistä. NATO Membership Action Plan (MAP)
Ilmoita asiaton viesti