Puoluekannatuksissa monilla puolueilla liikettä

Kuukausi on taas vierähtänyt ja YLE  julkaisi puolueiden tuoreet kannatusnumerot.

Kuvakaappaus Ylen uutissivulta

Kuten kannatusnumeroista käy ilmi, tällä kertaa on monilla puolueilla miinusmerkki kannatusnumeron edessä.
****
Edellinen Ylen mittaus pohjautui huomattavasti pienemmälle otokselle, joka osittain selittää muutoksia.
****
Opposition kärkipuolueilla  PS:lla ja kokoomuksella on miinusmerkki kannatusnumeron edessä, kun taas SDP:lla ja vihreillä on plusmerkki.
****
Kaikkein kriittisemmät kannatusnumerot ovat hallituspuolue keskustalla, jonka kannatusnumero 10,8 % on puolueen  kaikkien aikojen yksi heikoin kannatuslukema.
****
Kokoomuksen kannatus on likimain eduskuntavaalien tasolla, joka ei varmasti tyydytä kenttäväkeä. Viime viikkoina on luettu  Iltalehden ja MTV:n sekä Maaseudun Tulevaisuus -lehden selvityksiä, että edellinen oikeusministeri ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Antti Häkkänen olisi tällä hetkellä suosituin kokoomuksen seuraavaksi puheenjohtajaksi. Viime viikolla uutisoitiin, ettei -ainakaan tässä vaiheessa –  Antti Häkkänen tai Elina Lepomäki ole haastamassa Petteri Orpoa puheenjohtajavaalissa. Oma ennustus on, että kokoomuksen ensi kesän puoluekokouksessa  käydään puheenjohtajavaali.
***
Sama on ennusteeni keskustan puoluekokouksen osalta. Puheenjohtaja Katri Kulmunin julkista esiintymistä ja  avuttomuutta kentällä on seurattu pelonsekaisin tuntein. Ensi vuoden kuntavaalit ovat  suuri riski keskustalle nykyisillä kannatuslukemilla jatkaa Kulmunin johdolla. Annika Saarikko on palaamassa elokuussa äitiyslomalta takaisin tiede- ja kultturiministeriksi, jos nykyinen hallitus vielä pystyssä. Pitäisin ihmeenä, jos keskustan kesän  puoluekokous ei äänestäsi puolueen puheenjohtajan vaihtamisesta Katri Kulmunista  esim. Annika Saarikkoon tai Antti Kaikkoseen.
****
Kysymys kuuluu, pysyykö tämä  vihervasemmistohallitus ylipäänsä pystyssä edes elokuun budjettiriiheen saakka. Hallitus voi kompastua jo huhtikuun  kehysriihessä . Pääministeri Sanna Marinin  hallitus on saanut lunta tupaan  talouspolitiiikasta monelta taholta (Eduskunnan  tietopalvelun   laskelmista,  Luottoluokitusyhtiö  Fitchiltä  ja talouspolitiikan arviointineuvostolta
 –Raportti- ).
SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu