Ruotsin valtion ensi vuoden budjetissa ei oteta  lisää velkaa

Pääministeri Ulf Kristerssonin  hallituksen vuoden 2023 budjetti  (Statens budgetStatens budget i siffror)   julkistettiin  aiemmin tällä viikolla.

Velkakierteessä olevaan Suomen verrattuna, Kristerssonin hallituksen  budjetissa ei ehdoteta lisävelanottoa (kuten ei myöskään  edellisessä  vuoden 2022 budjetissa pääministeri  Anderessonin hallitus).

****

Kysyin täällä aiemmin blogissani:  Miksi keväällä  valtiontalouden  suunnitelmassa tulevien vuosien alijäämä oli alakantissa.

Kiinnitin täällä  huomiota keväällä useaan otteeseen, että valtioneuvoston selonteossa  julkisen talouden suunnitelmaksi    vuosille 2023—2026. (VNS 2/2022 vp  –  VaVM 14/2022 vp) sivulla  46  (taulukko 9 ) arvioitu tulevien  vuosien alijäämä n. 7 mrd oli  miljarditolkussa alakantissa.

Valtiovarainministeriön   työryhmä esitti viime  viikolla, että talouspolitiikan lähtökohdaksi otettaisiin pidemmän aikavälin velkakestävyys. Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä sanoi     Ylen A-studiossa  (ohjelman alussa) , että valtion budjetin kurottava alijäämä onkin 10 mrd . 

→ käsittääkseni   alijäämä on tuotakin suurempi.

***

Seuraava hallitus on enemmän kuin “nesteessä” ohjatessaan Suomen julkisen talouden kestävälle  pohjalle. Tästä ei selvitä kuin laajalla yhteistyöllä. Muistakaa arvoisa lukijat, jos ja kun myös hyvinvointiyhteiskunnan menoja joudutaan leikkaamaan esim. korkomenojen miljardiluokan kasvun johdosta, mistä leikkaukset   on seurausta. Nykyisen hallituksen monilta nk.  uudistuksilta  puuttui rahoitus seuraaville vuosille.

SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu