Ruotsin valtiopäivävaalien jälkeen enemmistöhallituksen muodostaminen näyttää vaikealta

Ruotsissa käydään runsaan viikon kuluttua  11.09.2022  valtiopäivävaalit. Puolueiden  kannatuksia julkaistaan  päivittäin  ja seuraavan hallituksen koostumusta sekä voimasuhteita lasketaan.

Ruotsia on hallittu vuodesta 2014 lähtien kahdeksan  vuotta sosialidemokraattien johtamalla  vähemmistöhallituksella pääministeri Fredrik Reinfeldtin porvarihallituksen (vv. 2006-2014)  jälkeen.

(Ruotsin hallitukset 1974 –). 

****

Tasapainoilua äänestyksissä hallituksen ja opposition välillä

Vuoden 2018 vaaleissa nykyistä sosialidemokraattien vähemmistöhallitusta tukevien puolueiden (SVCMP) yhteinen  paikkaluku 175 ylitti   vain yhdellä paikalla opposition  ( MSDKDL) edustajamäärän 174.  

Tuolla yhden paikan   enemmistön turvin  kesäkuussa   luottamusäänestyksessä vältti pääministeri Magdalena Andersson  hallituksensa kaatumisen.  Luottamusäänestys  koski oikeus- ja sisäministeri  Morgan Johanssonin asemaa.

Kesäkuun budjettiäänestyksessä hallituksen kanta voitti vain yhden  äänen enemmistöllä 174-173. 

Viime vuoden marraskuussa kävin toisin, sillä pääministeri Andersson hävisi  oppositiolle tärkeän budjettiäänestyksen .

Ruotsin valtion budjettipolitiikkaa on hoidettua Suomea paremmin. Ruotsin budjetti on  tasapainossa  ilman lisävelanottoa.

***

Ruotsin SVT  (Sveriges Television)  julkaisee (Novus)  päivittäin (Väljarbarometer dag för dag ) puolueiden kannatuslukuja ja blokkien voimasuhteita vaalien jälkeisillä valtiopäivillä.

Tänään SVT:ssä julkaistussa mittauksessa ja laskelmassa saisi nykyinen hallitusta tukeva blokki ( (SVCMP) )  167 paikkaa ja oppositioblokki  ( MSDKDL)  182 paikkaa.

Jos noin kävisi vaaleissa , tuskin Magdalena Andersson  jatkaa pääministerinä. Mutta ei oltaisi Ruotsissa, jos ei jouduttaisi  enemmän kuin tarpeeksi diskuteeraamaan  uudessa tilanteessa seuraavan hallituksen pohjasta ja pääministerin nimestä.

Noissa mittauksissa (Novus ja Sifo) on Ruotsidemokraattien kannatus noussut suuremmaksi kuin Maltillisen kokoomuksen.  Onko Ulf Kristersson sitten Ruotsin seuraava pääministeri, jos  hänen edustama Maltillinen kokoomus ei ole suurempi puolue kuin Ruotsidemokraatit ?  Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkessonin nousua Ruotsin seuraavaksi pääministeriksi ei juuri kukaan usko, tuskin he itsekkään.

Vuoden 2018 vaaliennusteita kannattaa tutkia, kuinka lähelle tutkimuslaitokset  ennustivat vaalien tulosta. Novus  ja Sifo ennustivat  liian pieneksi sekä sosialidemokraattien että kokoomuksen kannatuksen ja Novus liian suureksi Ruotsidemokraattien kannatuksen. 

En lähde tässä ennustamaan, kumpiko po. blokki on vaaleissa  11.09.2022 suurempi. Näyttää  blokkien kokoa koskevat laskelmat ja ennnusteet  olevan likimain tasoissa ja muutokset mahtuvat virhemarginaalin sisään. Jos nykyistä hallitusta tukeva blokki on suurempi, Magdalena Andersson jatkaa  edelleen vähemmistöhallituksen pääministerinä. Mutta jos nykyinen oppositioblokki on suurempi ja  Ruotsidemokraatit sen suurin puolue, kuka on pääministeri ?  Muodostetaanko sitten Ulf Kristerssonin johtama  vähemmistöhallitus ? 

P.s. Ruotsissa ei Suomen kaltaista kohua käydä istuvasta pääministeristä tai hallituksen ministereistä.

+1
SJPHKI
Helsinki

Länsidemokraatti. Politiikan ja urheilun laaja-alainen seuraaja koti- ja ulkomailla. Asioiden puolesta toimija. Vuosikymmenien työura viidellä eri vuosikymmenellä maataloustöistä asiantuntija- ja johto- sekä luottamustehtäviin (Eduskunta, ministeriö, keskusvirasto, liikelaitos, osakeyhtiö, poliisihallinto ja työnantajaliittotaso, urheiluseuratoiminta, reservin upseeri) kahdella yliopistotutkinnolla.
Suomen tulee olla mukana läntisten demokratioitten yhteistyöjärjestöissä.

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu