Putoaako Suomen talous kuluvana vuonna  jopa alle  vuoden 2008  BKT-tason ?

Työeläkeyhtiö Varman toimitusjohtaja  Risto Murto kirjoitti Kalevassa, että  Suomen talous  voi olla   tämän vuoden lopussa jopa  alle vuoden 2008 BKT-tason reaalisesti.  Suomi saavutti  vuoden 2008 kansantuotteen tason vasta 10 vuotta myöhemmin vuonna 2017 . Jos elpyminen kestää taas seuraavat 10-vuotta, Suomi menettää talouskasvunsa 20-vuodeksi Risto Murron mukaan.

****

Mihin kehittyy sitten julkinen velka ja alijäämä. Suomen osalta voidaan jo nyt kättelyssä unohtaaa  EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukainen viitearvo 60 % (velan BKT-suhde). Voi olla, että vuoteen 2024 mennessä ollaan jo  100 %:n tasolla ja ylikin. Suomea ei paljon lohduta, että monella muullakin EU-maalla tämän velkatilaston luvut nousevat roimasti. 

***

Nykyinen hallitus hoitaa maailmanlaajuista  koronapandemiaa  kansalaisten mielestä hyvin.  Viimeistään tässä kuussa olisi   kerrottava kansalaisille, mihin  Suomen talous on ajautumassa. Hallitusohjelman  (PM Rinne/kesäkuu 2019   ja PM Marin/joulukuu 2019) uusiminen puhtaalta pöydältä tulisi aloittaa ennen kesälomia, eikä odottaa syksyn budjettiriiheen.

Vappuna päättyi määräaika Martti Hetemäen “exit”-työryhmän 1. vaiheelle   ja  vähän myöhemmin Jukka Vihriälän talousviisaitten  työryhmän määräaika. Hallitukselle on riittävästi taustatietoa kansalaisille kertomiseen, mihin Suomen talous on ajautumassa ja millaisin seurauksin.

Nyt on helppo kuitata asia, lisäämällä kokoajan  lainanottoa (nyt valtuus yht. jo 12,7 mrd) ja ostaa poliittista lisäaikaa.  Paljonko tuon tulomomentin valtuus onkaan  vuoden lopussa ? Tulee varmasti  tämän   vuositilaston   ja vaalikauden “kenttäennätys”  nettolainanotossa. Nykyisessä hallituksessa on tahoja, jotka haluavat edelleen vain lisätä menoja, vaikkei  niihin hallituksen aloittaessa  edes ollut  realistista rahoituspohjaa.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu