On tehtävä laajaa korjausliike valtion- että koko julkistalouteen
Pääministeri Petteri Orpo hallitus kokoontuu tällä viikolla budjettiriiheen päättämään eduskunnalle annettavasta vuoden 2024 valtion budjetista.
Lähtökohta on vaikea, kun odottamassa on valmiina vähintään 10 miljardin tasossa oleva alijäämää (VM:n pohjaehdotus ) – ja talouden taantuminen (talousennusteet).
Eilen YLE teki uutisen kasvavista valtion korkomenoista viime vuodesta 2022 vuoteen 2024 liki 3 miljardilla. Kysyin täällä ennen vaaleja monta kertaa, mistä muista menoista nuo menot ovat poissa, vai otetaanko lisää velkaa korkomenojen maksuun. Vastauksia ei monelta puolueelta saatu, tuskin nytkään tällä viikolla.
****
Minulla on vahvistunut käsitys, ettei valtiovarainministeriön ennen vaaleja esittämä kahden vaalikauden ( 6 + 3 mrd ) vakautusmalli ole enää riittävä valtion budjetin menojen ja tulojen saattamiseksi tasapainoon. Talouspolitiikan arviointineuvosto (ss. 4-5) esitti helmikuussa vakautusmalliksi vuositasolla 0,4–0,6 % BKT:sta suuruisia toimenpiteitä kahden hallituskauden ajaksi. Tuo malli on käsittääkseni tehokkaampi kuin valtiovarainministeriön mallia toimivampi.
→ Edessä on monta vaalikautta vaativa julkistalouden vakautus, joka vaatii tässä ja nyt yhteistyötä yli hallitus- ja oppositiorajojen. Mikä on tuoreempi kehitysura vuoteen 2027 saakka alijäämäksi ( Tämä alla oleva taulukko esitettiin 25.08.2023 valtiovarainministeriön tiedotustilaisuudessa ) . Pysyykö alijäämä 1o miljardin tasossa koko vaalikauden, vaikka tehtäisiin edellä mainittu valtiovarainministeriön 6 miljardin sopeutus. Suomen tilanne on vain se, että menot näyttävät paisuvan (valittu sana) nopeammin kuin tehtävät vakautus- ja säästötoimet.
→ Suomen velkaantumista vähäteltiin eräillä tahoilla ennen vaaleja. Milloin tunnustetaan se tosiasia yli hallitus- ja puoluerajojen, ettei talouskasvulla saatikka tehtävillä vakautus- ja säästötoimenpiteillä saada menoja ja tuloja tasapainoon. On tehtävä laajaa korjausliike koko valtion- että koko julkistalouteen.
→ Julkisuudessa alkavat monet ekonomisit pohtia esillä olleita kovempia toimenpiteitä julkistalouden vakauttamiseksi. Muuttuvassa maailmanpolitiikan tilanteessa ei tiedä varmasti, ovatko lainahanat Suomelle ja monille muillekin maille auki viime vuosien malliin.
Korjaussarjat eivät auta ja piste. Mikäli systeemi vaatii toimiakseen jatkuvia korjausliikkeitä silloin koko systeemi on korjattava, mikä yleensä onnistuu vain vaihtamalla koko systeemi uuteen 😵💫
Nyt en malta olla lisäämättä, että persut eivät ainakaan ole tuomassa mitään uutta joka toimisi se nähtiin mm. jo natsi-Saksassa. EU:n piirissä näiden into uudistaa näkyy jo ECR-ryhmän nimessä jossa konservatiivit reformoivat lapioimalla sontaa kasan alta kasan päälle 😁
Kokkareista tuskin tarvitsee erikseen edes mainita 🥱
Ilmoita asiaton viesti
Jokainen osaa sanoa kaikkea, muttei itse asiaa. Mutta kun se konkretia malli, miten asiat saadaan kuntoon, jäi arvoisalta kommentoijalta pois.
