”Resitenttikalluppi”   paremman puutteessa

Valtiollinen  YLE   julkaissut  tänään “resitenttikallupin”    paremman puutteessa.

Katsotaanpa ensin   vv. 2006-2012-2018   presidentinvaalien tuloksia.

Ennen vuoden 2006  vaaleja oli   epäselvää, että tarvitaanko  toinen vaalikierros . Kyllä tarvittiin Tarja Halosen ja  Sauli Niinistön  välillä.  Tarja Halonen  valittiin 2. kierroksella  51,8 %:n  kannatuksella

Myös vuoden 2012 vaaleissa tarvittiin toinen vaalikierros  Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston  välillä. Sauli Niinistö valittiin sitten 2. kierroksella 62,6 %:n kannatuksella.

Sen sijaan vuoden  2018 vaaleissa Sauli Niinistö   valittiin suoraan 1. kierroksella  62,6 %:n kannatuksella.

****

Tulevat vuoden 2024 presidenvaalit alkavat olla jo niin lähellä, etteivät puolueet/ mahdolliset ehdokkaat kauan voida jatkaa “sammutetuin lyhdyin”.  Ylen tämän päivän “kallupissa”   saa 1 %:n kannatuksen ehdokas, joka on ainoa tällä hetkellä nimetty ehdokas. 

Blogin otsikko  “Resitenttikalluppi” viestii  osaltaan sitä, että  presidenttigallupit saavat vasta kantavuutta, kun on tiedossa nykyisten eduskuntapuolueitten ehdokaat.   

Ehdokashakemukset jätettävä Helsingin  vaalipiirilautakunnille viimeistään tiistaina 12.12.2023 ennen klo 16.  Sitä ennen kesä -syyskuussa pitää  moni puolue varsinaisen tai ylimääräisen puoluekokouksen, jossa puolueen ehdokas nimetään. Ensimmäinen vaalies kierros käydään  28.01.2024 ja jokseenkin varma  toinen kierros 11.02.2024.

***

Eduskunnan puhemies ja kokoomuksen puheenjohtaja  Petteri Orpon  johtamissa  hallitusneuvotteluissa odotetaan ratkaisua lähiviikkoina . Sen jälkeen alkaa  melkoinen “vipinä” monissa  puolueissa ja ehdokkaiden esiintulo. 

Tässä vaiheessa näyttää siltä, ettei kovin monissa puolueessa ehditä järjestää jäsenäänestystä ehdokkaasta. On  tietysti  “ kaikkien vaalien ehdokas”, joka haluaa esivaalin omassa puolueessaan keskustassa . Monen piirijärjestöjen jo nimeämä ehdokas Olli Rehn lienee ilman jäsenäänestystäkin keskustan ehdokas. 

Ben Zyskowicz  (BZ) ehdotti  Kokoomukselle esivaalia  presidenttiehdokkaasta . Tuskin  aikataulusyistä sitä  enää järjestetään, vaan kokoomuksen  piirijärjestöt ja/tai paikallisyhdistykset esittävät tukemiaan ehdokkaita ylimääräiselle puoluekokoukselle. Ben Zyskowicz ehdotti muutamia nimeä  jo jäsenvaaliin, mikäli ovat ehdokkaiksi käytettävissä.  

Entinen pää-, ulko- ja valtiovarainministeri sekä nykyinen  Firenzen EU-yliopiston professsori  Alexander Stubb  on alkanut olla aktiivinen ellei nyt päivittäin , niin viikottain  (viime viikolla Financial Times)  ja tällä  tällä viikolla hän kertoi  näkemyksensä    kv-jääkiekkoliiton entisestä presidentti Rene Faselista.  Viime viikolla A Stubb sanoi Ylelle, ettei  hänellä ole presidentinvaaleihin minkäänlaisia suunnitelmia. No katsotaan. BZ:n ehdottamassa nimiluettelossa on mainittu useita muitakin nimiä. En  ihmettelisi, jos eduskuntaan valittu entinen puolustusvoiman komentaja Jarmo Lindberg   olisi myös esillä, jos A Stubb ei ole käytettävissä ehdokkaaksi.  Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ei itse usko ehdokkuuteen puolueiden ulkopuolelta. BZ:n nimiluettelossa Aaltolan nimi mainitaan.

SDP:n syyskuun puoluekokouksessa presidenttiehdokasta suuremman huomion saanee puolueen uuden puheenjohtajan valinta. Komissaari Jutta Urpilainen lienee SDP:n ehdokas. Eilen MTV:ssä hän sanoi pohtivansa ehdokkuuutta.

Vihreitten ehdokas Pekka Haavisto nimettäneen puolueensa  ehdokkaaksi kesäkuun puoluekokouksessa.

***

P.s. Se on niin väärin, että  Ruotsi  ”rökitti”  kansan suosikki  Suomen kappaleen lauantain Eurovision laulukilpailussa (en katsonut) ja eilen pelia hallinneen Suomen jääkiekon MM-kisoissa (katsoin).

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu