”Resitenttikalluppi” paremman puutteessa
Valtiollinen YLE julkaissut tänään “resitenttikallupin” paremman puutteessa.
Katsotaanpa ensin vv. 2006-2012-2018 presidentinvaalien tuloksia.
Ennen vuoden 2006 vaaleja oli epäselvää, että tarvitaanko toinen vaalikierros . Kyllä tarvittiin Tarja Halosen ja Sauli Niinistön välillä. Tarja Halonen valittiin 2. kierroksella 51,8 %:n kannatuksella
Myös vuoden 2012 vaaleissa tarvittiin toinen vaalikierros Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston välillä. Sauli Niinistö valittiin sitten 2. kierroksella 62,6 %:n kannatuksella.
Sen sijaan vuoden 2018 vaaleissa Sauli Niinistö valittiin suoraan 1. kierroksella 62,6 %:n kannatuksella.
****
Tulevat vuoden 2024 presidenvaalit alkavat olla jo niin lähellä, etteivät puolueet/ mahdolliset ehdokkaat kauan voida jatkaa “sammutetuin lyhdyin”. Ylen tämän päivän “kallupissa” saa 1 %:n kannatuksen ehdokas, joka on ainoa tällä hetkellä nimetty ehdokas.
Blogin otsikko “Resitenttikalluppi” viestii osaltaan sitä, että presidenttigallupit saavat vasta kantavuutta, kun on tiedossa nykyisten eduskuntapuolueitten ehdokaat.
Ehdokashakemukset jätettävä Helsingin vaalipiirilautakunnille viimeistään tiistaina 12.12.2023 ennen klo 16. Sitä ennen kesä -syyskuussa pitää moni puolue varsinaisen tai ylimääräisen puoluekokouksen, jossa puolueen ehdokas nimetään. Ensimmäinen vaalies kierros käydään 28.01.2024 ja jokseenkin varma toinen kierros 11.02.2024.
***
Eduskunnan puhemies ja kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpon johtamissa hallitusneuvotteluissa odotetaan ratkaisua lähiviikkoina . Sen jälkeen alkaa melkoinen “vipinä” monissa puolueissa ja ehdokkaiden esiintulo.
Tässä vaiheessa näyttää siltä, ettei kovin monissa puolueessa ehditä järjestää jäsenäänestystä ehdokkaasta. On tietysti “ kaikkien vaalien ehdokas”, joka haluaa esivaalin omassa puolueessaan keskustassa . Monen piirijärjestöjen jo nimeämä ehdokas Olli Rehn lienee ilman jäsenäänestystäkin keskustan ehdokas.
Ben Zyskowicz (BZ) ehdotti Kokoomukselle esivaalia presidenttiehdokkaasta . Tuskin aikataulusyistä sitä enää järjestetään, vaan kokoomuksen piirijärjestöt ja/tai paikallisyhdistykset esittävät tukemiaan ehdokkaita ylimääräiselle puoluekokoukselle. Ben Zyskowicz ehdotti muutamia nimeä jo jäsenvaaliin, mikäli ovat ehdokkaiksi käytettävissä.
Entinen pää-, ulko- ja valtiovarainministeri sekä nykyinen Firenzen EU-yliopiston professsori Alexander Stubb on alkanut olla aktiivinen ellei nyt päivittäin , niin viikottain (viime viikolla Financial Times) ja tällä tällä viikolla hän kertoi näkemyksensä kv-jääkiekkoliiton entisestä presidentti Rene Faselista. Viime viikolla A Stubb sanoi Ylelle, ettei hänellä ole presidentinvaaleihin minkäänlaisia suunnitelmia. No katsotaan. BZ:n ehdottamassa nimiluettelossa on mainittu useita muitakin nimiä. En ihmettelisi, jos eduskuntaan valittu entinen puolustusvoiman komentaja Jarmo Lindberg olisi myös esillä, jos A Stubb ei ole käytettävissä ehdokkaaksi. Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ei itse usko ehdokkuuteen puolueiden ulkopuolelta. BZ:n nimiluettelossa Aaltolan nimi mainitaan.
SDP:n syyskuun puoluekokouksessa presidenttiehdokasta suuremman huomion saanee puolueen uuden puheenjohtajan valinta. Komissaari Jutta Urpilainen lienee SDP:n ehdokas. Eilen MTV:ssä hän sanoi pohtivansa ehdokkuuutta.
Vihreitten ehdokas Pekka Haavisto nimettäneen puolueensa ehdokkaaksi kesäkuun puoluekokouksessa.
***
P.s. Se on niin väärin, että Ruotsi ”rökitti” kansan suosikki Suomen kappaleen lauantain Eurovision laulukilpailussa (en katsonut) ja eilen pelia hallinneen Suomen jääkiekon MM-kisoissa (katsoin).
Missä määrin alkaa presidenttigallupeissa näkyä uuden hallituksen muodostaminen ja puolueiden kannatus muutoin.
https://www.hs.fi/politiikka/art-2000009575054.html
Ilmoita asiaton viesti
Taisi olla eilen, kun luin, että Paavo Väyrynen pyrkii ehdokkaaksi. No, ehkäpä suurempi uutinen olisi, ettei hän enää pyrkisi.
Ilmoita asiaton viesti
Joko Kokoomuksessa on suunniteltu lähteä kumartamaan Aaltolan suuntaan, jos Stubb ei ole käytettävissä?
Ilmoita asiaton viesti
…Kyllähän kykypuolueesta pitäisi vaihtoehtoja löytyä pilvin pimein…?
– Tiedä vaikka Orpo todella kallistuisi persujen suosikin, Aaltolan suuntaan?
Löytyisi yksi liimatekijä lisää hallitusyhteistyöhönkin.
Ilmoita asiaton viesti
Jollain tavoin en ainakaan toistaiseksi pystyisi pitämään Aaltolaa kovin vakuuttavana presidenttiehdokkaana. Ikäänkuin näkisin hänen ”maskinsa läpi”.
Ilmoita asiaton viesti
Haaviston nyt kannatusmittauksessa saama 28 prossaa on liian vähän. Suomessa on vankka porvaririntama, joten vihervasemmiston Haavisto saa toisella kierroksella korkeintaan 45 % äänistä, olipa vastassa kuka tahansa porvarillinen ehdokas (tod.näk. Olli Rehn).
Kun Tarja Halonen (sd.) valittiin ekan kerran, ratkaisijoiksi tosin nousivat porvarilliset naiset. Silloin sukupuoli peittosi poliittisen kahtiajaon, mutta nykyisessä tilanteessa sukupuoliasioilla ei ole merkitystä kuin marginaaliryhmille. Suuntaan ja toiseen.
Ilmoita asiaton viesti
Tarjolla tullee olemaan laaja kattaus erittäin hyviä presidenttiehdokkaita eri puolueista. Valinta ei tule olemaan Gogin ja Magogin tai hyvän ja pahan väliltä. Jätän tästä luonnehdinnasta pois äärimarginaaliehdokkaat joita voi tulla. Liekö koskaan ollut näin hyvä tilanne?
Ilmoita asiaton viesti
Jotenkin tämä taisto on vielä hieman valju ikään kuin juna olisi mennyt jo eräiden ehdotettujen ohi. Ehkä nimeään pitää piilossa Jutta Urpilainen, Aleksander Stub, Antti Kaikkonen on kylläkin sanonut ei ja jospa Sauli Niinistö uhrautuisi vielä vaikka erkoislailla kuten Urho Kekkonenen taanoin.
Ilmoita asiaton viesti
Haavisto, Rehn ja Aaltola ainakin galluppien vahva kestokolmikko.
– Mm. ”mustia hevosia” odotellaan, pilttuupiiloistaan…?
Ilmoita asiaton viesti