CDU pitämässä asemansa Saksi-Anhaltin maapäivävaaleissa

Tänään on pidetty Saksassa   Saksi-Anhaltissa (Sachsen-Anhalt)  maapäivävaalit. Vaalit ovat viimeiset maapäivävaalit ennen syyskuun (26.09.2021) Saksan liittopäivävaaleja.

Juuri julkaistiin tv-kanavilla  ARD  –  ZDF   (avaa live-linkki) ovensuukyselyjen tulosennuste (%):

  1. CDU  35  %  2. AfD 23,5  %   3. Linke 11  %    4. SPD  8   %   5. FPD 7 %   6. Vihreät 6 %

Ovensuukysely ei ihan vastaa esim.  ZDF-tv-kanavan  aiempaa kannatusmittausta. CDU on saamassa selvän voiton.  Vielä vähemmän alustava ennuste vastaa Suomen valtiollisen Ylen pitkin päivää uutisissa hokemaa, että AfD olisi  jopa suurin puolue ohi CDU:n.

Vuoden 2016 vaaleissa olivat myös CDU  ja AfD suurimmat puolueet. Vaikka AfD oli vuoden 2016 ja näyttää  tänään pidetyissä vaaleissa olevan  toiseksi suurin puolue,  yksikään muu puolue ei suostu  yhteistyöhön maahanmuutto- ja EU-vastaisen   AfD:n kanssa.

****

Miltä sitten näyttää koko Saksan osalta puolueiden kannatustilanne. CDU/CSU on pikkuhiljaa ottamassa takaisin kärkipaikan vihreiltä. Sitä vahvistaa tämän päivän maapäivävaalien voitto. Molempien nykyisten hallituspuolueitten CDU/CSU ja SPD kannatus on tällä hetkellä alle vuoden 2017 liittopäivävaalien. Myös maahanmuutto- ja EU-vastaisen AfD:n kannatus on alle edellisten liittopäivävaalien. Vihreille sen sijaan on tulossa huomattava vaalivoitto.

Vihreät ja sen puheenjohtaja  sekä   liittokansleriehdokas Annalena Baerbock  on tällä hetkellä suositumpi  kuin CDU/CSU:n  liittokansleriehdokas Armin Laschet . Baijerin CSU:ta edustava pääministeri Markus Söder  on äänestäjien mielestä paljon suositumpi liittokansleriksi  Armin Laschet. 

Liittokanslerin valinta tehdään liittopäivillä vaalien jälkeen. Vaalien suurin puolue saanee liittokanslerin ja hallituksen muodostajan tehtävän. Ja jos tässä  vaiheessa voisi ennakoida, seuraavan Saksan hallituksen muodostavat CDU/CSU ja vihreät.  Edellisten vuoden 2017 vaalien jälkeen kesti kauan – puoli vuotta –   Angela Merkelin neljännen hallituksen muodostaminen.

*****

Bundestagswahl 2017

List of chancellors of Germany  –  Bundeskanzler seit 1949

***

P.s. Tässä samalla  Venäjän duuman vaaleista 19.09.2021 . The Washington Postissa  kirjoittaneen oppositiojohtaja Vladimir Kara-Murzan mukaan Kreml puuttuu vaalien läpivientiin pidättämällä ehdokkaita  ja estämällä ehdokasasettelua.

+2
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu