Presidenttejä ja pääministereitä sekä vaaleja  tulee ja menee

Kuluvalla viikolla on kaksi EU-maata saanut uuden hallituksen ja pääministerin. Ruotsissa aloitti 18.10.2022 pääministeri Ulf Kristerssonin  hallitus  (Ruotsin hallitukset 1974 –) .  Italiassa   puolestaan aloitti tänään 22.10.2022 pääministeri Giorgia Melonin  hallitus   (Italian hallitukset  1946–)

Pääministereiden vaihtoviikot jatkuvat seuraavaksi EU:sta eronneessa Britanniassa. Ilmeisesti ensi perjantaina  28.10.2022 saadaan lopullinen selvyys, kuka on poliittiseen ja taloudelliseen kaaokseen ajautuneen saarivaltakunnan    seuraava pääministeri torstaina eronneen pääministeri Liz Trussin tilalle. Tänään näyttää , että Britannian seuraava pääministeri on valtiovarainministerinä aiemmin toiminut Rishi Sunak. (Britannian pääministerit  02.05.1997 –). Jo kertaalleen eronnut (erotettu) pääministeri Boris Johnson yrittää päästä takaisin pääministeriksi. Tämä on kyllä pohjannoteeraus ja äänestäjien  luottamus  konservatiiveihin on romahtanut.

Ja heti marraskuun alussa 01.11.2022 seurataan Tanskan vaaleja. Kannatusmittausten perusteella näyttää, että  pääministeri   Mette Frederiksen   jatkaa  vähemmistöhallituksen pääministerinä. . Tanskan puoluekenttä on melko  sirpaloitunut. . Oikeisto tai  vasemmisto  ei  pysty yksinään saamaan enemmistöä parlamenttiin ilman Grönlannin ja Färsaarien edustajien tukea. (Tanskan  pääministerit).

Brasiliassa  käydään 30.10.2022 presidentinvaalien toinen kierros, jossa ovat vastakkainen nykyinen (Jair Bolsonaro) ja entinen ( Luiz Inácio Lula da Silva  presidentti.  Kannatusmittaukset  (jos niihin on luottamista)   ennakoivat  melko tasaista vaalitaistoa.

***

Ja sitten  grande finale tämän vuoden vaalien osalta ovat marraskuussa  08.11.2022    USA:ssa välivaalit (US midterm elections 2022). Demokraattien nykyinen enemmistö edustajainhuoneessa ja tasatilanne senaatissa on enemmän kuin  uhattuina (ks. myös näitä linkin ennusteita HouseSenate).  USA:n sisäinen tilanne alkaa muistuttaa Britannian  sekavaa tilannetta. Istuvalle presidentti Joe Bidenille ei näytä tulevan helppo loppukausi, jos valta edustajainhuoneessa vaihtuu.

***

Ja vaaleja ja galluppeja riittää myös ensi vuodelle monien maiden vaaleissa. Paremman tekemisen puutteessa on eräs säätiö teettänyt tutkimuksen suosituimmasta hallituspohjasta ensi  huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen.  Sitä ennen ehtii nk. politiikan asiantuntijat ja muut  polemisoida  monia  kannatusmittauksia.  Sen vaan sanon, että mitä lähemmäksi vaalit tulevat, sitä  “ nestemäiseltä”   seuraavan hallituksen haasteet alkavat näyttää.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu