Pääministeri Rinteen hallituksen julkistalouden rahoituksen haasteet kasvavat

Suomelle tärkeissä vientimaissa  talouden kasvu on sakkaamassa. 

Ruotsissa kuluvan vuoden toisen neljänneksen talous supistui  nollan pintaan viime vuoteen verrattuna.

Saksassa talouden kasvuluvut alkuvuonna (01.01-30.06) ovat  vaatimattomia 0,4–>0,1 %.

Britannian  taloudesta maalaillaan ennalta  arvaamattomia  suuria uhkakuvia Brexitin seurauksena. 

Suomen  ennustelaitokset ovat alkaneet nostaa esiin 0-alkuisia talouden kasvulukuja ensi vuodeksi. Mutta entäs jos talouden kasvu painuu miinukselle. Se skenaario ei ole kaukana ja valitettavasti päivä päivältä mahdollista.

****

Pääministeri Rinteen hallituksen talouspoliittiset ja julkistalouden rahoituksen haasteet kasvavat. Suomen valtion   finanssipoliittiset tukitoimet  talouden häiriötilanteessa alkaa olla rajalliset.

Valtiovarainministeriön  mukaan julkistalouden alijäämä kasvaa. Pääministeri Rinteen hallituksen hallitusohjelmassa puhutaan, että julkinen talous on tasapainossa vuonna 2023. Talousarvion lähetekeskustelussa kuultiin puheita, että ilman uusia toimenpiteitä alle 1 %.n talouskasvulla julkinen talous olisi peräti 5,5 mrd alijäämäinen vuonna 2023. Ja paljonko se on, jos talous kääntyykin miinusmerkkiseksi.

Kirjoitin vuonna 2015  pääministeri Sipilän hallituksen ohjelman julkistamisen jälkeen tästä kaaviosta, että se on hallitusohjelman kriittisin kohta. Pääministeri Sipilän hallitus eteni osassa kaavion tavoitteita, mutta jäi  puolimatkan krouviin.

Koko viime vaalikauden pidin esillä vaikeutuvaa tilannetta Suomen julkistalouden tilan kehityksessä.

Pääministeri Antti Rinteen hallitus ei ottanut todesta valtiovarainministeriön asiantuntijoiden  kahta näkemystä helmikuussa julkistetusta valtiovarainministeriön virkamiespuheenvuorossa sivulta 27:

  1. “Julkinen talous on aiempaa heikommassa kunnossa kohtaamaan ikäviä yllätyksiä
  2. “Julkisen talouden kestävyysongelmaa ei ole ratkaistu.”

****

Suomen julkisen  talouden tila on kriisissä, vaikkei sitä haluta vielä myöntää. Minusta pitäisi yli puoluerajojen varautua  hyvinvointivaltion ylläpitämisen vaatimiin toimenpiteisiin.

****

Julkisten menojen ja veroasteiden kv-vertailussa Suomi on jo valmiiksi kärjessä

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu