Nykyinen hallitus on viemässä Suomen julkistalouden  poikkeustilaan

Talouspolitiikan arviointineuvosto  antoi tällä viikolla  raportin  Suomen talouspolitiikasta vuonna 2020.

Arviointineuvoston  raportin mukaan Suomen  julkisen talouden sopeutustoimien suunnittelu olisi aloitettava viipymättä.

Arviointineuvoston mukaan hallitukselta puuttuvat kunnolliset suunnitelmat velkaantumisen pysäyttämisestä ja sopeuttamistoimista. Hallituksen  työllisyystoimia pidetään raportissa  täysin riittämättöminä.

****

Suomen koko julkistalouden rahoituspohja on pettänyt  ja koko julkistalous ajautumassa  vakavaan kriisiin. Kriisi -sanaa vältetään käyttämästä ja valitettavasti myös valtiovarainministeriö on sovitellut sanojaan/ilmauksiaan  taloudellisissa katsauksissaan.

YLEn  havainnollinen uutisointi ja alla oleva kaavio viime syyskuulta Suomen julkisyhteisön velkakehityksestä

Julkisyhteisöjen velka 1991-2024

****

Valtion  budjetin tasapainosta ja 75 %:n  työllisyysasteesta ei puhuta enää vuodesta 2023, vaan  vastoin  hallitusohjelmaa hallitusohjelmaa    10 vuoden päähän ulottuvista tavoitteesta.  Eli ei nykyisen, vaan  tulevien monien  hallitusten haasteesta.  Nykyinen hallitus ei suostu  antamaan eduskunnalle  korvaavaa tähän ja  tulevaan aikaan käypää hallitusohjelmaa vastoin  perustuslain 62 §:n henkeä.

 

***

Kuvaavaa  on, että vaalien jälkeen  melko pian    yritysten usko  muodostetun hallituksen työllisyys­toimiin romahti.

Eduskunnan neljä  oppositioryhmää jätti Kokoomuksen johdolla viime syyskuussa hallitukselle  välikysymyksen hallitusohjelman talous- ja työllisyystavoitteiden hylkäämisestä (VK 2/2020 vp).  Välikysymyksessä sivuttiin paljolti saman suuntaisesti  talouspolitiikan arviointineuvoston näkemyksiä velkaantumisesta ja riittämättömistä työllisyystoimista.

 

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu