Ratkaisun hetket  lähestyvät  Valko-Venäjällä

Vuodesta 1994 Valko-Venäjää hallinnut Alexander Lukashenko  (Aljaksandr Lukašenka)  on  enemmän tai vähemmän vapaissa vaaleissa   yli 80 %:n kannatukseen, kuten vv.  2001, 2006 ,20102015  ja  2020. Vuoden  1994 vaaleissa tarvittiin kaksi kierrosta, jossa  toisella kierroksella Alexander Lukashenko sai yli 80 % äänistä.

Mutta tämän vuotisissa vaaleissa Valko-Venäjän kansan mitta täyttyi. Jo ennen vaaleja ulkomainen media kotomaamme median kansa uutisoi  kasvavista mielenosoitukisista Valko-Venäjän tukahdetusta demokratiasta  (BBC  WP, The Guardian, YLE).

Alexander Lukashenkon valvoma   vaalilautakunta  ei   hyväksynyt ehdokkaiksi presidentti   Lukashenkon kahta päävastustajaa, liikemies Viktar Babarykaa  ja entistä Washingtonin-suurlähettilästä  Valery Tsapkalaa.  

Elokuun nk. presidentinvaalin jälkeen ovat  Valko-Venäjällä   suuret mielenosoitukset jatkuneet  itsevaltaista johtajaa Alexander Lukashenkoa  vastaan.  Lukashenko on vastannut  väkivallalla mielenosoittajia kohtaan.

Vaaleissa nousi – myöhemmin maanpakoon lähtenyt-     Sviatlana Tsikhanouskaya  opposition kärkihahmoksi. Sviatlana Tsikhanouskaya  ilmoitti eilen valkovenäläisten aloittavan yleislakon tänään. Yleislakossa vaaditaan  Alexander Lukashenkon eroa.

Ratkaisun hetket  lähestyvät  Valko-Venäjällä. Vaihtoehtoisia  ratkaisuja on vaikea enää ilman Alexander Lukashenkon eroa.

Muun maailman mielenkiinto kohdistuu myös   siihen, mitä  tekee Venäjä. Tuskin Moskova tekee sitä virhettä, että lähtisi auttamaan Lukashenkoa yleislakon  ja kansannousun hetkellä.

****

Kansainvälinen jääkiekkoliitto (IIHF)  – ei vielä – ole muuttanut kantaansa vuoden 2021 jääkiekon MM-kisojen osalta. Suomella on “oma lehmä ojassa”, kun vuoden 2022 MM-kisat ovat Suomessa Tampereella. Myös Valko-Venäjän tunnetut huippu-urheilijat vaativat Lukašenkan eroa . Asiasta uutisoivat  mm. YLE  –DW.

Minulla on sellainen tuntuma, että jos Joe Biden ensi viikolla valitaan USA:n presidentiksi, hän tekee  Valko-Venäjän MM-kisojen osalta saman kuin presidentti Jimmy Carter  vuoden 1980 Moskovan olympiakisojen osalta: USA ei osallistunut kisoihin.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu