Olet maamme armahin Suomen maa

Tässä  tunnetussa kansalaislaulussa on monella lailla aikaamme sopivat sanat.

***

Ja sitten asiaan .

Luottoluokittaja S & P Global Ratings ilmoitti  laskevansa Viron, Latvian ja Liettuan luokituksia Venäjän riskien ja puolustusmenojen kasvun takia.

Estonia  –  Latvia  –  Lithuania

Entä miten käy Suomen luottoluokituksille ?

Tässä EKP:n  tilastossa  (Long-term interest rates statistics) oli muutama vuosi sitten Suomenkin kohdalla  jopa – miinusmerkki . Ei ole enää.

Jos Suomen luottoluokitus heikkenee, millä korolla Suomi saa lainaa markkinoilta ? Ja kuinka suuriksi ehtivät nousta korkomenot  tällä vaalikaudella. Vuonna 2022 korkomenot olivat vain 0,8 mrd ja nyt ovat jo 3,2 mrd:n tasolla. 

En malta olla tähän laittamatta, ettei tästä pankista paljoakaan tule viiveellä korkomenoihin kevennystä.  Bruttovelanotto on valtiokonttorin laskelman mukaan tänä vuonna n.  43 mrd.

*****

Pääministeri Petteri Orpon hallituksen on vakuutettava markkinat, että Suomi kääntää/katkaisee  nykyisen velkaantumisvauhdin. Pääoppositiopuolueen viime viikolla esittämällä “talouspaperilla” ei markkinoita vakuuteta. Suomessa on isänmaallinen hallitus.

****

Ja tässä samoilla tulilla korkean asiantuntijan näkemys : Suomessa on liikaa hyvinvointialueita ja sairaaloita (lue tästä).  Ensi vuoden alue- ja kuntavaaleissa moni puolue vaatii ”joka niemeen notkoon saarelmaan” sote -toimititaloa ja toimipistettä.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu