Ratkaisuviikot edessä hallitusneuvotteluissa
Hallitusneuvottelut käynnistyivät Säätytalossa Helsingissä tiistaina 02.05.2023 hallituksen muodostajan Petteri Orpon johdolla. Neuvotteluihin osallistuvat kokoomus, perussuomalaiset, ruotsalainen kansanpuolue ja kristillisdemokraatit.
Hallitusneuvottelujen neuvottelijat on jaettu työryhmiin käsiteltävien asiakokonaisuuksien mukaan alla olevan kaavion mallilla. Ryhmät neuvottelevat asiakokonaisuudesta ja valmistelevat siihen liittyviä hallitusohjelmakirjauksia. Hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet päättävät, ketkä neuvottelijat osallistuvat mihinkin ryhmiin.
*****
Muodostettava uusi hallitus joutuu talouden suhteen vaikeampiin olosuhteisiin, missä oli pääministeri Esko Ahon (vv. 1991-1995) hallitus ja pääministeri Paavo Lipposen (vv. 1995-1999) I-hallitus.
****
Media on valppaana seurannut käytäviä hallitusneuvotteluja. Vastakkaisia uutisia on tullut neuvottelujen kulusta ja johtamisesta (kehuvia ja arvostelevia sekä ei ongelmaa).
Ratkaisuviikot ovat edessä hallitusneuvotteluissa. Monenlaista uutisointia on varmaan edessä.
Seuraava hallitus saa edelliseltä pääministeri Sanna Marinin hallitukselta perintönä vaikeita asioita ratkaistavaksi ja korjattavaksi lähes jokaisella yhteiskuntapolitiikan lohkolla.
****
Yhdessä asiassa hallitus saa edelliseltä eduskunnalta lähes yksimielisen ratkaisun, Suomen Nato -jäsenyyden. Samaa hallitus- ja oppositiorajat ylittävää yhteistyötä toivoisi nyt myös uudelta eduskunnalta.
****
Hallitusohjelmat vuodesta 1917 –
Pääministeri Risto Rydin (1.12.1939–27.3.1940) ohjelma oli lyhykäisyydessään:
Risto Rytin hallitus nimitettiin 1.12.1939. Ryti ei pitänyt ohjelmapuhetta valtioneuvoston istunnossa.
Ryti mainitsi sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä 11.-13.12.1945 pitämässään puolustuspuheessa ensimmäisen hallituksensa ohjelmana olleen rauhantilan palauttaminen kaikin keinoin Suomen ja Venäjän välille. Kunnes hallitus tässä tehtävässä onnistuisi, ”oli puolustauduttava niin voimakkaasti kuin se meille oli mahdollista”.
Muodostettava uusi hallitus joutuu talouden suhteen vaikeampiin olosuhteisiin, missä oli pääministeri Esko Ahon (vv. 1991-1995) hallitus ja pääministeri Paavo Lipposen (vv. 1995-1999) I-hallitus.
_____________________________________________________________
Toisaalta nykyinen päättävä hallitus on ollut haastavimmassa olosuhteissa sitten toisen maailmansodan.
Kiitos hyvästä linkistä (hallitusohjelmat).
Ilmoita asiaton viesti
Mutta huomaa, että oppositio tuki sekä koronakriisin hoidossa ja
Ukrainan kriisin seurauksissa hallitusta.
Ilmoita asiaton viesti
Nyt tarvitaan hallitusta, joka kansan- ja mediasuosion miettimisen sijasta tarttuu ongelmiin – ja ratkaisee ne. Vaikka asiat ovat vaikeita, niiden jättäminen ratkaisematta tuo vielä pahempia vaikeuksia. Kansa kyllä arvostaa välittömien etujensa lisäämistä millä hyvänsä hinnalla, mutta maan talous ei enää toista nelivuotiskautta moista menoa kestä.
Jotta AKT ja muut tapalakkoilijajärjestöt eivät pääse tuota kaikkea estämään, kovuutta ja määrätietoisuutta tarvitaan myös siihen suuntaan – esimerkiksi täyspoliittiset tukilakot kieltämällä ja SAK:n veto-oikeudet kumoamalla. No, vaalitappiohan tuollaisesta jämäkkyydestä toki kokoomukselle ja persuille koituu, mutta tulevat sukupolvet kiittävät.
Ilmoita asiaton viesti
Kannattaako tähän yritelmään ylipäätään painomustetta enää tuhlata? Yksi puolue eduskunnassa haluaa maahanmuuttoon kiristyksiä ja muut lievennyksiä, ollaan umpikujassa.
Ilmoita asiaton viesti
Katsotaan nyt, mitä kaikkea hallitusohjelmassa sovitaan.
Ilmoita asiaton viesti
Tuolla kokoonpanolla ”hallitus”, ei pysy pystyssä alkua pidemmälle. Persuihin ei ole luottamista oli sovittu mitä vain. Kiristys kaataa hallitus, alkaisi jo ennen kuin kukko kolme kertaa kiekaisee.
Ilmoita asiaton viesti
Vuoden 2015 vaalien jälkeen Timo Soinille (valtion syytinkiläinen nykyään)
toiseksi suurimman puolueen puheenjohtajalle tuli ”pupu pöksyyn”, eikä
rohjennut ottaa valtiovarainministerin salkkua. Petteri Orpo otti sen ja
hänen kaudella 2015-2019 saatiin valtion budjetti likimainen tasapainoon, jonka arvoisan kommentoijja kehuma vasemmistohallitus tuhosi.
—-
Odotan mielenkiinnolla, miten ministeripaikat muutoin sovitaan ja keille jää
katkera mieli. RKP:lla ja KD:lla on tässä suhteessa helpompi tilanne.
Vuoden 2015 vaalien jälkeen eräs takapenkin istuja isossa salissa katkeroitui ja hän perusti
uuden puoleen, joka esti kokoomuksen nousun pääministeripuolueeksi.
Ilmoita asiaton viesti