Nyt käydään   itsenäisyytemme ajan vapaimmat presidentinvaalit hyvillä ehdokkailla

Tasavallan presidentin lippu
Tasavallan presidentin lippu (Lähde Wikipedia)

Presidentinvaalien ennakkoäänestys Suomessa  alkaa  tänään  17.01.2024  ja päättyy  ensi viikolla 23.01.2024 . Varsinainen  1. kierroksen vaalipäivä on runsaan 1,5  viikon kuluttua sunnuntaina  28.01.2024..

Ehdokkaiden  kannatusmittauksia julkaistaan vielä Ylen ja HS:n toimesta sekä muittenkin toimesta. Vaalitenttejä on ollut uuvuksiin asti ja ensi viikolla on esim. Ylen, MTV:n ja HS:n parituntiset vaalikeskustelut. 

Edelliset kannatusmittaukset   marras-joulukuulta:

YLE Marras –  Joulu  / HS Marras  –   Joulu

******

Muita viime aikojen kannatusmittauksia

 Nuorisovaaalit   –    Svenska Yle  (suomenruotsalaisten)

Vertailuksi presidentinvaaleissa ehdokkaiden kannatukset   2006 ja 2012 , jolloin tarvittiin vaaleissa 2. kierrosta

  1. kierros 2006 –  2. kierros  2006
  2. kierros 2012 –   2. kierros 2012

****

Tuskin olen kovinkaan väärässä  arviossa,  että nyt käydään   itsenäisyytemme ajan vapaimmat presidentinvaalit hyvillä ehdokkailla.  Suomen kansainvälispoliittinen asema kaikissa edellisissä  presidentinvaaleissa  on ollut suuressa  määrin  toisenlainen kuin tällä hetkellä.  Suomi on nyt   EU:n   että Naton jäsenmaa. Nyt ei puhuta enää kaiken varalta   Nato -optiosta, tai kuten  aikaisempina vuosikymmeninä  vedota  YYA-sopimukseen ulkopolitiikan kulmakivenä toisinajattelevat hallitusvallasta eristäen.

Maailmanpolitiikan laineet ulottuvat Suomeen saakka. Missä määrin  häiritään Suomen  presidentinvaaleja (kyber- ja  estohyökkäykset tai tekoälyllä  – Deepfaken –  tehdyt vääristelyt), jää nähtäväksi. Nykytekniikan avulla   ulkopuolisten häirintä  voi tapahtua mistä ilmansuunnasta tahansa   ja /tai myös kotoiselta maaperältä käsin ilman että häirintätahoja heti saa selville. 

Tasavallan presidentit 1919-2024

Lopuksi:  Kaikille ehdokkaiden esiintymistä (TV, radio, some)  arvioiville ja/tai arvosteleville: minkä vaadit muilta, vaadi se myös itseltäsi.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu