Oppivelvollisuuden laajentaminen esimerkki huonosta lain valmistelusta

Nykyinen punavihreä hallitus runnoi eduskunnassa läpi lain  oppivelvollisuuden laajentamista (HE 173/2020 vp ).

Illan a-studiossa laki sai jälleen  vahvistusta  käsitykselle, ettei  oppivelvollisuusiän laajentaminen  vähennä syrjäytymista. 

Pitkin viime vuotta uutisoitiin näkemyksiä, ettei oppivelvollisuuden laajentaminen poista keskeytyksiä eikä syrjäytymisen juurisyitä (ks. myös tästä).

Oppivelvollisuuden laajentamisesta  ei  toteutettu kokeiluja ja myös uudistuksen tutkimusnäyttö oli  käytännössä vaatimaton (mitä tämä hallitus muuten lupasi  etukäteen tukeutumisesta tutkimukseen lain valmistelussa).

Kuntaliitto  totesi  lausunnossaan lakiesitysluonnoksesta, että oppivelvollisuusiän laajentaminen tulee siirtää koronatilanne ja sen vaikutukset huomioiden. 

Oppivelvollisuuden laajentamisen seurantaryhmän  28/38 jäsentä esitti, että uudistuksen valmistelulle otettaisiin  aikalisä.  Lain toimeenpanoaika  on olematon.  Laki tulee voimaan 1 päivänä elokuuta 2021.

****

Hallitus on mahtipontisesti pääministerin johdolla  luvannut kunnille, että kaikki lain lisäkustannukset korvataan täysimääräisesti (OAJ:n puheenjohtajatentissä  30.01.2021 viimeinen lupaus).

Nykyinen hallitus lisää valtion pysyviä menoja tilanteessa, jossa maassa valitsee koko julkisen talouden rahoituskriisi.   Koronapandemian hallintaan kunnille hallituksen  toimesta osoittamia lisämäärärahoja ei käytetä monissa kunnissa itse asiaan, vaan alijäämäisen kuntatalouden  rahoittamiseen.

****

Päähallituspuolueen taholta päästetään julkisuuteen sammakoita, jotka ovat täysin irrallaan todellisuudesta. MTV:n aamutv:ssä oli tänään keskustelemassa Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ja  pääministeripuolue SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen. Keskustelijoiden käsitykset valtion budjetin tilasta olivat  kaukana toisistaan.  Aki Kangasharju totesi, että jos Vesa Vihriälän   työryhmä tekisi raportin tänään, niin se ehdottaisi valtion budjetin sopeutustoimien aikaistamista. Suomen Pankin edellinen pääjohtaja Erkki Liikanen (SDP) tukee talouspolitiikan arviointineuvostoa (raportti) sopetuspäätöksien aloittamisesta viipymättä .

****

Nykyinen hallitus on viemässä Suomen julkistalouden  poikkeustilaan
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu