Ruotsin Nato -jäsenyyden ratifiointi Turkissa ja Unkarissa edelleen jumissa
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin ilmoitus parisen viikkoa sitten (23.10.2023 Ruotsin Nato-hakemuksen lähettämisestä parlamenttiin ei vielä ole tae nopeasta jäsenyyden ratifioinnista.
Ruotsin Nato -jäsenyys edelleen jumissa ja venkoilu asiassa jatkuu. Muutama päivä sitten (04.11.2023) presidentti Erdoğan sanoi , ettei Ruotsi ei ole tehnyt tarpeeksi. Presidentti Erdoğanin mukaan Turkin talousarvion käsittely on kiireellisempi maan parlamentissa kuin Ruotsin Nato-jäsenyyden ratifiointi.
Unkarin osalta “alle asteikon” mennyt näytelmä jatkunee. Onko pääministeri Viktor Orbánin Fidesz-puolue ja liittolaispuolue KDNP varmistamassa parlamentin päätösvaltaisuuden. Kesällä em. puolueet boikotoivat parlamentin istuntoa ja estivät Ruotsin Nato -jäsenyyden ratifioinnin. Syyskuun lopulla pääministeri Orbán sanoi, ettei Unkarilla ole kiire Ruotsin Nato -jäsenyyyden ratifioinnissa (AP 25.09.2023).
****
Mitä tästä sanoisi. Ruotsin Nato -jäsenyys ei taida toteutua parissa viikossa, kuten kotomaamme nk. Nato -expertit parisen viikkoa ennakoivat tuon presidetti Erdoğanin 23.10.2023 ilmoituksen jälkeen.
Diktaattorit ja sellaiseksi aikovat pelaavat.
Oli virhe ottaa Unkari EU jäseneksi ja hyvä että Rehn ei onnistunut yrittäessään saada Turkki jäseneksi.
Ilmoita asiaton viesti
Täältä löytyi viivyttelylle selityksiä
Explainer: Why Turkey’s Erdogan finally initiated Sweden’s NATO ratification
Turkish officials caution that ratification of Sweden’s accession to NATO is not a done deal and that the process remains littered with challenges.
https://www.al-monitor.com/originals/2023/10/explainer-why-turkeys-erdogan-finally-initiated-swedens-nato-ratification
Ilmoita asiaton viesti
Kirjoitin jo kuukausia sitten, että Turkin että Unkarin päämiehet vakuuttavat olevansa Ruotsin Nato jäsenyyden kannalla ja vievänsä asian parlamenttiensa käsittelyyn ja sitten parlamentti syystä tai toisesta hylkää jäsenyyden ja päämiehet röyhistelevät rintaansa ja sanovat, että kyllähän me, mutta kun meillä on tuo ”demokratia”.
Ilmoita asiaton viesti
Suomessa ei ole koskaan ollut sitä kovasti itse ylistämäämme Venäjä- osaamista eikä näköjään Turkki- ja Unkari-osaamisestakaan kannata juuri ääneen puhua.
Eivät suuret sanat suuta halkaise mutta onhan tämä noloa suomalaisille ”asiantuntijoille”.
Ilmoita asiaton viesti
Luulempa että Turkki ja Unkari vielä löytävät viivyttelyn seuraukset edestään.
Sananlasku: Minkä taakseen jättää sen edestään löytää. Eli syyn ja seuraksen laki.
Ilmoita asiaton viesti