Ruotsin valtiopäivillä keskustellaan ja äänestetään oikeus- ja sisäministerin luottamuksesta
Parhaillaan on SVT:ssä suora lähetys Ruotsin valtiopäiviltä, jossa keskustellaan ja äänestetään oikeus- ja sisäministeri Morgan Johanssonin luottamuksesta. Pääministeri Magdalena Andersson on ilmoittanut eroavansa, jos epäluottamuslause hänen puoluetoveriaan Johanssonia vastaan hyväksytään.
Vuoden 2018 valtiopäivävaalien tulokset. Hallitusta tukevat puolueet yhteensä 175 edustajaa, oppositio yhteensä 174 edustajaa.
Viimeisen tiedon mukaan pääministeri Magdalena Anderssonin hallitus välttää nippa nappa epäluottamuksen. Vaa’ankieliasemassa oleva valtiopäiväedustaja Amineh Kakabaveh on aamulla ilmoittanut äänestävänsä tyhjää.
Ruotsia on hallittu vuodesta 2014 alkaen sosialidemokraattien johtamalla vähemmistöhallituksella pääministeri Fredrik Reinfeldtin porvarihallituksen jälkeen (Ruotsin hallitukset 1974 –). Näyttää tällä hetkellä, ettei enemmistöhallitusta mielipidetiedustelujen mukaan saada helposti muodostettua myöskään syyskuun valtiopäivävaalien jälkeen.
P.s. Joku voisi heti kysyä, kuuluuko tämä näytelmä osana ulkoapäin ohjattuun sarjaan Suomen ja Ruotsin Nato -jäsenyyshakemuksen vaikeuttaminen.
SVT
”Voteringen klar – Morgan Johanssson sitter kvar
Votering har genomförts – 174 riksdagsledamöter säger ja till misstroende, 97 säger nej, 70 avstår och 8 är frånvarande. Därmed sakns majoritet och misstroendeförklaringen mot inrikes och justiteminister Morgan Johansson avslås”.
—
Että sellainen äänestys. Kuuluisa yksi lisä-ääni olisi kaatanut hallituksen.
Ilmoita asiaton viesti
Voisin ajatella ettei mitenkään ihannetilanne Ruotsin hallituksella tässä kohtaa. Natoa pukkaisi, mutta yksi valtiopäiväedustaja taitaa olla kantona kaskessa. Tämä edustaja taitaa myös äänestämällä(tyhjää) saada itselleen etua ja osaa myös sitä käyttää.
PS tämä meni hieman ohi varsinaisen otsikon, mutta ehkä se suodaan.
Ilmoita asiaton viesti
Ruotsin syyskuun vaaleissa, jos vihreät ja liberaalit jäävät alle 4 %:n äänikynnyksen, voi voimasuhteet keikahtaa nykyisestä.
Riittääkö sosialidemokraaattien , vasemmistopuolueen ja keskustan yhteinen paikkaluku enemmistöön eli yhteensä 175 paikkaan ja enemmän. Keskustan kannatus on pudonnut n. 6 %:n seutuville (seuraako Suomen keskustan kannatus samaa suuntaa ?)
Kolmen puolueen kokoomuksen, ruotsidemokraattien ja kriistillisen yhteinen kannatus voi sekin jää alle vaadittavan enemmistön 175, mutta myös ylittää
mainitun määrän. Se tietäisi hallituksen vaihtumista.
Ilmoita asiaton viesti