Ovatko uudet puolueet Tanskan vaalien  seuraavan hallituksen ratkaisijoina ?

Tanskassa käydään tänään  tiistaina  01.11.2022  ennenaikaiset  vaalit.

Vielä muutama viikko sitten näytti kannatusmittausten   perusteella, että  pääministeri   Mette Frederiksen  jatkaa  vähemmistöhallituksen pääministerinä. 

Mutta tilanne ei ole enää selvä. Uudet tänä vuonna perustetut puolueet näyttävät vaikuttavan yllättävästi Tanskan vaalien lopputulokseen ja seuraavan hallituksen muodostamiseen 

Pari esimerkkiä:

Entisen pääministerin (2009-2011 ja 2015-2019)  Lars Løkke Rasmussenin  perustama  Moderates -puolue (M) on noussut kannatuksessa  8-10:n %:n  seutuville.  Pääministerinä Rasmussen edusti Venstre  -puoluetta.

Entinen Venstre-puolueen maahanmuuttoministeri  viime joulukuussa 60 päivän vankeuteen tuomittu Inger Støjbergin   perustama  Tanskademokraatit-puolue (Æ)  saanut  mittauksissa7-8  %:n kannatuksen.

****

Jos  nykyinen pääministeri   sosialidemokraattien  (A) Mette Frederiksen ei saa hallitusta muodostettua, seuraava Tanskan pääministeri voi olla Venstre-puolueen  (V) puheenjohtaja Jakob Ellemann-Jensen  tai konservatiivisen kansanpuolueen ( CSøren Pape Poulsen

Moderaattien puheenjohtaja- Lars Løkke Rasmussen ei  ole kokonaan pääministerikuvioista poissa.  Rasmussenin  painolastina on  ryvettyminen     korrputioskandaalissa  . Venstre-puolueesta erotettu  ja uuden puolueen perustanut  Rasmussen voi olla kuitenkin pääministerin tekijä.  Venstre-puoluetta uhkaa nyt rökäletappio.

(Tanskan  pääministerit).

****

Mikä puolue kuuluu mihinkin blokkiin vaalien jälkeen, on epäselvää.  Tanskan suurkäräjillä on yhteensä 179 paikkaa, joista valitaan   kaksi Färsaarilta ja kaksi Grönlannista. Edustajista 135 valitaan paikallisista vaalipiireistä ja loput 40 koko maan alueelta puolueiden saamien äänimäärien perusteella.

Ehdokkaita vaaleihin  on asettanut ennätysmäärä –  14   puoluetta  udet puolueet tulevat varmuudella sekoittamaan nykyistä Tanskan  poliittista kenttää.  Puoluekannatusmittauksissa voi olla suuria puoluekohtaisia heittoja siihen, mikä on sitten kannatus vaaleissa.

****

Miten käy maahanmuutto- ja EU-vastaiselle    Tanskan kansanpuolueelle   (DF) , jonka kannatus on romahtanut  jopa 2-4  %.n seutuville. Puoluetta uhkaa jopa putoaminen parlamentista.  Tanskan  kansanpuolue on Suomen PS:n kanssa  samassa EU-parlamenttiryhmässä. Tanskan kansanpuolueen kannatus oli vuoden 2015 vaaleissa 21,1 %  ja vuoden 2019 vaaleissa 8,7 % .

****

Sosialidemokraattien johtama  Tanska on  ottanut  maahanmuutosta ja  integraatiosta sekä  rikollisuuden torjunnassa  ehkä Pohjoismaista tiukimman linjan. 

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu