Politiikassa ei kansa välttämättä vastaa, jos sille vain huudetaan

YLE  on julkaissut uuden puolueiden kannatusmittauksen (%)

1.Kokoomus  21,6   %  2. SDP  19,8    %  3.  PS  18,0   %  4. Keskusta  12,2  %  
 5.VAS  9,0  %  6.  Vihreät   8,9 %  7.  RKP  3,7 %  8. KD   3,1 %  9. LiikeN  1,9  % 
 ja  Muut   1,8  %.

Mitä noista numeroista sanoisi. Vaikka tuon blogiotsikon:

”Politiikassa ei kansa välttämättä vastaa,  jos  sille vain huudetaan”

(SDP:n ja PS:n kannatukset ovat laskeneet).

****

Viime eduskuntavaalien jälkeen on monissa  puolueissa johto   vaihtunut tai edessä uuden puoluejohtajan valinta  (SDP, Vihreät, keskusta, RKP, Vasemmistoliitto =  eli edellisen hallituksen koko viisikko). ). Lista voi vielä saada lisäystä ennen vuoden 2027 eduskuntavaaleja.

Pääministeri  Petteri Orpo on  kutsunut  täksi perjantaiksi  työmarkkinatoimijat koolle. Asetelmat ovat tällä viikolla menneet entisestään solmuun.  Löystyykö solmu edes vähän  tänään, ei siltä nyt tunnu edellispäivien tapahtumien perusteella. 

Keskiviikkona  SAK-laiset  liitot ilmoittivat uusista poliittisista lakoista. HS:n mukaan  lakot koskevat muun muassa teollisuutta, tavarajunaliikennettä ja satamia. Auto- ja kuljetusalan ammattiliiton AKT:n ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n lakko pysäyttää satamat jopa kahdeksi viikoksi 11-24.03.2024. maaliskuuta. 

Aiemmin tiistaina  Jarkko Eloranta  puhui    palkkamallista  ja työrauhalainsäädännöstä sekä paikallisesta  sopimisesta ja  vastaantulosta. Mutta vetikö Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto   pääministerin tapaamiselta SAK:n valtataistelussa puheenjohtaja  Jarkko Elorannalta maton alta, siltä näyttää. Eilen eduskunta puolestaan  äänesti SDP:n esittämästä epäluottamuksesta  työministeri Arto Satosen  toiminnasta. 

****

Tasavallan presidentinvaalit on pidetty ja uusi presidentti  Alexander Stubb  on aloittanut  virassa   01.03.2024. Uusi presidentti joutunee  kokemaan monenlaista itäisen naapurin häirintää  maassa, merellä ja ilmassa.  Onneksi  NATO  on jatkossa  lisäturvana    (kuten Ranska ja Saksa olivat  viime viikolla).  Tasavallan presidentti   Stubb  on vieraillut  Norjassa ja tutustunut  

Nordic Responce  -harjoitukseen yhdessä Norjan pääministeri Jonas Gahr Støren kanssa. Vihdoin Ruotsin NATO -jäsenyys saatiin eilen maaliin ja pääministeri  Ulf Kristersson  otti Washingtonissa vastaan onnittelusoitot Suomen ja Norjan valtiojohtajilta.

****

Tuskin presidentinvaaleista on ehditty toipua, kun kesäkuussa (09.06.2024)  ovat   Euroopan parlamentin (EP)  vaalit (aikataulu).  Puolueet ovat jo nimenneet osan  ehdokaista.  Aikaa ehdokaslistojen täydentämiseen on 30.04.2024 saakka.

Suomesta Euroopan parlamenttiin valittavien  jäsenten määrä 15. 

 Suomessa on tällä vuosisadalla (  2004  – 2009 –   2014 –  2019) pidetyissä EU-vaaleissa Kansallinen kokoomus  saanut suurimman kannatuksen. Paikat ovat tosin  jakautuneet monissa vaaleissa   yhtä suuriksi kokoomuksen ja SDP:n ja välillä keskustan kanssa.

Emme luota Venäjään, sanoi Euroopan kansanpuolueen (EPP:n)  varapuheenjohtaja, pääministeri Petteri  Orpo   keskustaoikeistolaisen  kattojärjestönsä Euroopan kansanpuolueen kokouksessa (06-07.03.2024) Bukarestissa.

***

Katso tästä eräiden  Euroopan ja eräiden muiden maiden puoluekannatuksia.

Ruotsi  – Norja  – TanskaSaksa   –  Itävalta  – Hollanti   – Britannia  – Italia  – Kreikka  –  EspanjaRanska  –   Viro  – Suomi –  SveitsiPuola  – KanadaUSA  – JapaniIntiaVenäjä

Vuonna 2024 eri maissa pidettäviä vaaleja  –   Euroopan Parlamentin vaalit 2024  (Opinion polling ).

Marraskuussa pidettävät USA:n  presidentinvaalit (ks.  linkin ennuste)  ovat koko ajan meillä ja muualla  seurannassa enemmän tai vähemmän  sekavissa tunnelmissa. Täyttä varmuutta ei tosin vielä ole, ketkä ovat kahden valtapuolueen (RepublicanDemocratic) presidentti- ja varapresidenttiehdokkaat. Tällä hetkellä näyttää, että nykyinen ja edellinen  presidentti ovat ehdokkaina.

Tärkeät vaalit ovat myös samanaikaisesti pidettävät USA:n  Senaatin ja Edustajainhuoneen vaalit valittavan presidentin politiikan kannalta.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu