Petteri Orpo edellä aikataulussa hallituksen muodostamisessa
Valtakunnan päälehti HS uutisoi, että muut puolueet ihmettelevät kokoomuksen verkkaista etenemistä hallitustunnusteluissa
Mitkähän syyt HS:llä taustalla oli uutisoida vastoin parempaa tietoa. Kaikki eivät tosin allekirjoita hallitustunnustelujen hitautta.
****
Milloin 2015 ja 2019 vaalien jälkeen alkoivat varsinaiset hallitusneuvottelut.
Vuonna 2015 tuleva pääministeri Juha Sipilä aloitti hallitusneuvottelut viikko vapun jälkeen 08.05.2015.
Vuonna 2019 tuleva pääministeri Antti Rinne aloitti hallitusneuvottelut viikko vapun jälkeen niin ikään 08.05.2019.
***
Hallitustunnustelija Petteri Orpo on luvannut ilmoittaa ennen vappua, keiden puolueiden kanssa hän aloittaa ensi viikolla hallitusneuvottelut. Kuinka kauan hallitusneuvottelut sitten kestävät, on sitten toinen asia.
****
Jos ensi viikolla alkavissa hallitusneuvotteluissa päästään yhteiseen sopimukseen, eduskunta perustuslain 61 §:n 1 momentin mukaan valitsee pääministerin, jonka tasavallan presidentti nimittää tähän tehtävään. Muut ministerit presidentti nimittää pääministeriksi valitun tekemän ehdotuksen mukaisesti.
Perustuslain 62 §:n mukaan valtioneuvoston on viivytyksettä annettava ohjelmansa tiedonantona eduskunnalle. Samoin on meneteltävä valtioneuvoston kokoonpanon merkittävästi muuttuessa.
→ Eduskunta äänestää sitten tulevan pääministeri Petteri Orpon hallituksen luottamuksesta annetun tiedonannon perusteella.
***
Tulevan pääministeri Petteri Orpon hallitus saa tehtävän jättävältä pääministeri Sanna Marinin hallitukselta perintönä velkakierteeseen ajautuneen julkisen talouden, kriisiytyneet terveys- ja sosiaalipalvelut (seuraava hallitus joutuu ”remontoimaan” sote -uudistuksen) , työvoimapulaan ajautuneet työmarkkinat, enemmän tai vähemmän haasteiden edessä olevan peruskoulujärjestelmän – muutama asia tässä esille ottaessa.
Miksi aikataulun kiireellisyyttä tai kiireettömyyttä pitää arvioida suhteessa vappuun? Eikös varsinaiset vaalipäivät olisi parempi? Siis nämä:
2015: 19. huhtikuuta
2019: 14. huhtikuuta
2023: 2. huhtikuuta
Tässä vertailussa Orpo vaikuttaa vähän kuhnailevan.
Ilmoita asiaton viesti
Niin, ainahan voi asiaa noinkin selittää, kun muuta oikeaa asiaa ei ole.Mutta jos Petteri Orpo aloittaa ensi viikolla heti vapun jälkeen hallitusneuvottelut, vv. 2015-2019 hallitusneuvottelut alkoivat viikkko vapun jälkeen 08.05.
Ilmoita asiaton viesti
Luulin tätä aikatauluasiaa oleelliseksi, kun se oli ihan otsikoksi laitettu, mutta blogistin kommentista päätellen oletus taisi olla virheellinen.
Soten kaipaamasta remontista olisi kiinnostavaa kuulla lisää. Onko se kenties samanlainen kuin Sipilän kaudella yritetty, perustuslakiin törmännyt versio?
Ilmoita asiaton viesti
Tänään TV1 klo 21,05 A-talk -ohjelmassa keskustellaan terveydenhuollon nykytilasta.
Ilmoita asiaton viesti
Minusta tuossa on asiaa jopa niin paljon,että blogin tarkoituksenmukaisuus kyseenalaistuu.
