Oppaita eduskunnan kansanedustajille ja hallituksen ministereille valiokuntien kokousten julkisuudesta
Kaksi opasta
1) Eduskunta on viime vuonna julkaissut ”Valiokunta oppaan”.
Puhemiesneuvosto on 23.02.2023 antanut eduskunnan työjärjestyksen 6 §:n 1 momentin 10 kohdan ja 43 a §:n 5 momentin nojalla seuraavat valiokuntien yleisohjeet.
Luku 11 → 11,2 (valiokunta oppaasta)
Valiokuntien kokoukset eivät pääsäännön mukaan ole julkisia (PL 50 §:n 2 mom.).
—
Valiokunnan kokousten ei-julkisesta luonteesta johtuu, että vielä keskeneräisen asian käsittelyasiakirjoista ja siitä valiokuntakäsittelyn aikana saaduista tiedoista eivät jäsenet eivätkä virkamiehet saa kertoa ulkopuolisille.
—
Valiokunnan jäsenet ja varajäsenet saavat ilman valiokunnan lupaa selostaa keskeneräisen asian käsittelyä ja siihen kuuluvia asiakirjojakin eduskuntaryhmänsä suljetussa kokouksessa siltä osin kuin kysymys ei ole asiakirjan salassapidosta johtuvan tai valiokunnan määräykseen perustuvan vaiteliaisuuden (ks. jaksot 11.3 ja 11.4) piiriin kuuluvista seikoista. Tällöin on korostettava tietojen olevan luottamuksellisia niin kauan kuin asian valiokuntakäsittely on kesken
*****
2) Vastaavasti valtioneuvosto on julkaissut oppaan ”Ministerin käsikirja”
Luku 12.4.1 Julkisuus ja asiakirjojen käsittely
Valtioneuvoston yleisistunnot sekä ministerivaliokuntien, ministerityöryhmien ja hallituksen muut kokoukset eivät ole julkisia. Myöskään tasavallan presidentin esittelyt eivät ole julkisia. Istuntojen ja kokousten ei-julkisuuden avulla pyritään antamaan mahdollisuus valmistella asioita luottamuksellisten neuvottelujen ja tietojenvaihdon ilmapiirissä. Istunnoissa tai kokouksissa käydyistä keskusteluista ei yleensä anneta tietoja julkisuuteen edes asian valmistuttua. Istuntojen ja kokousten luottamuksellisuudesta johtuu, että vielä keskeneräisen asian käsittelyasiakirjoista ja käsittelyn aikana saaduista tiedoista ei myöskään saa kertoa ulkopuolisille
*****
Eduskunnassa SDP aikoo esittää epäluottamusta koko hallitukselle 04.10.2024 tasavallan presidentin johdolla pidetyn nk. Utva kokouksen johdosta.
Odotan mielenkiinnolla, miten esitys muotoillaan. Syntyykö ristiriita, ettei istunnossa tai kokouksessa käydyistä keskusteluista yleensä anneta tietoja julkisuuteen edes asian valmistuttua.
Demokraatti -lehti uutisoi perjantaina 04.10.2024, että maa- ja metsätalousministeri, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah vahvisti jättäneensä eriävän mielipiteen aiemmin tp-utvan kokouksessa. Onko poikettu vallitsevasta käytännöstä, että valtioneuvoston yleisistunnot sekä ministerivaliokuntien, ministerityöryhmien ja hallituksen muut kokoukset eivät ole julkisia.
Eduskunnan lakivaliokunnassa eheytyshoitojen kieltämistä koskevan kansalaisaloitteen käsittely on keskeytetty. Valiokunnan puheenjohtaja Juhoa Eerolan mukaan mukaan käsittelyn keskeyttämisen syynä on keskeneräisen asian vuodot valiokunnasta.
Sama kysymys kuin edellä . Valiokuntien kokoukset eivät pääsäännön mukaan ole julkisia (PL 50 §:n 2 mom.).
****
Onko po. oppaat pölyttymässä kunkin työhuoneen kirjahyllyssä, mutta käytännössä niistä poiketaan jatkuvasti
Valiokuntien Julkisuus ja Pöytäkirjat
Jos valiokuntien istunnot eivät ole julkisia, miksi niiden pöytäkirjat ja valiokunnassa esitetyt asiantuntijalausunnot kuitenkin laitetaan heti nettiin?https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/KokousPoytakirja/Sivut/LiVP_49+2024.aspx
Raideliikenteen Valtiontuki
Esimerkki siitä, miten raideliikenne valtiontukimenettelyihin komission mukaan tulee sisällyttää maaliikenteen valtiontukikategoriaan sisävesiliikenne tutkimus vaikutus arviot ja toteuttaminen kilpailijaksi raideliikenne investoinnelle. Sisävesiliikenne on nykyisin meriliikenteen tutkimusten ja tavoitteiden avulla viimeisen 30 vuoden aikana alas ajettu vesiliikennekategoriassa.
https://www.eduskunta.fi/valtiopaivaasiakirjat/EDK-2024-AK-38088
Hallituksen Kannanotto
Lausunnoista näkee, että hallitus ei muutosta tahdo, mutta ei voi sitä selkeästi ilmoittaa. Sen sijaan se piilottaa tavoitteen myöntymällä muutokseen, mutta pitämällä oikeuden olla toteuttamatta sitä raideliikenteen kehittämisessä, toteuttamalla tukea muilla keinoin…. kalvo no 6 https://www.eduskunta.fi/valtiopaivaasiakirjat/EDK-2024-AK-38031
Ilmoita asiaton viesti
Tähnkö on tultu…….
Ilmoita asiaton viesti
Ministeri Essayah oli paikalla, kun YK-ääänestyksestä sovittiin. Mutta kolme viikkoa myöhemmin hän teki takautuvan eriävän mielipiteen .
https://yle.fi/a/74-20116445
Ilmoita asiaton viesti