Ilmoita asiaton viesti
Velkaantumisen taitto lisävelanottolla edustaa siis sitä koknkretiaa?
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa kommentoija sanoi noin, en minä tässä blogissa enkä aiemminkaan.
Parasta jatkaa kommentoijjan omassa blogissaan.
Ilmoita asiaton viesti
Voisimmeko ensialkuun sopia, että ei tueta katkaravun kasvatusta? Viimeksi kun keskustelimme hylkäsit koko liberaalien listan epäkelpona, niin ehkä sitten asia kerrallaan voisi kelvata.
Ilmoita asiaton viesti
Nea on aivan oikeassa! Nyt tarvitaan Vasemmistoliiton ja Vihreiden taloustaitoa ja tietoa oikaisemaan Valtiontalouden koko systeemiä. Kiitos, Kiitos, Kiitos.
Ilmoita asiaton viesti
Huono huonon huono homma Suomen kannalta, kun Sanna ei enää kelvannutkaan niin mimmin oli pakko siirtyä hoitelemaan kuntoon omaa talouttaan.
Ilmoita asiaton viesti
Kiinnitin huomiota, että ylivoimaisesti suurin satsaus ensi vuoden budjetissa on lisäys sotealueiden ja HUS:n tukeen: Lisäys on 4 mrd. euroa suhteessa edelliseen budjettiin ja noin 3,5 mrd. suhteessa tämän vuoden toteutumaan (ajantasaiseen budjettiin). Olisi mielenkiintoista tietää, onko tämä satsaus pysyvä, vai laitetaanko nyt kertaluonteisesti asioita kuntoon ja seuraavina vuosina voitaisiin tukea maltillisesti alentaa.
Mikäli kustannusten nousu on pysyvä, pitäisi minusta miettiä myös asiakasmaksujen maltillista korottamista.
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä ne ovat pysyviä tulevia menoja. Kun tähän lisätään kasvavat korkomenot 3-4 mrd, eivät aoitut säästö- ja vakautustoimet riitä edes peittämään tulevia kasvavia menoja.
Suomen koko julkistalouden rahoituspohja on kriisissä, sana jota ei haluta kaikilla tahoilla sanoa.
Ilmoita asiaton viesti
Uskon, että osa korotuksesta on ”sote-velan” kuittausta. Korotus on sentään 19%. Jatkossa valtio on luvannut maksaa 80% hoitotarpeen kasvusta. Loput pitäisi hoitaa tehostamisella.
Ilmoita asiaton viesti
Julkisen talouden suunnitelmassa (23.03.2023) sivulla 74 puhuttiin jo liki 26 mrd:n hyvinvointialueiden menojen tasosta eli liki 4 mrd:n menojen lisäämisestä tähän vuoteen verrattuna.
Ilmoita asiaton viesti
Ok. Onneksi sentään kasvu taittuu 1% tasolle vuosittain. Mikäli talous kasvaa odotetusti, bkt-osuus pienenisi aavistuksen vuosien mittaan.
https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/bitstream/handle/10024/164773/VM_2023_26.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Ilmoita asiaton viesti
Kyllä erinomainen hoito on hinansa väärtti. Kunnon korotukset vain hoitomaksuihin.
Ilmoita asiaton viesti
Kuten Aamulehti kirjoitti pari viikkoa sitten. Sotealueen johtajien palkkoja korotettiin 5,6 miljoonalla eurolla. Turussa vanha sairaala korjattiin uuden veroiseksi. Sattumalta juuri nyt.
Mutta varmaan muuta alueet ovat olleet säästäväisempiä.
Ilmoita asiaton viesti
Ansiosidonnaiset etuudet kokonaan pois, peruskoulun jälkeinen koulutus maksulliseksi, säätiöt verolle.
Ilmoita asiaton viesti
Suomi-neito on joutunut ”Gordionin solmuun.”
Wikipedia: ”Gordionin solmua käytetään myös metaforana ongelmanratkaisusta. Se kuvaa vaikeaa ongelmaa, johon ei löydetä ratkaisua. Kun Aleksanteri avasi Gordionin solmun miekallaan, hän asetti ongelman uuteen kontekstiin, jossa oli mahdollisuus löytää ratkaisu.”
Tulevaisuudessa troikka (EU, EKP, IMF) tulee todennäköisesti heiluttamaan ”miekkaa”, jossa Suomi-neidon ongelmat ratkaistaan.
Ilmoita asiaton viesti
On ymmärrättävä,ettei 5.5 miljoonan asukkaan Suomi paina EU:ssa yhtään mitään.
Jatkuvan talouskasvun Kokoomus voi unohtaa haaveensa.
Teitä viedään kuin litran mittaa satojen miljardien investointihaaveilla.
Katainen:Tarvitaan 1.8 miljoonaa työntekijää,ect höpöä teiltä tulee.
Ilmoita asiaton viesti
Mielenkiintoiseksi tämän tekee se että vielä vuosi, kaksi sitten kukaan ekonomi, ei asiantuntija eikä kukaan muukaan julkisuudessa paistatteleva sanonut mitään negatiivista taloudesta. Joku saattoi kevyesti varoittaa velasta mutta että ei se vielä ole liian paljoa, muilla on enemmän.
Vaikuttaa että kyseessä oli sopulilauma jossa kukaan ei uskaltanut erottua joukosta. Samaiset asiantuntijat mukaanlukien median toimittajat ovat nyt yksi toisensa jälkeen kääntäneet kelkkaansa, varovasti mutta kuitenkin, seuraten koko ajan mitä muut tekevät.
Jokainen sanoi vain että kun korot ovat alhaalla kannattaa ottaa velkaa, eihän se mitään maksa. Kenellekään viisaalle ei tullut mieleen että korko ei ole mikään kiinteä, ikuinen asia.
Vaaleihin mentiin samalla teemalla, luvattiin sitä sun tätä eli yritettiin ostaa ääniä. Lähdettiin jopa taktiseen äänestykseen.
Ainoat jotka tosissaan puhuivat leikkauksista olivat Perussuomalaiset.
Kukaan ei taida tietää eikä ainakaan muistaa minkälaisen kuurin Kreikka sai läpikäydä selvitäkseen IMF:n ynnä muiden holhouksessa. Eikä varmastikaan edes halua muistaa, sillä eihän meille käy niin, me osaamme hoitaa asiamme.
Ilmoita asiaton viesti
Vaikkapa Liberaalit rakensivat koko eduskuntavaalikampanjansa siihen, että ”leikattavaa löytyy”. Ei tuo nyt erityisemmin ollut perussuomalaisten teemana, eikä sieltäpäin löytynyt konkretiaa, kuten liberaalien määritellyt leikkauskohteet.
Ilmoita asiaton viesti
Huono on muisti.
Perussuomalaiset olivat ainoa varteenotettava puolue joka lupasi leikkauksia ennen vaaleja. Jostain liberaalipuolueesta en ole kuullutkaan. Montako eduskuntapaikkaa heillä on?
Muut lupasivat yhdeksän hyvää ja kymmenen kaunista.
Ilmoita asiaton viesti
Ensinnäkään perussuomalaiset eivät konkretisoineet leikkauksia, joten eivät luvanneet myöskään mitään. Toiseksi nyt Purran johdolla ollaan kasvattamassa valtion menoja, ei pienentämässä niitä.
Olisihan se loistavaa, jos perussuomalaiset olisivat leikkaamassa valtion menoja, mutta nyt näperrellään pienien painotusmuutosten parissa, kasvatetaan menoja ja jatketaan samaa velkaantumisvauhtia kuin edellinen hallitus.
Ilmoita asiaton viesti