Oppivelvollisuuden laajentaminen esimerkki huonosta lain valmistelusta
Nykyinen punavihreä hallitus runnoi eduskunnassa läpi lain oppivelvollisuuden laajentamista (HE 173/2020 vp ).
Illan a-studiossa laki sai jälleen vahvistusta käsitykselle, ettei oppivelvollisuusiän laajentaminen vähennä syrjäytymista.
Pitkin viime vuotta uutisoitiin näkemyksiä, ettei oppivelvollisuuden laajentaminen poista keskeytyksiä eikä syrjäytymisen juurisyitä (ks. myös tästä).
Oppivelvollisuuden laajentamisesta ei toteutettu kokeiluja ja myös uudistuksen tutkimusnäyttö oli käytännössä vaatimaton (mitä tämä hallitus muuten lupasi etukäteen tukeutumisesta tutkimukseen lain valmistelussa).
Kuntaliitto totesi lausunnossaan lakiesitysluonnoksesta, että oppivelvollisuusiän laajentaminen tulee siirtää koronatilanne ja sen vaikutukset huomioiden.
Oppivelvollisuuden laajentamisen seurantaryhmän 28/38 jäsentä esitti, että uudistuksen valmistelulle otettaisiin aikalisä. Lain toimeenpanoaika on olematon. Laki tulee voimaan 1 päivänä elokuuta 2021.
****
Hallitus on mahtipontisesti pääministerin johdolla luvannut kunnille, että kaikki lain lisäkustannukset korvataan täysimääräisesti (OAJ:n puheenjohtajatentissä 30.01.2021 viimeinen lupaus).
Nykyinen hallitus lisää valtion pysyviä menoja tilanteessa, jossa maassa valitsee koko julkisen talouden rahoituskriisi. Koronapandemian hallintaan kunnille hallituksen toimesta osoittamia lisämäärärahoja ei käytetä monissa kunnissa itse asiaan, vaan alijäämäisen kuntatalouden rahoittamiseen.
****
Päähallituspuolueen taholta päästetään julkisuuteen sammakoita, jotka ovat täysin irrallaan todellisuudesta. MTV:n aamutv:ssä oli tänään keskustelemassa Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju ja pääministeripuolue SDP:n varapuheenjohtaja Matias Mäkynen. Keskustelijoiden käsitykset valtion budjetin tilasta olivat kaukana toisistaan. Aki Kangasharju totesi, että jos Vesa Vihriälän työryhmä tekisi raportin tänään, niin se ehdottaisi valtion budjetin sopeutustoimien aikaistamista. Suomen Pankin edellinen pääjohtaja Erkki Liikanen (SDP) tukee talouspolitiikan arviointineuvostoa (raportti) sopetuspäätöksien aloittamisesta viipymättä .
****
Oikeassa olet Seppo-Juha. Suoraselkäinen porvari on aina vastustanut rahvaan turhaa kouluttamista. Sata vuotta sitten olisi ihan hyvin riittänyt sen verran lukutaitoa että voi lukea Katekismusta ja Raamattua.
Nykynuorten kouluttamisen voisi vähentää puoleen. Siinä ajassa ehtisi oppia pelaamaan tietokoneella ja kirjoittelemaan herjoja nettiin. Kelan lomakkeiden täyttäminen onnistuisi sen jälkeen ihan hyvin ja kaikkialla muuallahan on sitä varten avustajia.
Ilmoita asiaton viesti
Arvoisa kommentoijja esittää nykynuorten kouluttamisen vähentämistä, minä en.
Ilmoita asiaton viesti
Seppo-Juha vastustaa oppivelvollisuuden laajentamista kuten porvarit vastustivat aikoinaan kansakoulun tuloa. Johdonmukainen linja.
Ilmoita asiaton viesti
Ilmeisesti ymmärsit blogin tahallaan väärin.
Ilmoita asiaton viesti
Mielestäni ymmärsin blogin ihan oikein ja vastasin siihen oman näkemykseni. Miten sitten se olisi pitänyt ymmärtää?
Ilmoita asiaton viesti
Juha Hytönen
Kyllähän tuossa on tarkoituksellista ohi blogin viestin puhumista kommentoijja Leo Miralalta.
Laaja joukko asiantuntijoita piti elokuun alusta voimaan tulevan lain tavoitteita virheellisinä
On toteen näytetty, että liian monen nuoren syrjäytyminen ja kelkasta tippuminen alkaa jo varhain peruskoulussa. Sille ajanjaksolle
pitäisi tukitoimia lisätä samoin kuin huolehtia opettajaresurssien riittävyydestä. Nyt tämä oppivelvollisuuden laajentaminen johtaa käytännössä koulutusleikkauksiin taloudellisten ja opettajaresurssien riittämättömyyden johdosta, eikä laki saavuta sille asetettuja tavoitteita.
Ilmoita asiaton viesti
Näinhän tuo on, opettajana voin allekirjoittaa tämän.
Lähes kaikki hakevat toiselle asteelle, se ei ole ongelma ettei haettaisi. Mutta sitten toisella asteella tulee seinä vastaan, eikä syy ole juuri koskaan opiskelun kustannukset.
Ongelma on peruskoulussa, varsinkin yläkouluvaiheessa osa tipahtaa kelkasta eikä juuri opi mitään. Puutteellisilla taidoilla ja tiedoilla yhdistettyinä huonoon motivaation ei saada toisella asteella mitään aikaan, eikä pakko auta yhtään.
Olisi kiva kuulla Miralan näkemys, miten maksuttomuus ja oppivelvollisuuden pidennys auttaa tässä.
Ilmoita asiaton viesti