Ilmoita asiaton viesti
Petteri Orpo – edellä aikaansa.
eiku
Petteri Orpo – ajan tasalla.
eiku
Petteri Orpo – kerrankin ajoissa.
eiku
Petteri Orpo – aikansa kutakin.
Ilmoita asiaton viesti
Miksi kokoomuksen tulisi edetä perinteisellä tavalla hallitusneuvotteluihin tilanteessa, jossa luottamus kriittisissä tilanteissa, äänten kalastelussa ja onnistumisissa/ epäonnistumissa törmäisi epäluotettaviin persuihin pysyykö hallitus kasassa vai ei ?
Vaihtoehto olisi ilmoittaa alkaa kahden rintaman neuvottelut, joihin osallistuisi toisena hallitusvaihtoehtona kokoomus, KD, demarit, RKP ja mahdollisesti vihreät.
Tämän neuvottelun jälkeen hallitusneuvottelun vetäjä arvioi kumpi vaihtoehto laajasti ottaen toisi uskottavamman tuloksen ja kestäisi koko vaalikauden.
Mitä tällä luovuudella voitettaisiin ? Ainakin pantaisiin luottamus heti mittariin ja saataisiin aikaan hallitus sille vaihtoehtona, että tuo 1. vaihtoehto kaatuisi.
Ilmoita asiaton viesti
Neljä vuotta sitten arvoisa kommentoijja syytti Orpoa osaamattomuudesta, kun ei mennyt vasemmistojohtoiseen hallitukseen. Orpo oli 100 %
oikeassa menojen kasvattamisesra ilman rahoitusta. Nyt sitten Suomen valtio on velkakierteessä.
Nyt on sitten eri perusteet, kunhan saa vain ”leukoja loksuttaa. Jos Orpo ilmoittaa vaalivoittajien hallitusta, on se oikea lähtökohta demokratiassa.
Periaatteessa hallitus voidaan muodostaa pohjalle, jolla on eduskunnan enemmistö.
Pietari Brahen sanontaa muunnellen:
”Maa ei ollut demareihin, eikä demarit kansaan tyytyväisiä! 😀
Ilmoita asiaton viesti
Katsotaan nyt ensin. Puhun ajasta nyt ja täysin uudesta tilanteesta vrt. menneet vuodet.
Rkp vedättää ja se kaataa tahtoessaan Orpon ja persujen koalition.
Ilmoita asiaton viesti
Niin seli..seli..seli takautuvasti ja etukäteen 😀
Ilmoita asiaton viesti
Suomen valtio ei ole sen pahemmassa velkakierteessä velkasuhteineen vrt. bkt. kuin verrokkimaat EU:ssa esim. Saksa ottaen huomioon koronan erityishoidon yritystukineen, hävittäjäprojekti, Nato-valmistelu, sotet tms..
Ilmoita asiaton viesti
Voe tokkiisa !
Kysymys on velkaantumisvauhdista. Suomi nousee nykyvauhdilla
alkaneella vaalikaudella yli 80 %:n / bkt rajan, jos annetaan tilanteen jatkua.
Onko VM, talouspolitiikan arviointineuvosto, Suomen Pankki, OECD, IMF väärässä. E i v ä t ole.
Ilmoita asiaton viesti
Velkaantumisvauhti on kaikissa EU-maissa samaa tahtia eli kiihtyvä. VM:n arviointineuvosto on tietotoimisto, mutta se ei ole poliittinen päättäjä.
Tämä vauhti on tiedostettu koko poliittisessa kentässä. Sen hidastamiseen ja tasapainottamiseen on vain eri keinot, mitä nyt ovat hyvin monet talousasiantuntijat läpi linjan kommentoineen kuten Korkman, Hurri jne..
Ilmoita asiaton viesti
Että tämä valtion syytinkiläinen kehtaa ja kehtaahan hän.
https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/376b53c3-a714-40a6-a837-fd8c17239b5f
Minä olisin hiljaa, kun oma esimerkki on toista kuin puheet.
https://www.is.fi/politiikka/art-2000009545360.html
—
Ilmoita asiaton viesti