Presidentinvaalit tiivistyvät kolmen kärkiehdokkaan kilvaksi pääsystä toiselle kierrokselle

Tasavallan presidentin lippu
Tasavallan presidentin lippu (Lähde Wikipedia)

YLE  on julkaissut tuoreet presidentinvaalien ehdokkaiden  kannatusnumerot. Sen mukaan presidentinvaalit tiivistyvät kolmen kärkiehdokkaan Alexander Stubb, Pekka Haavisto ja Jussi Halla-aho väliseksi  kilvaksi pääsystä toiselle kierrokselle. Neljännellä sijalla oleva  Olli Rehn tuskin ehtii tavoittaa kannatuksessa em. kolmea ehdokasta.

Tässä yhteenvetotaulukossa ovat neljän median julkaisemat  viimeiset kannatusnumerot (%). *

Julkaisija YLE HS USU MT
Alexander Stubb 27 22 21 24
Pekka Haavisto 23 20 22 21
Jussi Halla-aho 18 18 11 15
Olli Rehn 14 12 11 12
Li Andersson 7 6 7 7
Jutta Urpilainen 5 5 4 7
Mika Aaltola 3 3 2 2
Sari Essayh 2 1 2 2
Harry Harkimo 1 1 1 1
En äänestä 0 2   0 2
EOS 2 10 19 7

* Åbo Akademi julkaisi tiistaina oman Kansalaismielipide  -tutkimuksen ehdokkaiden kannatuksesta.

Sunnuntai-iltana  tuloslaskennassa  annetut äänet  jakautuvat virallisille ehdokkaille, miten  ne hyväksytyistä äänestyslipuista  tuloslaskennassa todetaan. Sunnuntai-illan tuloksissa ei  noteerata  –  en äänestä ja/tai  EOS  – kannatuksia, joka  sinällään muuttaaa puoleen tai  toiseen  taulukossa esitettyjä kannatusnumeroita. Kannatukset tiedotetaan ja ilmoitetaan  yhden desimaalin tarkkuudella (vrt. taulukkoa).  Hylättyjen/mitättömien  äänestyslippujen  osuus kylläkin ilmoitetaan erikseen.

Tausta-aineistoksi  ja vertailuksi näissä  linkeissä vv. 2006 ja 2012  presidentinvaalien tulokset: 

  • 1. kierros 2006 (äänestysprosestti 70,8)  ja  2. kierros 2006 (äänestysprosestti 74,0)  
  • 1. kierros 2012 (äänestysprosestti 69,7)  ja  2. kierros 2012 (äänestysprosestti  66,0)  

Tiistaina 23.01.2024 päättyneessä ennakkoäänestyksessä  ääniä  annettiin  ennätysmäärä 1 883 450 (44,0 %). Tämä ennakoi äänestysprosentin nousua vv. 2006 ja 2012 vaaleihin verrattuna. Noissa vaaleissa  tarvittiin kaksi vaalikierrosta, kuten nytkin näyttää käyvän. 

Tuskin olen kovinkaan väärässä  arviossa,  että nyt käydään   itsenäisyytemme ajan vapaimmat presidentinvaalit hyvillä ehdokkailla. Suomen kansainvälispoliittinen asema kaikissa edellisissä  presidentinvaaleissa  on ollut suuressa  määrin  toisenlainen kuin tällä hetkellä.  Suomi on nyt   EU:n   että Naton jäsenmaa. Nyt ei puhuta enää kaiken varalta   Nato -optiosta, tai kuten  aikaisempina vuosikymmeninä  vedota  YYA-sopimukseen ulkopolitiikan kulmakivenä toisinajattelevat hallitusvallasta eristäen.

Toissa vuonna ilmestyi  neljä demokratian tilaa eri maissa mittaavaa raporttia. Raportit   kertoivat  sen valitettavan tosiasian, että  puolet maailman demokratioista taantuu, ja myös puolessa maailman ei-demokraattisista valtioista hallinto sortaa kansalaisiaan yhä enemmän. 

****

Maailmanpolitiikan laineet ulottuvat Suomeen saakka. Missä määrin  häiritään Suomen  presidentinvaaleja (kyber- ja  estohyökkäykset tai tekoälyllä  – Deepfaken –  tehdyt vääristelyt), jää nähtäväksi. Nykytekniikan avulla   ulkopuolisten häirintä  voi tapahtua mistä ilmansuunnasta tahansa   ja /tai myös kotoiselta maaperältä käsin ilman että häirintätahoja heti saa selville.

Vuonna 2024 eri maissa pidettäviä vaaleja  –   Euroopan Parlamentin vaalit 2024  (Opinion polling )

*****

Tasavallan presidentit 1919-2024

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu