Ruotsin Nato -jäsenyys saattaa viivästyä ?

Suomi ja Ruotsi jättivät  yhtä aikaa (18.05.2022)  Nato – jäsenhakemuksen.  Liittymissopimukset hyväksyttiin 05.07.2022 myös     yhtä aikaa  kaikkien nykyisten  jäsenmaiden toimesta.

Suomesta tuli  Nato -jäsenmaa  04.04.2023. Suomen liittymisprosessi Natoon tapahtumapäivineen on kuvattu tuossa ulkoministeriön  tiedotteessa.

***

Mutta miksi Ruotsin liittymisprosessi Natoon ei ole vielä päässyt maaliin. Ruotsin liittymissopimuksen hyväksyivät kaikki jäsenmaat yhtä aikaa Suomen sopimuksen kanssa 05.07.2022.

Nykyisistä Naton jäsenmaasta 29/31  (Suomi ml) Unkaria ja Turkkia lukuun ottamatta  on  ratifioinut Ruotsin viime vuonna 05.07.2022   Naton kokouksessa  hyväksytyn liittymissopimuksen.

****

Eteneekö Ruotsin liittymissopimuksen ratifiointi huomenna pidettävien Turkin presidentin ja parlamenttivaalien jälkeen. Ja miten  sitten Turkin sisäpolitiikka ja sisäiset olot muuttuvat vaalien jälkeen. Nyt näyttää, ettei Turkin sisäpoliittiset olot välttämättä nykyisestään paljoa selkiinny.

Kannatusmittausten   mukaan  nykyisen presidentti   Recep Tayyip Erdoğanin valtakausi voi päättyä ja  tilalle presidentiksi tulee   kuuden puolueen yhteinen ehdokas Kemal Kılıçdaroğlu. Tilanne on kannatuksissa niin tasainen, että voidaan tarvita vaalien toinen kierros 28.05.2023.

Parlamenttivaaleissa voimasuhteet tuskin muuttuvat riittävästi  edellisiin vuoden 2018 vaaleihin verrattuna.  Presidentti Erdoğanin  AKP -puolue on kärsimässä ennusteiden mukaan tappion, mutta olisi edelleen sosialidemokraattista CHP -puoluetta suurempi. 

****

Ja sitten on tämä Unkarin pääministeri  Viktor Orbánin pelinpolitiikka Ruotsin liittymissopimuksen kanssa. Unkarin hallituksen   About Hungary -sivustolla  julkaistiin aiemmin  syitä, miksi Unkari ei vielä  ole hyväksynyt Ruotsin Nato-liittymissopimusta.  Viime kesänä EU-parlamentti  linjasi  mietinnössä ,  ettei Unkaria voida pitää oikeusvaltiona. EU vaatii Unkarilta  uudistuksia oikeusvaltion periaatteiden noudattamisesta ja jäädyttänyt EU-tukien  maksatusta. Unkarin talous ei ole kehuttavissa kantimissa.

Expressen -lehden mukaan  Unkarin suhteet Ruotsiin ovat pohjamudissa.  Saman lehden mukaan Turkin ulkoministeri vertasi  Ruotsia  aiemmin  natsi-Saksaan.  Nykyiset  Naton  29/31  jäsenmaasta ei allekirjoita tuota näkemystä.

***

Natossa aletaan varautua siihen, ettei Ruotsin Nato jäsenyys taida olla selvä ennen Naton   Vilnan  kesän huippukokousta. Asiasta  uutisoi eilen mm.  Ruotsin radio

Ruotsin  asia on Nato -jäsenyydessä myös Suomen asia. USA:n presidentti Joe Biden  käynee Suomessa tuon Naton Vilnan huippukokouksen  yhteydessä. En olisi yllättänyt, jos samaan aikaan Suomeen tulee Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson.  Natolle tilanne on vähintään kiusallinen.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu