Onko luottoluokituslaitoksen näkemys tulevasta Suomen talouskehityksestä  kohdallaan ?

Luottoluokituslaitos Fitch Ratings pitään Suomen luottoluokituksen  ennallaan eli tasolla AA+ ja talouden näkymät vakaina.

Fitchin arvioi Suomen bruttokansantuotteen supistuvan  4,3 %  eli on  samassa haarukassa (4-7 %) kotimaan ennustelaitosten kanssa . Ensi vuodelle Fitch arvioi kasvua  2,7 %   ja 2,1 %  vuodelle 2022 (vrt. kotimaan ennustelaitosten lukuja).

Mutta onko Fitchin  arvio tulevasta talouskehityksestä ihan  kohdallaan ja nojautuuko se pääosin kotimaan ennustelaitosten näkemyksiin ?

***

Suomen julkistalouden tila ja nopeasti kasvava velkaantuminen niin  valtiolla kuin kunnissa jää ulkomaisissa arvioissa liikaa taka-alalle. Tässä taulukossa  Suomen velkaantumisaste nousee lähivuosina yli EU-maiden keskiarvon.

Olen monta kertaa todennut, että  esim. tämän taulukon korot miinuskorkoinen ei ole pysyvä tila. Suomen korkomenot kasvavat miljardiluokassa, jos ja kun velkojen korot nousevat   esim. vain 1-2 &%-yksikköä. 

Valtion korkomenojen kehitys ei ole terveellä pohjalla, vaikka menot ovat vain alle ¼ ensi vuonna ( n. 0,9 mrd) verrattuna mitä ne olivat esim. vuonna 2003 (n.  4,3 mrd). Valtiolla oli vuonna 2002  velkaa alle 60 mrd, nyt kaksi kertaa enemmän-

Kaikki merkit viittaa  siihen, että Suomen talouden toipuminen kestää arvioitua pitempään.

****

Suomen muut luottoluokitukset

+1
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu