Puolueiden kolmen kärki pysynyt samana

Tuoreet  puoluekannatusluvut kerrottiin hetki sitten  YLEn klo 06 Radio Suomen uutisissa.

Kuvakaappaus Ylen uutissivulta:

  1. SDP 2. PS 3. Kokoomus 4. Keskusta 5. Vihreät

Puoluekannatus 7.9.–6.10.2020Kuntavaaleihin on aikaa puoli vuotta. Huomiota on kiinnittänyt etelän suurissa kaupungeissa hallituspuolueita edustavien kuntavaltuutettujen nouseva kritiikki hallituksen maakunta-sote -uudistusta vastaan.  Toinen mielenkiintoinen asia on marraskuussa, saako työmarkkinajärjestöt yhteistä näkemystä nk. eläkeputkiasiasta.  Jos koronapandemia kiihtyy toiseksi aalloksi, koettelee se hallituksen sisäistä johtamistyyliä, jossa näyttää jopa sisäinen tiedonkulku takeltelevan.

****

Vuoden 2017  kuntavaalien kannatukset:

I ) Kokoomus 20,7 % II ) SDP 19,4 % III ) Keskusta 17,5  %  IV)  Vihreät 12,5 %  V) PS  8,8 %

Jos Ylen julkaisemat kannatusluvut pitävät ensi huhtikuun kuntavaaleissa, suurimmat kannatusmuutokset ovat tulossa PS:lle ja kepulle.

*****

Katso tästä eräiden muiden Euroopan maiden puoluekannatuksia.

 Suomi  –  Ruotsi  – Norja  – Tanska –  Saksa   –  Itävalta  – HollantiBritannia  – Italia  – Espanja –  Ranska   

Saksassa CDU/CSU:n kannatus on yli  vuoden 2017 liittopäivävaalien. Toisen hallituspuolueen SPD:n kannatus sen sijaan matelee alle vuoden 2017 liittopäivävaalien kannatuksen, kuten myös   EU-vastaisen AfD:n kannatus. Vuoden kuluttua ovat Saksassa liittopäivävaalit. Meneillään olevan Saksan EU-puheenjohtajuuden jälkeen ensi vuoden alkupuolella CDU/CSU nimeää liittokansleriehdokkaan, joka nykyisillä kannatusluvuilla lienee  Saksan seuraava liittokansleri Angela Merkelin jälkeen-

EU-eroon valmistautuvassa Britanniassa työväenpuolueen kannatus on noussut jopa toisissa mittauksissa   ohi konservatiivien kanssa.  Pääministeri Boris Johnsonin  suosio on ollut laskussa viime joulukuun voitokkaiden parlamenttivaalien jälkeen. Viikon päästä on ratkaiseva EU:n huippukokous, jossa selvinnee tuleeko EU:n ja Britannian välillä sopimusta EU-erosta. Britannian talous sakkaa joka tapauksessa EU:sta lähdön jälkeen ja pääministeri Boris Johnsonilla riittää  suuria haasteita maansa johtamisessa.

Italiassa pidettiin syyskuussa kansanäänestys  peruslakimuutoksesta kansanedustajien lukumäärän leikkaamista 36,5 %:lla.  Muutoshanke sai liki   70n %:n  kannatuksen. Matteo Salvinin johtaman populistisen Lega -puolueen kannatus on ollut viime kuukausina laskussa. Eikä toisellakaan populistipuolueella Viiden tähden liikkeellä kannatus ole noussut enää  likimainkaan  tasolle jossa se oli vielä vuonna 2018.

Ruotsissa kolmen oppositiopuolueen Kokoomuksen, Ruotsidemokraattien ja KD:n yhteenlaskettu kannatus on viimeisessä Demoskopin mittauksessa jo 49 %:n tasolla eli paljon suurempi kuin vasemmistoblokin (SDP+Vas+Vihr).  Miten käy perinteisen porvarialliansssin, kun keskusta ja liberaalit menivät  oppositiossa tukemaan punavihreää SDP- hallitusta ?  

****

Tässä samoilla tulilla sanon tästä USA:n  varapresidenttiehdokkaiden  Pence vs Harris keskustelusta, että se poikkesi paljon  tyyliltään Trump vs Biden keskustelusta. Varapresidentti Pencen kohteliaisuus  kiittää välillä puheenvuorosta kiinnitti huomiota.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu