Ruotsi  saattaa olla seuraavien  valtiopäivävaalien jälkeen  historiallisen hallitusmuutoksen edessä

Ruotsin   puolueiden viime aikainen  kannatuskehitys    mahdollistaa seuraavien   vuoden  2022 valtiopäivävaalien jälkeen   monia uusia puolueiden hallitusblokkeja.

Viime vuosikymmeninä 1970-luvulta alkaen on  hallituksen pääministerin paikka   mennyt joko vasemmistonblokin  (SDP + Vasemmistopuolue + Ympäristöpuolue)  tai porvariallianssin  (Maltillinen kokoomus + Keskustapuolue + Liberaalit + Kristillisdemokraatit) suurimmalle puolueelle.

****

Ks. pääministeri  Olof Palmen      vuoden 1975 hallituksesta  – pääministeri Stefan Löfvenin  vuoden 2019 hallitukseen (hallitukset 1974-2019)  .

****

Vasemmistoblokin erikoisuus on, ettei Ruotsin SDP:lle laitavasemmisto  (vrt. Suomi) ole kelvannut hallituksiin, vaan  laitavasemmisto on tukenut oppositiosta  Ruotsin SDP-johtoisia vähemmistohallituksia. 

****

Vuoden 2018 vaaleissa sai vasemmistoblokki yhden paikan ( 144-143 ) enemmän kuin porvariallianssi. Kumpikaan blokki ei saanut kuitenkaan  enemmistöä valtiopäivillä. Pitkällisten hallitusneuvottelujen jälkeen SDP:n puheenjohtaja Stefan Löfven sai neuvoteltua hallituksen, johon kuuluvat SDP ja Ympäristöpuolue vihreät . Löfvenin hallitusta tukevat oppositiosta  Keskustapuolue ja Liberaalit. Myös Vasemmistopuolue tulee oppositiosta Löfvenin hallitusta.

****

Mutta mitä tapahtuu vuoden 2022 valtiopäivävaalien jälkeen hallituksen muodostamisessa. 

Viime aikojen kannatusmittauksissa vasemmistoblokin yhteenlaskettu kannatus on liikkunut 38-41 %:n välillä. Porvariallianssin yhteenlaskettu kannatus puolestaan on ollut 36-39 %:n valillä. Näitäkin blokkeja suuremmaksi on noussut oppositiossa Maltillisen kokoomuksen, Ruotsidemokraattien   ja Kristillisdemokraattien yhteenlaskettu kannatus 46-48 %. 

Luetaanko jatkossa sitten myös Keskustapuolue ja Liberaalit    vihervasemmistoblokkiin, jonka   tämän hetkinen yhteenlaskettu kannatus liikkuu 48-52  %:n välillä.   Vihervasemmistoblokissa on sekä Ympäristöpuolue vihreitten  että Liberaalien kannatus keikkunut välillä alle 4 %:n äänikynnysrajan. Tämä voi tehdä vaikeaksi hallituksen muodostamisen,  jos nuo  puolueet jäävät kokonaan pois valtiopäiviltä.

Hallitustie voi aueta Ruotsidemokraateille, jos kannatus on Maltillisen kokoomuksen ja Kristillisdemokraattien kanssa suurempi kuin edellä mainitun vihervasemmistoblokin. Keskustapuolue ja Liberaalit vieroksuvat yhteistyötä Ruotsidemokraattien kanssa. 

Mielenkiintoista on, että Ruotsidemokraatit kuuluvat Euroopan parlamentissa European Conservatives and Reformists -ryhmään. Suomen PS kuuluu Identity and Democracy -ryhmään, joka on paljon EU-vastaisempi ryhmä.

Ruotsidemokaattien (SD)  kanssa hallitusyhteistyön ovat tähän mennessä kaikki puolueet  valtiopäivillä  torjuneet. Ruotsidemokraatien puheenjohtaja Jimmie Åkessonin johdolla  puoluetta on siivottu pahimmista ääriaineksista,  muttei monien mielestä vielä riittävästi.  Jimmie Åkessonin mahdollisuutta nousta pääministeriksi  ei kuitenkaan pidetä realistisena.

Viime joulukuussa Maltilllisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson tapasi Ruotsidemokraattien puhenjohtaja Jimmie Åkessonin. Tapaaminen oli ensimmäinen (Det är första gången) laatuaan. Myös valtollinen  Yle  otsikoi tapaamista “Ruotsidemokraattien eristäminen on päättymässä”. Jo aiemmin Ruotsidemokraattien eristäminen herätti maailmalla huomiota. Ruotsia neuvottiin ottamaan jopa  Suomesta mallia !

****

Kaikkea ehtii tapahtumaan niin Ruotsissa kuin Euroopassakin, mutta Ruotsi  saattaa olla seuraavien  valtiopäivävaalien  jälkeen historiallisen hallitusmuutoksen edessä.

SJPHKI

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla. Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu