Norjan parlamenttivaaleissa pääministerin paikka katkolla

NATO – maa  Norjassa   käydään  tänään suurkäräjävaalit (Stortinget). 

Kannatusmittauksissa Työväenpuolue on ollut suurempi kuin nykyisen pääministeri  Erna Solbergin  johtama Høyre -puolue. 

Vuoden 1945  jälkeen Norjassa on ollut kolmen puolueen johtamia hallituksia (Labour PartyConservative Party/Høyre tai Christian Democratic Party).

Vaikka Työvöenpuolue on ollut edellisissä  vaaleissa (vv. 2013  ja 2017)  suurin puolue, pääministerinä on toiminut   Erna Solberg Høyre -puolueesta.

Kysymys on siitä, saako Työväenpuolueen puheenjohtaja Jonas Gahr Støre  muodostettua enemmistöhallitusta tai tukipuolueita Suurkäräjillä.  Ilmeisesti Keskustapuolue on halukas yhteistyöhön, mutta kahden puolueen toimesta ei vielä saada enemmistöhallitusta.

Norjassa Työväenpuolue on julistanut Vihreät hallituspannaan. Vihreitten kannatus ei Ruotsin tavoin ole korkealla 4-5 %:n tasolla. Ilmastoasiat ovat Norjan vaalien yksi pääaiheita. Norjassa eivät Vihreät ole saaneet asiassa etulyöntiasemaa, vaan ilmastoasioiden keulahahmoksi on noussut puolueisiin kuulumaton perheenisä Even Nord Rydningen.

Mitkä ovat sitten nykyisen pääministeri Erna Solbergin mahdollisuudet jatkaa pääministerinä. No jos ei Työväenpuolue saa hallitusta muodostettua, niin Solberg jatkaa pääministerinä.  Norjan tv- ja radioyhtiö NRK:n viiimeinen ennuste lupaa jännittäviä vaaleja.

***

Vaalien tulosseurantaa voi tehdä esim. NRK:n  ja  suurimman päivälehden VG:n  kautta  klo 22 jälkeen.

0
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu