Ratkaisuviikot edessä hallitusneuvotteluissa

Hallitusneuvottelut käynnistyivät Säätytalossa Helsingissä tiistaina 02.05.2023 hallituksen muodostajan Petteri Orpon johdolla. Neuvotteluihin osallistuvat kokoomus, perussuomalaiset, ruotsalainen kansanpuolue ja kristillisdemokraatit.

Hallitusneuvottelujen neuvottelijat on jaettu työryhmiin käsiteltävien asiakokonaisuuksien mukaan alla olevan kaavion  mallilla. Ryhmät neuvottelevat asiakokonaisuudesta ja valmistelevat siihen liittyviä hallitusohjelmakirjauksia. Hallitusneuvotteluihin osallistuvat puolueet päättävät, ketkä neuvottelijat osallistuvat mihinkin ryhmiin.

Kaavion lähde VN

*****

Muodostettava uusi hallitus joutuu talouden suhteen   vaikeampiin  olosuhteisiin,  missä oli pääministeri   Esko Ahon  (vv. 1991-1995)  hallitus  ja  pääministeri  Paavo Lipposen    (vv. 1995-1999)  I-hallitus.

****

Media on valppaana seurannut käytäviä hallitusneuvotteluja. Vastakkaisia uutisia on  tullut neuvottelujen kulusta ja johtamisesta (kehuvia  ja arvostelevia  sekä ei ongelmaa). 

Ratkaisuviikot ovat edessä hallitusneuvotteluissa. Monenlaista uutisointia on varmaan edessä.

Seuraava hallitus saa edelliseltä pääministeri Sanna Marinin hallitukselta perintönä vaikeita  asioita ratkaistavaksi ja korjattavaksi lähes jokaisella yhteiskuntapolitiikan  lohkolla. 

****

Yhdessä asiassa hallitus saa edelliseltä eduskunnalta lähes  yksimielisen  ratkaisun, Suomen  Nato -jäsenyyden. Samaa   hallitus- ja oppositiorajat ylittävää yhteistyötä toivoisi nyt   myös uudelta eduskunnalta.

****

Hallitusohjelmat vuodesta 1917

Pääministeri Risto Rydin  (1.12.1939–27.3.1940)  ohjelma oli lyhykäisyydessään:

Risto Rytin hallitus nimitettiin 1.12.1939. Ryti ei pitänyt ohjelmapuhetta valtioneuvoston istunnossa.

Ryti mainitsi sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä 11.-13.12.1945 pitämässään puolustuspuheessa ensimmäisen hallituksensa ohjelmana olleen rauhantilan palauttaminen kaikin keinoin Suomen ja Venäjän välille. Kunnes hallitus tässä tehtävässä onnistuisi, ”oli puolustauduttava niin voimakkaasti kuin se meille oli mahdollista”.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu